Kuumaa makeaa mintulla marokkolaisittain maustettua makeaa mustaa
teetä.
Marokossa näytetään vieraanvaraisuutta tarjoamalla jokaiselle
vierailijalle väkevää, kuumaa makeaa minttuteetä. Minttutee on parasta mitä
talo voi tarjota, oli koti sitten miten köyhä tahansa ja makeaahan se tee on.
Kuuman teen juonti voi pohjoismaalaisesta kuulostaa
kuumilla kesähelteillä järjettömältä, mutta mintulla on todistetusti viilentävä
vaikutus, sitä käytetään moneen urheiluvoiteeseen joka sopii hyvin rankan
lihastreenin jälkeen. Kokeilin kerran, vain ja ainoastaan kerran, nuoruudessani
kuumaa minttukylpyä, enkä suosittele sitä kenellekään. Kuumavesi ei sopinut
yhteen mintun viilentävän vaikutuksen kanssa, sain aikaiseksi hyvin jäätävän
kylmän tunteen iholleni ja palelin aivan sairaasti.
Minttutee hautumassa |
Minttutee valmistetaan Marokossa useimmiten kuivatusta mintusta,
vihermintusta, ja black gunpowder tean sekoituksesta, ja tee makeutetaan
voimakkaasti sokerilla, valkoisella hienolla sokerilla. Suomeksi BlackGunpowder tea olisi ”musta ruutitee” mutten ole löytänyt teen oikeasta
suomalaisesta nimityksestä mitään viitteitä. Kuivatun mintun sijaan tähän voi tietysti
myös käyttää tuoretta minttua, huomaa vain että tuoreen mintun on hyvä hautua
hieman pidemmän aikaa kuin mustan teen, joten lisää tuore yrtti jo viitisen
minuuttia ennen teelehtien lisäämistä kannuun hautumaan.
Teen voit valmistaa
muussa kannussa kuin se mistä sen tarjoilee ja siivilöidä sen valmiiksi
tarjoilukannuun jos näin haluaa. Jollei sinulla ole siivilää teelle, voit antaa
teen ensin hautua puolen ajasta, sekoittaa sen kunnolla sokerin kanssa ja antaa
teen lopun ajan olla kunnes on aika tarjoilla se.
Tänä aikana teen ja mintun
lehdet vajoavat kannun pohjalle ja varovasti kaataen ne eivät ajaudu juotavan
teen mukana lasiin. Äitini ei nuoruudessaan juonut ollenkaan kahvia, hän oppi
sen vasta reilusti yli nelikymppisenä, joten meillä juotiin varsin paljon teetä
lapsuuden kodissani. Meillä oli kyllä teesiiviläkin, mutta jostain syystä sitä
käytettiin laiskanlaisesti, epäilisin jopa vain kun oli vieraita käymässä, ja
opin hyvin pienestä pitäen miten teetä juodaan saamatta suuta täyteen
teenlehtiä. Ne vajoavat aina juoman pohjalle joten kuppia ei kannat juoda
pohjaan asti.
Tee tarjoillaan Marokossa perinteisestä hopeisesti
teekannusta ja sitä kaadetaan ohuena norona korkealta pieneen läpinäkyvään
lasiin josta se sitten juodaan. Yleensä tämän teen tarjoilutoimituksen tekee näyttävästi
talon isäntä itse, ja hän kaataa kuumaa teetä pari kolmekin kertaa laista
kannuun ja takaisin jotta kaikki sokeri sekoittuu ja liukenee teen sekaan. Samalla
tee myös hieman viilenee, kun sitä kaataa edes takaisin pitkänä ohuena norona
laista kannuun ja takaisin. Samalla työllä teen sekoittumisen lisäksi se myös
hieman jäähtyy tulikuumasta juomakuumaksi.
Teelasit ja kannu |
Hopeinen kannu pitää huonosti lämpöä, tee ei pysy kauaa
kuumana, mutta kannu on sitäkin kuumempi kuin kannuun sen teen kaataa. Hopea
johtaa hyvin lämpöä, joten kannun kahvaa kannattaa varoa visusti, jos itse saat
kaataa teetä itsellesi. En kuitenkaan koskaan ole nähnyt kenenkään Marokossa pitävän
kannun kahvasta millään patalapulla tai sen tapaisella, vaan kannun kahvasta
pidetään kiinni, oli se sitten miten kuuma tahansa, se kuuluu tapoihin. Jokusen
kertaa kyllä kohteliaasti tiedusteltiin miten makeasta teestä pidetään, mutta
tämä taisi olla poikkeustapaus marokkolaisissa kodeissa joissa käy paljon
ulkomaalaisia vierailemassa, ja he olivat oppineet että eurooppalaisten makuun
teessä voi olla hieman liiallisesti sokeria.
Juomatta jättäminen osoittaisi epäkohteliaisuutta, joten tee
juodaan, vaikkei välttämättä oteta lisää kun sitä tarjoillaan. Tämän minttuteen
tarjoiluannos koko on meillä totuttua teeannosta paljon pienempi. Meidän
tavallisen teekupin tai mukin sijaan Marokossa tarjoillaan vain pienen pieni
lasillinen kuumaa teetä, noin desin kokoinen korkeintaan ja sokerin määrä on
tähän pieneen lasilliseen kahdesta kolmeen teelusikalliseen sirotesokeria, joka
vastaa noin 2-3 meidän sokeripalaamme täällä Suomessa.
Tuoreita mintunlehtiä |
Kaikki tee on tuoretuotetta, niin myös tämä minttutee, ja sitä
keitetään lisää sen tarpeen mukaan, älä hauduta mustaa teetä mintun kanssa pitkään
kymmentä minuuttia enempää. Tämän jälkeen teestä tulee kitkerää.
Samalla tavalla valmistettua raikasta minttuteetä voi
kesällä juoda jäähdytettynä jäiden kanssa. Keitä vain tee, makeuta se
haluamallasi tavalla oman makusi mukaan ja sekoita kunnes sokeri tai hunaja on
liuennut teen sekaan Anna teen hautua tai tekeytyä kymmenisen minuuttia,
siivilöi pois lehdet ja anna jäähtyä kokonaan. Säilytä jäähtynyttä teetä jääkaapissa
ja tarjoile sitä runsaiden jäiden kanssa kesähelteillä viilentävänä juomana, ja hyvä vaihtoehto jäähdytetylle minttuteelle on inkivääri minttutee. Tällä
reseptillä saat marokkolaista minttuteetä kannullisen, joka riittää noin
kuudesta kahdeksalle alkoholittomana tervetuliaisjuomana.
Marokkolainen minttutee
8 dl vettä
2 rkl kuivattua minttua
2 rkl mustaa teetä
1 dl sokeria
Kiehauta ylös vesi. Mittaa minttu ja tee kannuun ja kaada kiehautettu
vesi niiden päälle. Sekoita ja anna teen tekeytyä kymmenisen minuuttia
korkeintaan. Siivilöi tee kannuun ja lisää sokeri, sekoita kunnes kaikki
sokerin on liuennut teen sekaan. Tarjoile kuuma tee pienistä laseista, ja kaada
teetä laseihin näyttävästä korkealta kaataen.