Kanasalaattia, jossa uunissa paahdettua broileria,
purjosipulia, tomaattia ja kurkkua viinirypäleiden ja Gruyère juuston sekä
saksanpähkinöiden kera ihanaan kermaiseen Thousand Island-kastikkeeseen
kiedottuna. Tämä on edustusvaimon kanasalaatti, tuulahdus 1980-luvulta iloisten
juppien maailmasta.
Isä ja äiti olivat kahdeksankymmentä luvulla työnsä takia
mukana parissa eri järjestössä edistämässä kansanvälistä kulttuuriyhteistyötä, ja
he tapasivat näissä yhteyksissä jopa jonkun kuninkaan ja kuningattaren sekä joitakin
eri maiden presidenttejä, suurherroja ja tunnettuja naisia. Näihin aikoihin meillä kävi myös kotona aika ajoin paljon sekä
kotimaisia että ulkomaalaisia ihmisiä vierailemassa, ja vieraille oli aina jotain
tarjoiltavaa muodossa tai toisessa perinteiseen karjalaiseen tapaan. Koska isäni
oli näihin aikoihin jo siirtynyt keittiömestarin hommista ravintolan
hallintopuolelle harrastaen vain satunnaisesti ruoanlaittoa kotona, ja vain
hätätapauksessa töissä, oli näiden tapahtumien tarjoilun suunnittelu sekä valmistus
äitini huoli, tai pikemminkin kunnia asia, joten kaikki ruoat valmistettiin kotona
alusta asti jotta laatu oli taattua ja siihen mihin olimme tottuneet.
Vihreitä viinirypäleitä |
Joskus
vieraiden saapuminen kesti syystä toi toisesta, eikä aina ollut edes varmaa vieraiden
saapumisaikaa tiedossa joten äiti valmisti usein salaattia, koska sen voi
helposti pilkkoa ja sekoittaa valmiiksi kulhoon pitäen sen kylmässä ja vasta
viimehetkellä lisätä salaattikastikkeen sekaan kunnes on aika syödä se. Äitini oli
tiukasti määritellyt mitä raaka-aineita tuli käyttää mihin salaattiin vanha
ravintola-alan ammattilainen kun oli ja tämä kanasalaatti on edelleen suurimpia
suosikkejani näistä äitini luomista salaateista.
Äitini suosii edelleen majoneesikastikkeita, ja niin tässäkin
salaatissa on majoneesikastike, tällä kertaa äitini versiona Thousand Island
salaattikastikkeesta ja lisämausteena äiti käytti tässä aikanaan
sitruunapippuria, maustesekoitus jossa on paljon suolaa pippurin lisäksi joka onneksi
taisi jäädä 1980-luvulle, koska en ole viime aikoina sitä kaupoissa nähnytkään.
Thousand Island salaattikastikkeen valmista helposti reseptini
katkarapucocktailin mukaan.
Suikaloitua jäävuorisalaattia |
Salaattina äiti käytti useimmiten jäävuorisalaattia koska se
kestää hyvin majoneesikastikkeessa eikä lerpahda ja nuudu liian nopeasti. Salaattia ei kuitenkaan kannata sekoittaa
kastikkeen kanssa liian pitkän etukäteen, salaatin lehdet nuutuvat
kastikkeesta, eivätkä majoneesikastikkeet muutenkaan voi hyvin pitkään
huoneenlämmössä olosta. Kastikkeen vaikutus salaatinlehtiin on saman vaikka
valmiiksi sekoitettua salaatti säilyttäisi jääkaapissa mutta halutessasi voit
vaihdella jäävuorisalaatti toisiin salaattilajikkeisiin oman mieltymyksen mukaan,
jolloin salaatista kerrasta toiseen saa erilaisen, ja se vaikuttaa uudelle
vaikka onkin sama vanha kanasalaatti.
Saman salaatin voi tarjoilla isompina
paloina lautaselta syötäväksi, mutta äitini oli myös keksinyt että jos saman
salaatin pilkkoo pienemmäksi kuin tavallisesti, se sopii erinomaisesti leivän
päälle, ja paahtoleipä sekä rapea patonki olivat tähän hyvin vaihtoehtoisia
tarjoilutapoja.
Salaatista puuttuu kastike |
Kana kannattaa paahtaa salaattia varten uunissa, mutta voit
halutessasi oikaista käyttämällä grillattua kanapoikaa kaupasta lämpimänä
ostettuna, tällöin broilerin valmistuksessa käytetyt mausteet vaikuttavat
salaatin makuun ja se muuttuu. Jos haluat itse paahtaa kanan kannatta sinun
tehdä se reseptini uunissa paahdettua kanaa tai jos mieluummin halut tähän käyttää
keitettyä ja täten vähänrasvaisempaa kanaa, voit kypsentää sen reseptini kanakeittoa ja kanalientä seuraten. Irrota vain kokonaan jäähtyneestä kanasta kaikki liha,
leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi ja salaatin sekaan.
Salaattiin käytetyt viinirypäleet voivat olla sekä vihreitä
että tummia, kunhan ne vain ovat makeita, tällöin ne tasapainottavat
saksanpähkinöiden hieman joskus kitkerää makua paremmin. Juustona kannatta käyttää jotain hieman kypsytettyä juustoa,
kuten esimerkiksi ranskassa niin suosittua Gruyère juustoa, ruotsalaista Grevé
juustoa jota nykyään löytyy suurimmista ruokamarketeista tai Sveitsiläistä Appenzeller
tyyppistä juustoa joka sekin menettelee eikä ota liikaa ylivaltaa muista
mauista. Mahdollisesti tähän voisi myös muun puutteessa käyttää Pecorinoa tai
parmesaanijuustoa. Äidin salaateissa juusto kuutioitiin aina mutta vuosien
mittaan olen alkanut enemmän suosia raidallisia kapealla juustohöylällä
höylättyjä juustoviipaleita tai nauhoja niiden suuremman esteettisyyden takia.
Vinoksi leikattuja purjorenkaita |
Kanasalaatti
on ihanaa kylmää lounasruokaa lämpiminä kesäpäivinä, tai illalla myöhään
juhlien jälkeen huikopalana tarjoiltuna, mutta se sopii oivallisesti ja on
hyvin riittoisaa tarjoiltavaa kevään ja kesän perhejuhliin kuten rippiöisiin ja
lakkiaisiin jne. jos tarjoilet salaattiin osana seisovaan pöydän tarjontaa,
kannattaa salaattikastike tarjoille omassa kannussaan josta jokainen voi
vuorostaan ottaa haluamansa määrän, tällöin salaatti kestää pidempää esillä
olemista.
Tämä salaatti sopii karppaajille ottaen huomioon viinirypäleet, joitka eivät tällöin sovi, euikä salaatti mylskään sovi tarjoilla leivän kanssa jos karppaa. Salaatti ei ollenkaan sisällä gluteenia, ja laktoosia vain sen kerman muodossa jota salaattikastikkeesen käytät, ja koska kastikkeeseen käytetään majoneesia sisältää se luonnollisesti kananmunaa.
Huomautan kuitenkin että salaatti on edukseen eritavalla kun kaikki ainekset
ovat sekoitettuna valmiiksi salaattikastikkeen kanssa tarjoilu ajankohtana,
kastikkeen lisääminen erikseen vie siltä jotain se syvyydestä. Tällä reseptillä
saat lounasta neljälle jopa kuudelle kun tarjoilet salaatin rapean patongin kera, tai
kuudesta kahdeksalle jos tarjoilet salaattia osana seisovan pöydän antimien
seassa juhlissa.
Kanasalaatti edustusvaimon tapaan
1 kypsennetty kana
200 g juustoa
150 g viinirypäleitä
2 isoa tomaattia
½ kurkku
1 iso salaatinkerä
1 nippu vesikrassia
15 cm purjosipulia
1 dl saksanpähkinöitä
mustaa pippuria
suolaa
Valmista Thousand Islandkastike kulhoon, peitä tiivistä muovilla ja pane se jääkaappiin
jäähtymään ja tekeytymään pariksi tunniksi. Halkaise salaatinkerä ja huuhtele
se kunnolla, huuhtele myös vesikrassi ja anna niiden kuivahtaa kunnolla
lävikössä. Huuhtele myös purjosipuli halkaistuna juuripää ylöspäin jotta kaikki
likaa valuu alas ja ulos purjosta sekä tomaatit, kurkku ja viinirypäleet kokonaisina.
Huuhteleminen kannattaa tehdä tarpeeksi hyvissä ajoin jottei salaattikastiketta
vesitetä liikaa kosteilla vihanneksilla. Paloittele jäähtynyt kana suuhun
sopivan pieniksi paloiksi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi ja pane kanan kanssa
salaattikulhoon. Kuori kurkusta sen vihreä kuori, halkaise kurkku pituussuunnasta
ja leikkaa ne vielä neljään osaan pituussuunnassa. Viipaloi kurkun neljäsosat
ohuelti ja lisää ne salaattikulhoon. Leikkaa tomaatit ohuiksi suikaleiksi ja
puolita suikaleet kahteen samankokoiseen osaan. Halkaise viinirypäleet jos ne
ovat isoja, pienet voit lisätä kokonaisina salaattiin. Leikkaa juusto vajaan
sentin kuutioiksi tai höylää juustosta kapeita nauhoja salaatin sekaan ja murenna
saksanpähkinät hieman pienemmiksi paloiksi lisää sekaan kylmää
salaattikastiketta ja sekoita kaikki kunnolla. Lisää kastiketta kunnes kaikki
salaatin ainekset ovat tasaisesti ohuen kerroksen peittämänä. Tarkista salaatin
maku ja mausta salaatti suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla oman
makusi mukaan. Leikkaa vesikrassi pienemmäksi ja viimeistele salaatti ripottelemalla
sen päälle vesikrassia. Tarjoile salaatti kylmänä rapean patongin kanssa lounaaksi
tai osana seisovan pöydän juhlien tarjoiluja.