Kauniin
vihreä lämmin purjosipuli ja perunakeitto jossa hennon vihreää varsiselleriä, paistettua
kurkkua ja Romainesalaattia. Tämä keitto on hyvää myös kylmänä
tarjoiltuna kesähelteillä, jääkaappikylmä purjosipuli ja perunakeitto joka
höystetty sellerillä, Romainesalaatin hennoilla lehdillä sekä paistetulla
kurkulla. Joten kysmys on, lämmin vai kylmä kurkkukeitto?
Paloiteltua kurkkua |
Tämän
huhtikuun ruokahaaste jota Viva Ciabatta ruokablogi isännöi on kurkku, ja
mietin pitkään miten tätä asiaa lähestyisin, kurkku mielletään aina kylmänä
salaatin ainesosana. Päädyin pitkän pähkäilyn jälkeen tähän kurkulla
maustettuun Vichysoisse keittoon jonka voit tarjoilla sekä kylmänä
kesähelteillä, mutta myös lämpimänä keittona esimerkiksi alkuruokana. Ruokahaasteessa
minua harmitti vähän se että kurkku ei nyt kevät talvesta ole sesongissa, ei nyt
niin paljon sen kalliin hinnan takia, vaan koska se tuotetaan jostain kaukaa
etelästä ja täten myös kuormittaa hiilijalanjäljellään enemmän kuin Suomalainen
kurkku kesällä.
Vichysoisse kurkulla kiehumassa |
Vichysoisse
on vanha perinteinen keitto, joka meillä täällä Suomessa on tutumpi nimellä
purjo-perunakeitto ja sen oikea sesonki on vasta kesällä kun on saatavilla
saman vuoden purjoa suoraan pellolta. Tähän käytin perinteisen purjosipulin ja
perunan lisäksi myös varsiselleriä ja lämpimät voissa paistetut kurkunpalat
ovat isäni peruja, ja tässä keitossa ne korvaavat perinteiset krutongit. Lämpimällä
paistetulla kurkulla on hyvin omintakeinen maku, kurkun maku tiivistyy, tulee
vähän pähkinäisemmäksi ja muistuttaa kai eniten jotain miedon makuista
kurpitsaa, ei kuitenkaan kesäkurpitsaa, jossa on enemmän yrttisyyttä maussa.
Myös voissa paistetun ja öljyssä paistetun kurkun maku eroavat paljon
toisistaan.
Paistetut kurkunpalat |
Jauhoisesta
perunasta keitto saa samettista pehmeyttä, perunan voi halutessaan jättää pois,
mutta tällöin keitosta ei tule yhtä samettisen silkin pehmeä, vaikka se tällöin
soveltuisi myös karppaajille syötäväksi. Perunan on oltava jauhoista lajiketta
jottei se vain jää keittoon sattumiksi, keiton on tarkoitus olla sileä
samettinen vaalean vihreä keitto jossa hieman tummempia vihreitä sattumia.
Viimeistelyssä
käytetyt kurkkukuutiot voi lisätä keittoon joko suoraan kuumina pannulta, varsinkin
jos keiton tarjoilee lämpimänä, mutta niiden voi myös antaa jäähtyä ennen niiden
lisäämistä keittoon. Paistettu kurkkua ei kuitenkaan kannata valmistaa liian
pitkään etukäteen, se kitkeröityy odottamisesta. Kurkku voi olla sekä
tavallista kurkkua mutta myös avomaan kurkku sopii tähän hyvin, kummatkin
valmistetaan samalla tavalla.
Romainesalaattia |
Olen tässä aina käyttänyt tavallista voita, koska
voimäärä kuitenkin on niin pieni ettei sillä ole merkitystä onko keitossa
käytetty suolattua tai suolaamatonta voita. Jos käytät öljyä voin sijaan, sopii
tämä keitto myös laktoosille herkille henkilöille. Vegaaneille tämä keitto taas
sopii kun kanaliemi korvataan vihannesliemellä juuri äsken mainitseman voin
korvaamisen lisäksi. Gluteenia tämä keitto ei sisällä joten se on sopivaa
syötävää keliaakikoille. Keitto viimeistellään paistetun kurkun lisäksi vaalean vihreillä hennoilla
Romainesalaatin lehdillä, mutta sen puutteessa sopii vesikrassi aivan tajuttoman
hyvin Vichysoisseen, myös tavalliseen purjosta ja perunasta valmistettuun. Tällä reseptillä saat kevyttä lounasta
neljälle hengelle kun tarjoilet sen rapean leivän kera, alkukeittona tästä
riittää kuudesta kahdeksalle hengelle.
Vichysoisse kurkusta
1 iso jauhoinen peruna
1 purjosipuli
2 sellerinvartta
2 kurkkua
1 ruukku Romainesalaattia
1 l kanalientä
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen
Viimeistelyyn:
½ kurkkua
Romainesalaatin lehtiä
Ota kurkut ulos jääkaapista noin tunti ennen ruoan
valmistusta. Halkaise purjosipuli ja huuhtele siitä kaikki multa ja lika pois pitämättä
sen juuripäätä korkeammalla kuin vartta jotta lika valuu ulos ja alas purjon
sisustasta. Huuhtele myös sellerinvarret ja anna niiden kuivahtaa. Huuhtele
salaatti ja anna sen kuivahtaa lävikössä. Leikkaa sekä purjo että
sellerinvarret noin puolen sentin renkaiksi. Sulata voi isossa kattilassa, ja lisää
sekä purjo että sellerin ja anna niiden kuullottua miedolla lämmöllä pehmeäksi
ja kokonaan läpikuultavaksi. Kuori ja paloittele peruna pieniksi kuutikoiksi.
Lisää peruna kattilaan ja kaada päälle liemi. Hauduta keittoa kunnes peruna on
melkein kypsää, noin viidestä minuutista kymmeneen minuuttiin vähän riippuen
miten isoja perunakuutiot ovat. Kuori kurkuista kaikki vihreät kuoret ja ota
yksi puolikas sivuun viimeistelyyn. Kuutioi muut kurkut. Halkaise viimeistelyyn
tarkoitettu kurkku pituussuunnassa ja kaavi sen siemenen pois lusikalla. Pane
siemenetön kurkun puolikas sivuun odottamaan. Lisää kurkkukuutiot ja viimeistelyyn
tarkoitetun kurkun siemenet keittoon ja revi salaatti myös sekaan. Anna keiton
hautua nelisen minuuttia. Siivilöi vihannekset kattilassa, mutta muista ottaa
kaikki neste talteen käyttöä varten. Soseuta vihannekset joko monitoimikoneessa
tai sauvasekoittimella, lisää vähän nestettä vihannesten sekaan soseuttamisen
helpottamiseksi. Lisää loput keitinliemestä soseen sekaan kun keitto on aivan
sileää. Sekoita kunnolla ja tarkista keiton maku ja mausta keitto oman makusi
mukaan suolalla ja valkopippurilla. Anna keiton jäähtyä kokonaan ennen kuin
siirrät sen jääkaappiin tekeytymään ja jäähtymään pariksi tunniksi jos
tarjoilet sen kylmänä, jatka muussa tapauksessa heti viimeistelemällä keitto.
Annosten kokoaminen:
Huuhtele hennot
salaatinlehdet huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa lävikössä tai
talouspaperilla.
Kuutioi viimeinen
kurkunpuolikas ja paista se voinokareessa kuumalla pannulla kunnes se on saanut
vähän ruskeaa väriä reunoihin. Mausta vasta rouhitulla mustalla pippurilla ja
suolalla. Annostele paistetut kurkkukuutiot keskelle syvää lautasta. Annostele
keittoa kurkkujen viereen ja ympärille ja viimeistele annokset Romainesalaatinlehdillä.
Tarjoile keitto oitis lämpimänä, kylmänä se kestää vajaan tunnin
huoneenlämmössä.