Pääsiäisen täytetyt munanpuolikkaat
alkuruoaksi, vain majoneesilla pelkistetty versio ja sillillä ja tillillä
viimeistelty kovaksi keitetty kananmunan puolikas. Majoneesimunat ja sillimunat
ovat pääsiäisen helppotekoista herkkua.
En tiedä onko kanamuna pääsiäisen perinteinen
alkuruoka vai ei, meillä kuitenkin syödään munia muulloinkin kuin vain pääsiäiseksi,
varsinkin viikonloppuisin aamiaiseksi. Kanamunien monimuotoisuus on aina kiehtonut
minua, miten moneen kananmunia saa taivutettua, miten monella tavalla kanamunia
voi valmistaa ja meillä munia menee omelettina, munakokkelina, kovaksi keitettyinä mutta
myös löysäksi keitettyinä.
Ranskassa yleisin alkuruoka bistrossa kuin
bistrossa on "Oeufs dur mayonnaise", joka sanatarkasti on ”kovaksi
keitettyjä munia majoneesilla” tai majoneesimunia. Ei alkuruoan sen kummempaa
tarvitse olla, ainakaan pääsiäisenä kun muutenkin harrastetaan munia.
Kananmunien
liiallisella syömisellä on pari haittaa sen itsestään selvän kolesterolin
lisäksi, isosta määrästä munia saa ilmavaivoja, ja pahan hajuisia sellaisia. Munia
syötiin usein keskiajalla luostareissa ja nykypäivänä se että päivittäistä
kananmunan syöntiä rajoitettiin 30 kananmunaan tuntuu aivan uskomattomalta.
Nykyään meillä ei kotona pääsiäisenä enää maalata
munia, perinne jota ne hirveästi edes kaipaa, mutta niitä munia kyllä syödään paljon, muutenkin sekä puheet että vitsit ovat
muuttuneet aikuisempaan suuntaan munien suhteen, anteeksi, kananmunien suhteen,
nyt jälkikasvun pesästä lähdettyä.
Ottamatta nyt mitenkään kantaa kanan munien
tuottamiseen ja sen eettisyyteen, vaikka suosin vapaana kulkevien luomukanojen
munia, mutta toivoisin sinua nyt näin pääsiäisen kunniaksi lukea tekstini Munia, munia vaiko munia jossa käsittelen vain ja ainoastaan munien makua. Tänä vuonna emme
saaneet kalalle allergisia yllätysvieraita, joten pysyimme hieman
perinteisemmissä täytteissä munien suhteen, kalalle allergisille vaihtoehto
löytyy reseptistäni täytetyt munapuolikkaat.
Munien lisäksi meillä perinteisesti syödään myös
silliä pääsiäiseksi ja sen voi hyvin yhdistää kanan muniin majoneesin lisäksi kuten
tässä, ja se joka pitää hyvin suolaisesta korvaa tietenkin sillin sardelleilla.
Täytetyt kanan munat ovat myös oivallisia kevään ja kesän juhliin seisovaan
pöytään. Ne ovat helppoja valmistaa ja näyttäviä kun tarjotin on niitä
kukkuroillaan ja jos tarjoilet paljon munia sijoita ensin tarjottimella ohueksi
suikaloitua jäävuorisalaattia niin se on juhlavamman näköinen panna tarjolle
pöytään ja viimeistele munanpuolikkaat Rucola salaatilla, tuoreella tillillä
tai ruohosipulilla.
Majoneesimunat:
kananmunia
Rucolaa
Sillimunat:
kananmunia
tilliä
matjes-silliä
Majoneesimunat:
Huuhtele Rucola huolellisesti ja anna sen
kuivahtaa. Kiehauta vesi ylös kattilassa. Lisää munat kiehuvaan veteen ja keitä
niitä kymmenen minuuttia. Kaada kattilasta vesi pois, ja anna munien höyryyntyä
kuiviksi. Kaada kattilaan kylmää vettä ja anna munien jäähtyä kokonaan. Kuori
munat ja halkaise ne. Täytä pursotin pussi majoneesilla ja kuorruta majoneesi
munat sillä. Koristelen Rucolalla ja asettele tarjolle jäävuorisalaatti petille.
Sillimunat:
Huuhtele tilli huolellisesti ja anna sen
kuivahtaa. Keitä kanan munat ja anna niiden jäähtyä. Kuori munat ja halkaise
ne. Leikkaa silli kapeiksi ohuiksi suikaleiksi. Asettele jokaisen munanpuolikkaan
päälle suikale silliä ja viimeistele ne tuoreella tillillä.