Alkuruoaksi
suolaista kapriksilla maustettua vihersillisalaattia. Vihreää salaattia jossa matjessilliä,
kapriksia ja kovaksi keitettyjä kananmunia kiedottuna silkkisen pehmeään vanhan
ajan kermaiseen salaattikastikkeeseen.
Kesän tulleen
tekee joskus mieli jotain vähän suolaisempaa ja tässä salaatissa meillä
käytetään joko silliä, matjessilliä tai joskus sardelleja. Varmista vain että
kaikki syöjät pitävät sardellien syvänsuolaisesta mausta. Purjosipuli
vaihtuu ajoittain sipuliin, varsinkin kesän makeaan tuoreeseen sipuliin. Talvisipuli
on usein paljon äreämpää. Salaatti saa makunsa suolaisista kapriksista ja
sillistä, ruokaisaa salaattia saa lisäämällä siihen kovaksi keitettyjä
kananmunia ja tämä salaatti sopii karppaajalle aivan sinällään ilman mitään
muutoksia, kastike on vanhan ajan kermainen salaattikastike, jossa tosin
käytetään sokeri, mutta sen määrä on niin pieni, ja halutessaan sen voi jättää
pois ja kastikkeen ei ole tarkoitus olla makea, vaan sokerin rooli kastikkeessa
on tasapainottaa sinappijauheen tulisuutta.
Kapris ja sillisalaatti |
Vuoden
aikojen mukaan salaattia voi tuunata sillä mitä on käsillä, keväisin tähän
päätyy paljon villejä yrttejä luonnosta. Nyt käytin tähän Lollo rossoa, vuonankaalia,
friseesalaattia sekä Rucolaa tavallisen jäävuorisalaatin lisäksi.
Jos tarjoilet
salaatin heti voit lisätä kastikkeen sen sekaan, muuten kannatta säilyttää
salaattikastike erikseen kannussa jotta jokainen voi lisätä sitä itse
salaattinsa sekaan. Salaatissa ei ole gluteenia, mutta vanhan ajan
salaattikastikkeessa on kermaa, joten käytä siihen laktoositonta kermaa jos
olet laktoosille herkkä. Kananmuniahan on sekä salaatissa että salaattikastikkeessa.
Huomaa vain että laktoositon kerma ei sovi karppaajille, koska se sisältää
sakeuttamisainetta jossa hiilihydraatteja. Tällä reseptillä saat lounassalaatin
neljälle jos tarjoilet salaatin kanssa paahdettua rukiista hapanleipää,
alkuruokana tästä riittää jopa kuudelle ruokailijalle.
Kapris ja sillisalaatti
400 g salaattia
1 purjosipuli
2 sellerinvartta
4 kananmunaa
1-2 rkl kapriksia
100 g matjessilliä tai sardelleja
mustaa pippuria
Huuhtele salaatti, halkaise purjosipuli ja
huuhtele se ja sellerinvarret huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa lävikössä.
Keitä kanan munat sekä salaattiin että kastiketta varten koviksi, kymmenen minuuttia
ja anna niiden jäätyä. Kuori kanamunat ja valmista kastike ohjeen mukaan. Leikkaa
loput munat lohkoiksi. Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi ja teen samoin
sellerille. Valuta kapriksista suolavesi ja lisää ne salaattikulhoon. Suikaloi
silli ohuiksi kapeiksi nauhoiksi. Lisää ne salaattikulhoon. Paloittele salaatti
repimällä se ja lisää se kulhoon. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita se
kunnolla, tarkista salaatin maku ja mausta sitä lisää vasta rouhitulla
mustapippurilla ja suolalla, mutta suolaa salaatti tuskin tarvitsee lisää. Tarjoile
salaatti heti puolen tunnin sijaan jottei se nahistu.