Keltaista aromaattista lammascurryä jossa idätettyjä pieniä
mothpapuja. Pääsiäislampaan tähteistä valmistettua maukasta curryllä maustettua
lammaspataa jossa idätettyjä mothpapuja ja kookoskermaa.
Viime kerran kun täällä Tampereella sanatarkasti eksyin uuteen
etniseen kauppaan jossa en ollut ennen asioinut vaikka kauppa ilmeisestikin on
ollut olemassa jo jonkin aikaa, pisti hyllystä silmään pienen pienet kerman
vaaleat pavut, nimeltään mothpavut. Ostin niitä puolikiloa ja kotiin tultuani Googlasin
tietysti heti mothpavun ja luin siitä liudan tietoja, muun muassa tutkimuksen
jossa verrattiin mothpavun eri käsittelytapoja miten paljon ne sisälsivät parkkihappoa,
saponiineja, lektiinejä ja fytiinihappoa. Nimellä moth ei ole mitään tekemistä
koin kanssa, moth ei tarkoita koita, toiselta nimeltään matbean, matpapu, tai
turkkilainen gram mikä ymmärtääkseni tarkoittaa papua.
Mothpavut itämässä |
Intiassa ja Pakistanissa Mothpapu käytetään sen suuren proteiini
pitoisuuden takia ja niitä syödään eniten vähätuloisten kesken
maanviljelysalueilla. Mothpavut joko keitetään kokonaisina tai halkaistuina,
mutta myös mothpavun siemenkodat voi keittää ja syödä, samalla tapaa kuin
mange-tout-herneet, suomessa niitä kai kutsutaankin sokeriherneiksi ja myydään
myös pakasteena. Moth papuja käytetään myös suolaisiin naposteltaviin.
Luettuani kaiken tämän innostuin tietenkin idättämään
mothpapuni ja koska minulla on pienen pieni (lue mammutti-iso) taipumus
liioitella asioita, varsinkin ruoanlaitossa tavalla tai toisella, liotin ja samalla
idätin näitä ensimmäisiä mothpapuja kolme vuorokautta kylmässä suolattomassa vedessä
huoneenlämmössä, vaihdoin veden kolmekin kertaa vuorokaudessa tänä aikana.
Liotuksen jälkeen keitin pavut keitettiin kypsiksi, noin puolisen tuntia,
kaksikymmentä minuuttia kunnes ne olivat pehmeitä. Verrattaessa tavallisiin
vain normaalisti liotettuihin ja keitettyihin mothpapuihin oli nämä idätetyt
pavut vieläkin makeampia, ja mothpavut ovat makeahkoja jo itsessään.
Jollei mothpapuja idätä riittää niille kuuden tunnin liotus
ennen niiden keittämistä ja 1 dl papuja tarvitset noin saman verran vettä
liotukseen. Huomaa että reseptissä mainitaan valmiiksi liotettujen ja kypsäksi
keitettyjen papujen määrä.
Pilkottua munakoisoa |
Tavalliseen tapaan liotetut ja kypsiksi keitetyt
mothpavut maistuvat makealla, syötäviä pieniä vaalean ruskeita tai punertavia
papuja. Ne itävät jo yön yli liottaessa ja käytetään tämän jälkeen
salaatteihin, tämä netistä poimittu toteamus voisi vihjailla ettei Mothpapu
olekaan papu, vaan oikeasti linssi, mutta käsittele sitä papuna joka on ennen
sen syömistä keitettävä kunnes jostain saan uutta ja parempaa varmaa tietoa.
Tämä mothpapupata syntyi kun pääsiäisen lampaasta piti tehdä
jotain muuta kuin sitä mitä pääsiäisenä syötiin ja viime aikoina on munakoisoa
ollut lautasella muodossa tai toisessa, tämä johtuu siitä että pidän hyvin
paljon munakoisosta, kuten täältä viime aikoina on huomannut ja sitä vain on
sattunut lähtemään mukaan kotiin kaupasta ostoksilta tällä kertaa kesäkurpitsaa
seuranaan. Sekä munakoisoa että
kesäkurpitsaa paahdetaan kunnes ne ovat saaneet herkullisen paahtuneen maun
mutta älä kuitenkaan liioittele niiden paahtamisella jotteivät ne häviä curryn
sekaan kun niistä on haihtunut kaikki kosteus.
Suikaloitua lampaanviulua |
Tähän käytin tähteeksi jäänyttä lampaan lihaa joka oli jo
kerran kypsennettyä, tämä tarkoittaa sitä ettei sitä tarvitse kypsentää vaan se
lämmitetään vain uudestaan ruoan seassa ja se vähentää roimasti ruoan
valmistukseen kuluvaa aikaa.
Sen ylijääneen pääsiäisen lammaspaistin lisäksi tähän voisi
käyttää muutakin tähteiksi jäänyttä lihaa tai paistia, miksei joulukinkkua
joulun jälkeen mutta myös varta vasten ruskistettu jauheliha sopii. Ja jos
haluat ruoasta vegaanin voit liha sijasta käyttää tähän joko soijarouhetta, tai
lisätä padan sekaan kikherneitä ja punaisia linssejä ja ruoan
proteiinipitoisuus on kattavampi.
Maustoin ruoan tietenkin curryllä, jotta
siitä tulisi curryä, ja jonka sekaan lisäsin vielä jeeraa antamaan ruoalle
vähän enemmän maanläheisiä säveliä, kurkumaa jotta se saisi kirkkaamman
keltaisen värin, mutta myös jotta kurkuman terveydelle hyväksi todetut
vaikutukset saisivat vaikuttaa. Papucurryn ei ollut tarkoitus olla tulista
syötävää, mutta jos siitä sitä haluat kannatta padan sekaan sipulin
kuullotusvaiheessa lisätä joko chilitahnaa tai tuoretta hienonnettua chiliä.
Maitotuotteitahan tämä ruoka ei sisällä ja se sopii laktoosille herkille henkilöille jollet siihen itse
käytä hapankermaa kookoskerma sijaan ja hapankerma sopisi tähän erittäin hyvin
tasapainottamaan muuten hieman makeahkoa ruokaa. Gluteenia curryssä ei ole joten se sopii myös keliakikoille. Curry kannatta valmistaa joko padassa, tai sen puutteessa
paistinpannulla jonka jälkeen kaikki ainekset siirretään kattilaan kiehumaan
kokoon vähäksi aikaa. Tällä reseptillä saat riittoisasti ruokaa tavalliseen
tapaan sille neljän hengen normiperheelle.
Lammascurry idätetyillä mothpavuilla
400 g idätettyjä moth papuja
300 g lampaan lihaa
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 dl kookoskermaa
2 tl curryä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa
(chiliä)
öljyä freesaamiseen
tuoreita korianterinlehtiä viimeistelyyn
Liota papuja runsaassa vedessä kolme vuorokautta. Vaihda
vettä pari kolme kertaa tämän ajan aikana. Ota liha ulos jääkaappista noin
tunti ennen sen käyttöä jotta se on huoneenlämpöistä kun se lisätään curryn
sekaan. Anna liotettujen papujen valua lävikössä ja keitä ne kypsiksi
suolatussa vedessä keskilämmöllä, noin kaksikymmentä minuuttia, puolisen
tuntia. Huutele tuore korianteri ja anna sen kuivahtaa talouspaperilla. Huuhtele
munakoiso ja kesäkurpitsa huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa lävikössä.
Kuori sipuli ja valkosipuli. Hienonna sipuli pieneksi ja kuullota se paistinpannulla
tai padassa kauniin läpinäkyväksi tilkassa öljyä miedolla lämmöllä. Pilko sekä
kesäkurpitsa että munakoiso samankokoisiksi noin sentin kuutioiksi. Rouhi
korianterin siemenet morttelissa. Hienonna valkosipuli ja lisää se sipulin sekaan
curryn, korianterin, jeeran ja kurkuman kanssa. Sekoita sipuliseosta kunnes
valkosipulin ja mausteiden aromaattinen tuoksu on levittäytynyt keittiöön. Lisää
pannulle tai pataan kesäkurpitsa ja munakoiso ja anna niiden saada vähän kaunista
paahtunutta väriä pintaan. Paloittele liha pieniksi suikaleiksi. Valuta pavuista
pois keitinvesi lävikössä ja lisää pavut lihan ja kookoskerman kanssa
currypataan. Anna curryn kiehua kokoon kymmenisen minuuttia kunnes kaikki
ainekset ovat täysin lämmenneet ja ovat kuumia. Tarkista curryn maku ja mausta
se oman makusi mukaan suolalla. Tarjoile lammascurryä joko keitettynä riisin
kanssa tai pitaleipien täytteenä vihreän salaatin kanssa.