Rapeaksi paistettua kullankeltaista polentaa, aromaattisen glögisiirapin, hillottujen kehäkukan terälehtien ja paahdetun kookoksen kanssa. Lämmintä rapeaa maissista valmistettua makeaa polentaa, jälkiruokaa joka sopii myös keliaakikoille.
Gluteenitonta polentaa
Polenta mielletään useimmiten lämpimän ruoan hiilihydraateiksi perunan, pastan tai riisin sijasta mutta varsinkin paistettuna se muuntuu myös makeaksi jälkiruoaksi. Parasta tässä on että itse polenta keitetään etukäteen ja sen annetaan jäähtyä ja hyytyä kovaksi. Sen voi valmistaa jo päivän etukäteen, ja paistaa rapeaksi kuumalla pannulla kun se ollaan syömässä.Tässä käytin polentan kanssa joulun jälkeen jäänyttä glögisiirappia, mutta myös kuusenkerkkäsiirappi on tähän hyvää, ja viimeistelin annokset aprikoosin värisillä läpikuuultavilla hillotuilla kehäkukan terälehdillä. Lisää yrteistä kuten kehäkukasta, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea tekstistäni luonnon yrtit ja sienet talteen käsittelen asiaa. Voit tarjoilla myös tarjoilla vispikermaa tai jäätelöä paistetun polentan kanssa, esimerkiksi avokadojäätelö sopisi tähän hyvin.
Polentaa kuusenkerkkäsiirapilla |
Gluteenitonta polentaa
Polentan paistaminen on hyvä tapa uusiokäyttää tähteeksi jäänyttä polentaa, ja koska polenta ei sisällä gluteenia sopii se keliaakikoille. Käytän useimmiten voita polentan paistamiseen, tämä jotta polenta saa oikein rapean ja pähkinäisen pinnan, mutta jos käytät voin sijaan joko laktoositonta voita tai korvaat sen öljyllä voi tätä myös syödä kaikki ne jotka ovat laktoosille herkkiä. Tämä Polenta sisältää munankeltuaisia, joten se ei sinällään sovellu munalle allergisille, tai vegaaneille, mutta polenta jämähtää aika hyvin kokoon, varsinkin pikapolenta vuoassa, joten sitä voi myös valmistaa ilman munankeltuaisia jolloin se sopii myös vegaaneille.Jäähtyneen polenta voi leikata haluamaansa muotoon, itse jostain syystä suosin tikkuja, tai ranskanperunaa muistuttavia paksuja tikkuja, mutta voit yhtä hyvin leikata jäähtyneen polentan kuutioiksi, tähdiksi tai sydämenmuotoisiksi oman mielikuvituksesi mukaan, tai riippuen siitä minkä muotoisia muotteja sinulla on kotona. Pane kylmä polenta suoraan pannulle, sen ei tarvitse olla huoneenlämpöistä, kylmä polenta saa jostain syystä rapeamman pinnan kuin lämmin. Tällä reseptillä saat jälkiruokaa noin kuudelle hengelle.
Polentakakku
1 ¼ dl polentaa5 dl vettä
2 munan keltuaista
1 tl suolaa
voita/öljyä paistamiseen
viimeistelyyn:
1 dl glögisiirappia
2 rkl hillottuja kehäkukan terälehtiä
½ dl kookoshiutaleita
Polentakakku:
Mittaa vesi kattilaan, lisää suola ja anna veden kiehua. Mittaa polentaryynit pieneen kulhoon. Kaada polenta ryynit ohuena vanana kiehuvaan veteen koko ajan sitä vispilällä vispaten jottei polentasta tule kokkareista. Anna polentan kiehua pari minuuttia sekoittaen. Erottele munan keltaiset valkuaisista pieneen kulhoon. Pakasta ylijääneet munan valkuaiset myöhempään käyttöön. Vispaa keltuaiset rikki ja lisää ohuena vanana polenta sekaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada polenta vuokaan tai muottiin jossa se saa jäähtyä. Siirrä kokonaan jäähtynyt polenta jääkaappiin kylmenemään.
Annostelen kokoaminen:
Leikkaa kylmästä polentasta haluamasi muotoisia kakkuja rengasmuotilla tai leikkaa siitä tikkuja. Paista polentakakut rapeiksi voissa tai öljyssä kuumalla pannulla. Käännä polentaa jotta se saa saman kauniin värin joka puolelta. Paahda kookoshiutaleet miedolla lämmöllä kuivassa pannussa viitisen minuuttia kokoa ajan sekoittaen, varo vain kookoksen saamasta liikaa väriä, sen pitää olla vaalean ruskeaa. Nosta kookos sivuun pannulta ja anna sen jäähtyä kokonaan pienessä kulhossa. Asettele polenta lämpimille lautasille, lusikoi glögisiirappia polenta päälle ja ympärille lautaselle. Viimeistele lusikoimalla hillottuja kehäkukan terälehtiä annoksien päälle ja tarjoile avokadojäätelön tai vispikerman kanssa.