Paistettua makkaraa, porkkanaa, parsakaalia kermaisessa
chilillä ja basilikalla maustetussa kermakastikkeessa keitetyn pastan kanssa. Herkullista
kermaista makkarapataa jossa parsakaalia ja porkkanaa pennen kanssa tarjoiltuna.
Parsakaali padassa |
Tämä oli aikoinaan opiskelijan makkarapataa, nykyään se kai on enemmän entisen opiskelijan makkarapataa, ja kertomus
siitä miten saat aikaiseksi aivan liian ison satsin kahdelle ruokailijalle. Aikaisemmin
kerroin opiskelijatoverini vaimosta joka osasi vain valmistaa Lindströminpihvejä, tämä ruoka taas on hänen nuoremman sisarensa perua. Tämä makkarapata on
edelleen tänä päivänä hänen bravuurinumeronsa, ja ainoa ruoka jonka kanssa hän on
onnistunut kerrasta toiseen, ja ainoa joka ei ollut kaupasta valmiiksi eineksinä
ostettua.
Muuten hänen taitonsa yltää vain raakaan perunasalaattiin, siis perunasalaattiin
jossa perunat ovat jääneet raaoiksi sekä grillattuja päältä hiiltyneitä mutta edelleen
sisältä raakoihin porsaankyljyksiin, asia josta hän itse vuolaasti vitsailee. Nämä sisarukset ovat hyvä esimerkki siitä ettei
ruoanlaittotaito välttämättä periydy suvussa, sisarusten äiti oli ennen
kotitalouden opettaja ja osaa edelleen laittaa varsin hyvää kotiruokaa, kumpikin
tyttäristä taas ovat aika avuttomia keittiössä, joista Lindströminpihvit hyvänä esimerkkinä vanhemman sisaren taidoista ja tämä makkarapata taas
nuoremman ruoanlaitosta vähän jalostettuna.
Purjosipuli makkarapadassa |
Minulla ei nyt ole tarkoitus mollata kumpaakaan ystävätärtäni, totean
vain että myös sokeat kanat löytävät joskus akanan, ja niistä löytyneistä akanoista on syytä pitää
kiinni. Joten jos osaat laittaa jotain ruokaa hyvin, ja siitä on muodostunut sinun
bravuurisi, pidä siitä kiinni. Niin teen minäkin, valmistan kaikista mieluiten vieraille jotain jonka jo osaan kunnolla, minulle vain niitä on vuosien mittaan kertynyt pari, tai jopa kolme. Enkä valmista mitään vieraille kokeillen reseptiä ensimmäistä kertaa, se takaa vain katastrofin.
Tämä makkarapata ei alkuperäisessä muodossaan ollut ihan sellainen
jollaisena se meillä ruokapöydässä on esiintynyt viime pari vuosi kymmentä. Muokkasin sitä heti
ensikerralla hivenen terveellisemmäksi, kasvatin roimasti reseptin porkkanoiden määrää
suhteessa sekä pekoniin että makkaraan, ja lisäsin sen sekaan myös parsakaalia,
toisinaan käytän myös kukkakaalia, säästäen vain herkullisen paheellisen kerman
kastikkeessa. Alkuperäisessä versiossa käytettiin vain pekonia ja
porkkanalantteja makkaraviipaleiden kanssa joiden sekaan lisättiin ketsuppia ja
kermaa ja tarjoiltiin keitettyjen makaronien kanssa.
Keitettyä penneä |
Alkuperäinen ruokakin oli ihan syötävä versio, se ei vain
sykähdyttänyt minun makuhermojani vaan sen sijaan mielikuvitustani ja kehittelin
sitä omaan suuntaani ja sain aikaiseksi jopa hieman terveellisemmän version
ruoasta lisäämällä siihen parsakaalia, joskus myös kukkakaalia, ja maustoin
myös ruoan oman makuni mukaan.
Isolla paistinpannulla raaka-aineita voit paistaa samalla
pannulla, mutta jos sinulla on vain yksi pieni paistinpannu kannattaa kaikki
paistaa pienemmissä erissä ja pitää lämpimänä padassa ennen kaiken
sekoittamista, mutta ruoan voi myös valmistaa isossa padassa johon siirtää kaikkia
ainekset niiden saatu vähänä väriä pintaan aloittaen siitä mitä tarvitsee
pisimmän kypsennysajan.
Makkarapataa pennen päällä |
Parasta tähän olisi joko Chorizomakkara tai italialainen Salsiccia,
jos niitä satut jostain löytämään, muuten suosittelisin jotain suomalaista makkaraa,
jossa on vähän ytyä ja mausteita. Jokainen valitsee mieleisensä ja rahapussinsa sopivan makkaran. Tässä tapauksessa tarkoitan kuivattua
ja raakakypsytettyä Chorizomakkara jossa on vähä enemmän ytyä, enkä raakamakkara Chorizoa.
Purjosipulista käytetään koko sipulin varsi ohuina renkaina. Renkaat pehmenevät
lämmössä ja melkein sulavat ruoan sekaan. Parsakaali taas kypsyy niin nopeasti
että sen voi heittä ruoan sekaan kypsentymään ja tällä tavalla se on taatusti
vielä rapeaa ja al dente.
Mausteilla voi määrittää onko ruoka lapsille vain aikuisille
sopivaa, enemmän chiliä sille joka haluaa ruokansa olevan tulisempaa. Pasta sisältää gluteenia, joten keliaakikoiden kannatta käyttää heille sopivaa pastaa, sekä tarkistaa makkaran raaka-aineet, laktoosittomaksi tämän ruoan taas saat helposti käyttämällä laktoositonta kermaa tavallisen kerma sijaan ja tässä kohdassa haluan
myös mainita että valitsemalla oikean makkaran, jossa ei ole liikaa hiilareita ja
korvaamalla pastan kukkakaalilla makkarapata on sopivaa ruokaa myös karppaajille. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat
itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin
seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Penne sekoitettu makkarapataan |
Raasta juusto vasta aivan viime vaiheessa ja lisää se
pastan sekaan vasta sekoitusvaiheessa juuri ennen tarjoilua. Ja juu, unohdin
melkein mainita, alkuperäisestä versiostaan eroten, pastaa ei keitetä ylikypsiksi,
eikä juuri kypsiksi, vaan ne jätetään hivenen alikypsiksi ja lisätään
kastikkeeseen pataan kypsymään valmiiksi ja imemään itseensä kastiketta, tällöin
tästä ruoasta tulee ihana herkullinen arkiruoka, vaikkei aivan tukkitavallinen
makkarapata.
Viimeksi kun valmistin tätä ruokaa meni vanha
autopilootti jotenkin vähän päälle, ja sain aikaiseksi taas ison satsin koko
komppanialle vaikka olimme vain puolison kanssa kahdestaan. Käytin tähän
kokonaisen makkarapaketin, 400 grammaa makkaraa, sekä puolipakkausta penneä
joka on puolisen kiloa. Yksi iso paksu purjosipuli ja neljä isoa, paksua
porkkanaa puolikkaan parsakaali kilon lisäksi. Ja jos ruokamäärä kuvissa
näyttää pienelle on se näköharhaa, paistinpannu on juuri hivenen alle 30 senttiä
halkaisijaltaan joten sinne mahtuu helposti paljon ruokaa huomaamatta sen
oikeaa määrää sekä kuvissa näkyvä salaattikulho 8 litran vetoinen jättikulho,
joten tällä satsilla ruokaa riittää ja saat ruokaa ainakin kuudelle, jollei
jopa kahdeksalle ruokailijalle. Tämä vähän riippuen ovatko syöjät kasvavia
teinipoikia vai valmiiksi kasvaneita aikuisia joiden ei olisi määrä enää kasvaa,
ainakaan leveyttä.
Opiskelijan makkarapata
n 200 g pekonia
400 g makkaraa
500 g penneä
1-2 tl chilitahnaa
1 purjosipuli
4 porkkanaa
500 g parsakaalia
2 valkosipulin kynttä
2 dl kermaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl basilikaa
3 dl parmesaaniraastetta
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä paistamiseen
Keitä ylös vesi isossa kattilassa, suolaa vesi kunnes se
maistuu merelle. Keitä Pennet melkein kypsiksi niiden pakkauksen ohjeiden
mukaan, tavallisesti ne kypsyvät noin 8-12 minuutissa. Halkaise purjosipuli ja
huuhtele sen sisältä kaikki lika pois pitämällä purjon valkoista juuripäätä ylempänä
kuin vihreitä lehtiä. Anna purjon kuivahtaa lävikössä. Kuori porkkanat ja
leikkaa ne vajaan sentin paksuisiksi lanteiksi. Leikkaa makkara samankokoisiksi
lanteiksi ja suikaloi pekoni ohuelti. Lorauta paistinpannulle tilkka öljyä ja
lisää pannulle chili. Sekoita kunnolla ja lisää myös pekoni, porkkanat ja
makkara pannulle saamaan vähän väriä pintaan. Paista niitä pannulla aika ajoin
sekoittaen kunnes ne ovat vähän ruskistuneet. Kuori ja hienonna valkosipuli.
Leikkaa purjosipuli renkaiksi ja lisää pannulle valkosipulin kanssa. Sekoita
koko ajan ja anna valkosipulin tuoksun levittäytyä keittiöön. Lisää pannulle
tomaattipyree ja anna sen saada vähän lämpöä minuutti pari. Valuta penneistä
vesi pois lävikössä, mutta ota talteen pari desiä varmuuden vuoksi. Kaada pennet
makkaran sekaan ja lisää kerma ja basilika. Huuhtele parsakaali ja paloittele
se suuhun sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää parsakaali pataan ja anna kerman kiehua
melkein kokoon, noin kymmenisen minuuttia. Raasta sekaan juusto, sekoita ja
tarkista makkarapadan maku. Mausta se oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla
mustapippurilla. Tarjoile makkarapata heti raikkaan vihreän salaatin tai Coleslawin kanssa.