12. huhtikuuta 2012

Opiskelijan makkarapata




Paistettua makkaraa, porkkanaa, parsakaalia kermaisessa chilillä ja basilikalla maustetussa kermakastikkeessa keitetyn pastan kanssa. Herkullista kermaista makkarapataa jossa parsakaalia ja porkkanaa pennen kanssa tarjoiltuna.

Parsakaali padassa
Tämä oli aikoinaan opiskelijan makkarapataa, nykyään se kai on enemmän entisen opiskelijan makkarapataa, ja kertomus siitä miten saat aikaiseksi aivan liian ison satsin kahdelle ruokailijalle. Aikaisemmin kerroin opiskelijatoverini vaimosta joka osasi vain valmistaa Lindströminpihvejä, tämä ruoka taas on hänen nuoremman sisarensa perua. Tämä makkarapata on edelleen tänä päivänä hänen bravuurinumeronsa, ja ainoa ruoka jonka kanssa hän on onnistunut kerrasta toiseen, ja ainoa joka ei ollut kaupasta valmiiksi eineksinä ostettua. 

Muuten hänen taitonsa yltää vain raakaan perunasalaattiin, siis perunasalaattiin jossa perunat ovat jääneet raaoiksi sekä grillattuja päältä hiiltyneitä mutta edelleen sisältä raakoihin porsaankyljyksiin, asia josta hän itse vuolaasti vitsailee. Nämä sisarukset ovat hyvä esimerkki siitä ettei ruoanlaittotaito välttämättä periydy suvussa, sisarusten äiti oli ennen kotitalouden opettaja ja osaa edelleen laittaa varsin hyvää kotiruokaa, kumpikin tyttäristä taas ovat aika avuttomia keittiössä, joista Lindströminpihvit hyvänä esimerkkinä vanhemman sisaren taidoista ja tämä makkarapata taas nuoremman ruoanlaitosta vähän jalostettuna.

Purjosipuli makkarapadassa
Minulla ei nyt ole tarkoitus mollata kumpaakaan ystävätärtäni, totean vain että myös sokeat kanat löytävät joskus akanan, ja niistä löytyneistä akanoista on syytä pitää kiinni. Joten jos osaat laittaa jotain ruokaa hyvin, ja siitä on muodostunut sinun bravuurisi, pidä siitä kiinni. Niin teen minäkin, valmistan kaikista mieluiten vieraille jotain jonka jo osaan kunnolla, minulle vain niitä on vuosien mittaan kertynyt pari, tai jopa kolme. Enkä valmista mitään vieraille kokeillen reseptiä ensimmäistä kertaa, se takaa vain katastrofin. 

Tämä makkarapata ei alkuperäisessä muodossaan ollut ihan sellainen jollaisena se meillä ruokapöydässä on esiintynyt viime pari vuosi kymmentä. Muokkasin sitä heti ensikerralla hivenen terveellisemmäksi, kasvatin roimasti reseptin porkkanoiden määrää suhteessa sekä pekoniin että makkaraan, ja lisäsin sen sekaan myös parsakaalia, toisinaan käytän myös kukkakaalia, säästäen vain herkullisen paheellisen kerman kastikkeessa. Alkuperäisessä versiossa käytettiin vain pekonia ja porkkanalantteja makkaraviipaleiden kanssa joiden sekaan lisättiin ketsuppia ja kermaa ja tarjoiltiin keitettyjen makaronien kanssa.

Keitettyä penneä
Alkuperäinen ruokakin oli ihan syötävä versio, se ei vain sykähdyttänyt minun makuhermojani vaan sen sijaan mielikuvitustani ja kehittelin sitä omaan suuntaani ja sain aikaiseksi jopa hieman terveellisemmän version ruoasta lisäämällä siihen parsakaalia, joskus myös kukkakaalia, ja maustoin myös ruoan oman makuni mukaan. 

Isolla paistinpannulla raaka-aineita voit paistaa samalla pannulla, mutta jos sinulla on vain yksi pieni paistinpannu kannattaa kaikki paistaa pienemmissä erissä ja pitää lämpimänä padassa ennen kaiken sekoittamista, mutta ruoan voi myös valmistaa isossa padassa johon siirtää kaikkia ainekset niiden saatu vähänä väriä pintaan aloittaen siitä mitä tarvitsee pisimmän kypsennysajan.
Makkarapataa pennen päällä
Parasta tähän olisi joko Chorizomakkara tai italialainen Salsiccia, jos niitä satut jostain löytämään, muuten suosittelisin jotain suomalaista makkaraa, jossa on vähän ytyä ja mausteita. Jokainen valitsee mieleisensä ja rahapussinsa sopivan makkaran. Tässä tapauksessa tarkoitan kuivattua ja raakakypsytettyä Chorizomakkara jossa on vähä enemmän ytyä, enkä raakamakkara Chorizoa. Purjosipulista käytetään koko sipulin varsi ohuina renkaina. Renkaat pehmenevät lämmössä ja melkein sulavat ruoan sekaan. Parsakaali taas kypsyy niin nopeasti että sen voi heittä ruoan sekaan kypsentymään ja tällä tavalla se on taatusti vielä rapeaa ja al dente. 

Mausteilla voi määrittää onko ruoka lapsille vain aikuisille sopivaa, enemmän chiliä sille joka haluaa ruokansa olevan tulisempaa. Pasta sisältää gluteenia, joten keliaakikoiden kannatta käyttää heille sopivaa pastaa, sekä tarkistaa makkaran raaka-aineet, laktoosittomaksi tämän ruoan taas saat helposti käyttämällä laktoositonta kermaa tavallisen kerma sijaan ja tässä kohdassa haluan myös mainita että valitsemalla oikean makkaran, jossa ei ole liikaa hiilareita ja korvaamalla pastan kukkakaalilla makkarapata on sopivaa ruokaa myös karppaajille. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

Penne sekoitettu makkarapataan
Raasta juusto vasta aivan viime vaiheessa ja lisää se pastan sekaan vasta sekoitusvaiheessa juuri ennen tarjoilua. Ja juu, unohdin melkein mainita, alkuperäisestä versiostaan eroten, pastaa ei keitetä ylikypsiksi, eikä juuri kypsiksi, vaan ne jätetään hivenen alikypsiksi ja lisätään kastikkeeseen pataan kypsymään valmiiksi ja imemään itseensä kastiketta, tällöin tästä ruoasta tulee ihana herkullinen arkiruoka, vaikkei aivan tukkitavallinen makkarapata.

Viimeksi kun valmistin tätä ruokaa meni vanha autopilootti jotenkin vähän päälle, ja sain aikaiseksi taas ison satsin koko komppanialle vaikka olimme vain puolison kanssa kahdestaan. Käytin tähän kokonaisen makkarapaketin, 400 grammaa makkaraa, sekä puolipakkausta penneä joka on puolisen kiloa. Yksi iso paksu purjosipuli ja neljä isoa, paksua porkkanaa puolikkaan parsakaali kilon lisäksi. Ja jos ruokamäärä kuvissa näyttää pienelle on se näköharhaa, paistinpannu on juuri hivenen alle 30 senttiä halkaisijaltaan joten sinne mahtuu helposti paljon ruokaa huomaamatta sen oikeaa määrää sekä kuvissa näkyvä salaattikulho 8 litran vetoinen jättikulho, joten tällä satsilla ruokaa riittää ja saat ruokaa ainakin kuudelle, jollei jopa kahdeksalle ruokailijalle. Tämä vähän riippuen ovatko syöjät kasvavia teinipoikia vai valmiiksi kasvaneita aikuisia joiden ei olisi määrä enää kasvaa, ainakaan leveyttä. 

Opiskelijan makkarapata
n 200 g pekonia
400 g makkaraa
500 g penneä
1-2 tl chilitahnaa
1 purjosipuli
4 porkkanaa
500 g parsakaalia
2 valkosipulin kynttä
2 dl kermaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl basilikaa
3 dl parmesaaniraastetta
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Keitä ylös vesi isossa kattilassa, suolaa vesi kunnes se maistuu merelle. Keitä Pennet melkein kypsiksi niiden pakkauksen ohjeiden mukaan, tavallisesti ne kypsyvät noin 8-12 minuutissa. Halkaise purjosipuli ja huuhtele sen sisältä kaikki lika pois pitämällä purjon valkoista juuripäätä ylempänä kuin vihreitä lehtiä. Anna purjon kuivahtaa lävikössä. Kuori porkkanat ja leikkaa ne vajaan sentin paksuisiksi lanteiksi. Leikkaa makkara samankokoisiksi lanteiksi ja suikaloi pekoni ohuelti. Lorauta paistinpannulle tilkka öljyä ja lisää pannulle chili. Sekoita kunnolla ja lisää myös pekoni, porkkanat ja makkara pannulle saamaan vähän väriä pintaan. Paista niitä pannulla aika ajoin sekoittaen kunnes ne ovat vähän ruskistuneet. Kuori ja hienonna valkosipuli. Leikkaa purjosipuli renkaiksi ja lisää pannulle valkosipulin kanssa. Sekoita koko ajan ja anna valkosipulin tuoksun levittäytyä keittiöön. Lisää pannulle tomaattipyree ja anna sen saada vähän lämpöä minuutti pari. Valuta penneistä vesi pois lävikössä, mutta ota talteen pari desiä varmuuden vuoksi. Kaada pennet makkaran sekaan ja lisää kerma ja basilika. Huuhtele parsakaali ja paloittele se suuhun sopivan kokoisiksi paloiksi. Lisää parsakaali pataan ja anna kerman kiehua melkein kokoon, noin kymmenisen minuuttia. Raasta sekaan juusto, sekoita ja tarkista makkarapadan maku. Mausta se oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile makkarapata heti raikkaan vihreän salaatin tai Coleslawin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...