26. huhtikuuta 2012

Mesiangervosima



Tummaa mesiangervolla ja tuoreella inkiväärillä maustettua simaa. Tummaa hieman perinteisestä simasta poikkeavaa mesiangervosimaa vapuksi. Raikasta juomaa jossa tuulahdus kesästä tippaleipien seuraksi Vappuna.

Sima perustu oikeastaan neljästä raaka-aineesta, makeutusainetta, joka joko on sokeria tai hunajaa, sitruunoita ja sekä hiivaa että vettä. Tämän lisäksi siihen voi käyttää jotain maustetta kuten tässä tapauksessa viimevuoden kuivattua mesiangervoa sekä tuoretta inkivääriä. Tumma värinsä tämä sima taas sai Muscovadosokerista ruokosokerin lisäksi. 

Mesiangervosiman mausteet
Sima valmistamisessakin on omat kikkansa, ja on hyvät syyt miksi reseptissä lukee paljonko mitäkin käytetään simaan, ja tämä koskee nyt perussiman aineksia kuten hiivaa, vettä ja sokeria. Niiden on oltava suhteessa toisiinsa jottei vahinkoja satu. Liikaa sokeria ja simasta ei tule lapsille sopivaa, sama koskee liikaa hiivaa. Liika sokeri aiheuttaa myös usein sen että sima poksahtaa itsestään ennen aikojaan pullosta ulos. Itse pidän hyvin paljon simapulloissa käyneistä rusinoista, pieni lapsuudesta jäänyt pahe, ja olen valmistanut simaa jossa oli erittäin paljon rusinoita. 

Rusinoita pulloon

Normaalia on panna pari kolme jokaiseen pulloon jotta näkee milloin sima on valmista, minä taas panin pari kolmekymmentä. Tämä aiheutti sen ettei sokeri, hiiva ja vesi enää ollut suhteessa toisiinsa, rusinoissa on mukana omaa hiivaa sekä sokeria joten sima ei pysynyt pullossa. Pulloja poksahteli omia aikojaan niiden käydessä valmiiksi kellarissa, ja sen jälkeen jokunen jääkaapissa kun ne olivat jäähtymässä juomista varten. Ja ne harvat pullot jotka eivät poksahtaneet ennen aikojaan, ruiskuttivat niitä auki kiertäessä raivokkaasti ympäriinsä ja kastelivat makean tahmealla vaahdollaan kaiken, aivan kaiken ja kaikki jotka olivat lähistöllä.

Kuivattua mesiangervoa

Mesiangervolla maustettua simaa

Mesiangervolla on hyvin omintakeinen maku, siitä joko pitää, tai ei. Makea, hunajainen jossa hieman karvasmantelia ja kesäkukkia, voisi sano että mesiangervo maistuu juuri sille mille se tuoksuukin. Mesiangervon makuun voi myös tottua ajan kanssa, jollei sille satu olemaan allerginen. Itse huomasin jokin vuosi sitten valitettavasti olevani mesiangervolle allerginen, ja aika pahasti, joten en valitettavasti voi siitä itse nauttia, mutta koska se on suosittua ystäväpiirissä valmistan sitä kyllä pyynnöstä muille juotavaksi.   Lisää yrteistä ja niiden keräämiseät voit lueka tekstistäni luonnon yrtit ja kasvi talteen jossa olen syventynyt asiaan enemmän.

Mesiangervon käsitteleminen

Mesiangervoa voit käyttää kesällä tuoreena, varmista vain ettei tuoreissa kukissa ole mitään hyönteisiä upottamalla kukinnot kylmään veteen pariksi minuutiksi ennen niiden käyttöä. Tee tämä mieluiten ulkona, jolloin hyönteisillä on mahdollisuus lentää taivaan tuuliin. Kuivaamisen suhteen niitä ei taas kannata upottaa veteen, kerää vain mesiangervot kukinnot kun ne ovat parhaimmillaan, ja kuivaa ne koreissa varjossa. 

Kun kukinnot ovat aivan rutikuivia ja ne tuntuvat kylmille kädessä ovat ne valmiita, säilyt tiiviissä lasipurkissa tai rasiassa huoneenlämmössä. Lasipurkki  on säilytettävä suojata auringonvalolta. Kuivattuja yrttejä voi myös säilyttää paperipussissa kuivassa, mutta viileässä kunhan se vain ovat suojassa suorasta auringonvalosta. Kuivatut yrtit säilyvät parikin vuotta, mutta ensimmäisen vuoden aikana niiden maku ja terapeuttinen teho on parhaimmillaan. Muista että mesiangervo sisältää asetyylisalisyylihappoa, joten se ei sovellu aspiriinille allergisille. Myös ne jotka ovat allergisia kamomillalle voivat saada oireita.

Mesiangervosima käymässä

Mesiangervosiman valmistus

Heti kun hiiva on sekoitettu mausteliemen sekaan alkaa keittiö niin vienosti tuoksua simalle, vaikka siman on vielä käydä pitkään tämänkin jälkeen ensin yön yli ja sitten se käy siivilöitynä pullossa loppuun. Sima alkaa vienosti poreilla melkein heti sen jälkeen kun siihen sekoittaa hiivan, ja näin se iloisesti käy kunnes se siivilöidään. Inkiväärin määrän suhteen pätee se miten paljon pidät inkivääristä, itse olen hyvin mieltynyt inkivääriin joten käytän usein simassa isompaa määrää kuin tässä on mainittuna. Perinteisen fariinisokeri sijaan käytän tähän tummaa Muscovadosokeria ja tavallista ruokosokeria, tästä syystä simasta tulee hieman perinteistä tummempaa.

Toinen asia on sitruunankuoret, niitä ei saa pitää simassa liian pitkään, opin tämän valmistaessani aina muuta viiniä, joka jäi vahingossa liian pitkäksi aikaa käymään hedelmät siinä, ja sitruunankuorista tuli kitkerä sivumaku, joten en tätä suosittele, olen kokeillut ja todennut sen huonoksi tavaksi, ainakin siman suhteen. Siman valmistuksessa pätee vähän sama juttu kuin kotikaljan tekemisessä, joten suosittelen että luet myös sen tekstin, sieltä löytyy paljon hyvää tietoa joka valottaa juomien panemisen jaloa taitoa.

Pulloina tähän sopivat tavalliset mehu- tai viinipullot jos valmistat simaa reseptin mukaan, jos kikkailet jonkun ainesten kanssa, tai siman valmistumisen nopeuttamisella, suosittelen sinulle olut pulloja patenttikorkeilla. Lisää lukemista veden laadusta ja sen vaikutuksesta juomien valmistamiseen kokotna voit lukea tekstistäni kotikaljaa.

Tuoretta inkivääriä

Pikapikavalmistus

Sima kannattaa panna tulemaan hyvissä ajoin jo parisen viikkoa ennen vappua jotta se ehtii käydä kunnolla ja rusinat nousta pinnalle pulloissa. Tähänkin on kyllä keino, että saa siman nopeammin vapuksi mutta se sopii vain niille jotka ovat jo jonkun kertaa valmistaneet simaa. Tätä tapaa ei myöskään kannata kokeilla jollei ole kotona koko ajan, joten se sopii paremmin viikonlopuiksi. Siman pullottamisen jälkeen sen annetaan käydä valmiiksi pullossa huoneenlämmössä. Ja kun rusinat ovat nousseet pinnalle kellumaan sima on valmista jäähdytettäväksi ja sen jälkeen juotavaksi.
Tällä tavalla sima käy valmiiksi parissa, kolmessa päivässä, mutta sen maku ei ole sama kuin hitaammin viileässä käynyt sima. Mitä hitaammin sima saa käydä loppuun pullossa, sitä enemmän aromia se saa aikaa kehittää makuunsa. Jos haluat kokeilla siman valmistusta nopeutettuna, älä koskaan jätä simaa yksin kotiin sitä vartioimatta, varsinkin jos sinulla on lemmikkejä, ne voivat kokea kamalia kesken maittavien päiväunien. Jollei simaa vahdi huolella kun sitä valmistaa nopeutettuna, voi simapullot poksahdella itsestään ruiskuttaen tahmeaa juomaa ympäriinsä. 

Hiivalle liian korkea lämpötila
Tämä on pienempi resepti kuin se jonka julkaisin ensimmäisenä vuonna kaksi vuotta sitten, simaa kannattaa mieluummin panna useammin kuin säilyttää pitkään, sima ie ole hyvää liian pitkään säilytettynä. Tällä tavalla ei myöskään ole tarvetta säilytystilalle hyvin monelle pullolle. Siman voi panna tavallisiin huolellisesti puhdistettuihin viinipulloihin, tai vanhoihin patenttikorkeilla varustettuihin olutpulloihin joita itse käytän. 


Sitruunankuoret

Monesti tarvitsee vain sitruunamehua, jolloin sitruunakuoret menevät roskiin, ei meillä näin. Kuorin ensin sitruunasta kuoret ja puristan vasta tämän jälkeen mehut, ja kuivaan kuoret joten niitä on tallessa niihin kertoihin jos sitruunankuorta vaikkapa ei olisikaan kotona kun sitä tarvitsee, toinen on että nämä menevät hyvin usein simaan ja korvasin tähän yhden sitruunakuoret kuivattuina.

Sitruunan puolikas
Perinteisessä sima reseptissä sitruunan kuoren valkoiset karvaat kalvot poistetaan. Olen kuitenkin todennut ettei yhden yön yli käyminen anna simalle liian kitkerää makua, joten jätän ne useimmiten kokonaisina simaa käymään. Jos haluat erittäin makeaa simaa kannatta sinun kuitenkin kuoria sitruunan kuoren keltainen osa ja käyttää vain se simaan. Kuori sitruunoista ohuelti niiden lisää keltaiset kuoret ilman sen valkoista, karvasta kuorta. Poista kuorituista sitruunan hedelmästä valkoinen ja viipaloi ne. Käytä aina Luomua kun käytät sitrushedelmän kuoret, ja pese myös aian Luomuhedelmätkin aina huolellisesti ennen niiden kuorien käyttöä.

Valmis sima säilyy pari viikkoa, tässä on vain hyvä huomata että sima käymistä ei millään tavalla ole keskeytetty, joten se jatkaa edelleen käymistä kunnes kaikki sokeri on käynyt alkoholiksi, tai hiivasienet ovat kuolleet liian korkean alkoholipitoisuuden takia. Normaalista simasta ei tule liian väkevää, ja sen maku muuttuu ajan myötä koko ajan kitkerämmäksi ja kitkerämmäksi mitä pidempään se saa käydä ja mitä vähemmän sokeria siinä on. Simapullon pohjalla vajoaa aina hiivasakkaa samalla tavalla kuin esimerkiksi Belgialaisissa villikäyneissä oluissa, joten varo hölskyttämästä simapulloja jottei simasta tule sameaa ja hiivasakka sekoitu siman sekaan. Äläkä kaada kaikkea simaa pullosta laseihin, pohjalle laskeutunut sakka ei ole hyvänmakuista.

Mesiangervolla maustettu vappusima

4 l vettä
250 g ruokosokeria
250 g Muscovadosokeria
5 kuivattua mesiangervon kukintoa
5 cm tuoretta inkivääriä
1 sitruuna
1 sitruunan kuoret
1/4 tl hiivaa
rusinoita pulloihin

Mittaa sokeri isoon kattilaan tai ämpäriin. Kuori inkivääri lusikalla ja viipaloi se ohuelti. Viipaloi sitruuna, ja kuori toisesta sitruunasta vain sen keltaiset kuoret. Lisää sitruuna mesiangervon ja inkiväärin kanssa ämpäriin. Kiehauta vesi ja kaada se ämpäriin mausteiden päälle. Sekoita kunnolla kunnes kaikki sokeri on liuennut veteen. Peitä ämpäri liinalla tai pan kansi löysästi sen päälle. Anna veden jäähtyä käden lämpöiseksi ja lisää hiiva kunnolla sekoittaen. Voit myös tarkastaa veden lämpötilan mittarilla. Sen pitää olla alle 40 astetta lämmintä, muuten hiiva kuolee. Sekoita simaa kunnes kaikki hiiva on liuennut siman sekaan. Peitä ämpäri puhtaalla keittiöliinalla tai kannella, mutta pane kansi vain ämpärin päälle, älä pane sitä kiinni. Anna siman käydä huoneenlämmössä yön yli. Pane pari kolme rusinaa huolellisesti puhdistettuihin pulloihin. Kaada yön yli käynyt sima siivilän läpi pulloihin. Anna siman käydä loppuun viileässä, joko jääkaapissa tai ruokakellarissa jossa on viileää. Sima käy vähän lämpötilasta riippuen viikosta kahteen viikkoon. Sima on valmista kun rusinat ovat nousseet siman pinnalle kellumaan. Tarjoile sima kylmänä tippaleipien kera Vappuna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...