1. toukokuuta 2010

Vapun herkut
Simaa, kotisimaa ja tippaleipiä vapuksi. Kaikki ne perinteiset vappuherkut kotisimasta tippaleipiin ja munkkeihin koottuna samalle sovulla, kaikki ne herkut jotka kuuluvat osana vapun viettoa ja joita ilman vappu ei tule edes ulkomailla asuessa.

Tältä sivulta löydät perinteisen siman ja tippaleipien reseptit. Mutta olen myös tälle sivulle lisännyt linkkejä muista vapun herkuista kuten mesiangervollamaustettu sima, raikas mintulla maustettu minttusima, perinteinen kotikalja sekä alkoholittomana vaihtoehtona sitruunasta valmistettu perinteinen sitruunalimonadi

Lisäksi blogista löytyy myös resepti tippaleivät jotka on leivottu vain kananmunan valkuaisista, hyvä tapa marenkien lisäksi hyödyntää niitä ylijääneitä munan valkuaisia mutta myös muhkean kokoiset amerikkalaiset tippaleivät, funnelcakes jotka on tonutettu laventelisokerilla.

Vappuun kuuluun myös munkit kaikissa sen muodoissa joten täältä löytyy tietenkin perinteiset vadelmahillolla täytetyt berlininmunkit, ne aidot hillomunkit sekä munkkirinkilät herkullisella kanervakuorrutuksella

Tämän lisäksi myös suositeltavia ja hyväksi todettuja kuohuviinejä sekä aitoa samppanjaa niille jotka niitä vapun viettoon halaavat. Meillä on myös aina vietetty äitini syntymäpäivää joka on vapun aattona jolloin meillä perinteisesti syödään oopperavoileipiä jotka sattumalta myös ovat viimeinen ruoka jota mamma meille valmisti ennen kuin lopetti ruoanlaiton kokonaan. 

Näiden ruokien lisäksi löydät lisää vappuun liittyviä herkkuja blogista hakemalla hakusanalla vappu tai juhliin.

Simalla vanhat perinteet

Simaa on täällä Pohjolassa tehty jo aikojen alusta lähtien. Reseptejä löytyy pilvin pimein ja olenkin niistä monia kokeillut. Siman paneminen tarjoaa monia mahdollisuuksia jokaisen siman tekijän saada oma leimansa juomaan käyttämällä hunajaa sokerin sijasta tai lisäämällä mausteita. Sima sopii muutekin juomaksi kuin ainoaastaan vappuna ja se on herkullista sammutamaan janoa kuumana kesäpäivänä jäiden kera.

Sima sitruunoineen käymässä vapuksi
Tippaleivistä on ensimmäinen maininta Ruotsissa Skaran piispa Braskin luona keskiajan loppu puolella jolloin tippaleipiä tarjottiin erityisen hienoille vieraille. Ruotsissa, varsinkin etelässä tehdään vielä tänä päivänä muoteilla ns. ”struvor” öljyssä keittämällä. Tippaleivät voidaan tehdä samana päivänä kun ne aiotaan syödä, sima kuitenkin kannattaa panna parisen viikkoa ennen kuin sitä aiotaan juoda jotta se ehtii käydä kunnolla viileässä.

Perinteinen kotisima

8 l vettä
½ kg sokeria
½ kg fariinisokeria
2 sitruunaa
1 sitruunan kuoret
1/4 tl hiivaa


Kiehauta vesi ja kaada se isoon ämpäriin ja liuota sokeri veteen. Kuori sitruunoista ohuelti niiden lisää keltaiset kuoret ilman sen valkoista, karvasta kuorta. Poista kuorituista sitruunan hedelmästä valkoinen ja viipaloi ne. Lisää sitruunan kuoret ja viipaleet veden sekaan. Anna siman jäähtyä käden lämpöiseksi ja lisää hiiva kunnolla sekoittaen. Peitä ämpäri pyyhkeellä ja anna siman käydä yön yli. Hyvin siivilöity sima pullotetaan seuraavana päivänä puhtaisiin lasipulloihin joissa on pari rusinaa. Siman annetaan nyt käydä loppuun viileässä, mielellään kellarissa. Sima on valmista tarjoiltavaksi kun rusinat pulloissa ovat nousseet ylös juoman pinnalle. Tarjoile sima kylmänä.

Tippaleivät jäähtymässä

Perinteiset tippaleivät

2 kanan munaa
1 rkl tuoretta hiivaa
1 rkl sokeria
3 dl maitoa
250 g vehnäjauhoja
öljyä keittoon
tomusokeria koristeluun

Vatkaa kananmunat, sokeri ja hiiva löysäksi mutta sileäksi taikinaksi. Lämmitä maito kämmenen lämpöiseksi ja lisää se munaseoksen sekaan jonka jälkeen taikinan annetaan nousta noin tunnin ajan. Lämmitä öljyä kattilassa keittämiseen. Täytä pursutin pussi taikinalla ja pursuta siitä taikinaa hyvin läheltä kiehuvaan öljyyn, soppakauhaan, jotta se saisi oikean, pyöreän, muotonsa. Leivät keitetään kummaltakin puolelta kullan keltaiseksi jonka jälkeen niistä valutetaan liiat rasvat pois, mieluiten ritilällä koska ne eivät saa olla suoraan voipaperilla. Kun tippaleivät ovat kunnolla jäähtyneet, niiden päälle sirotetaan tomusokeria siivilän läpi. Tarjoile Vappuna joko siman, kuohuviinin tai samppanjan kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...