Punaviiniä loiskahti pöytäliinalle, servietissä on rasvaisia
kastiketahroja ja kaiken kukkuraksi kahvia kaatui pöydälle. Joten tahrnapistoa, mutta miten ne tahrat saa
parhaiten poistettua?
Kahvia kupissa |
Juuri hiljattain juhlissa keskusteltiin pöytävaatteista ja
kun ne tahriintuvat, ja kun minulle on vahinkoja sattunut ja edelleen harva se
päivä niitä sattuu tuli mieleen tämä tahrojen poiston joskus hieman mystinen
muttei mahdoton taidelaji, ja asia sopii hyvin näin pitkien juhlapyhien
jälkeen.
Meillä on viimeiset kaksikymmentä vuotta ollut sekä arkena että
juhlana kangaspöytäliinat ja servietit käytössä. Tämä siksi että pidän
karkeamman paperiservietin sijasta pehmeän kankaan tunteesta huulillani, ja
myös arki tuntuu enemmän juhlavalta kun on käytössä on aidot pöytävaateet
vahakankaan ja talousrullan sijaan. Tämä tarkoittaa että pesen usein
pöytävaatteita ja vaikka olen hyvinkin laiska pöytäliinojen mankeloimisen ja serviettien
silittämisen suhteen, olen kuitenkin äärimmäisen tarkka niiden puhtaudesta ja
valkoisesta väristä ja poistan aina tahrat huolellisesti.
Moussakaa |
Pidän punaviinistä, olen siitä aina pitänyt ja punaviiniä
juodessa tapahtuu joskus vahinkoja ja näihin punaviinitarhoihin suositellaan
kaikenlaisia konsteja, jotteivät ne jäisi pysymättömästi pöytäliinoihin ja
servietteihin. Olen kokeillut suolaa, soodavettä, perunatärkkelystä imemään
tahraa pöytäliinalta, valkoviiniä, you name it, olen kokeillut eikä niistä
yhtään mikään ole sen parempi kuin toinen konsti punaviinitahrojen poistoon.
Tekokuidut ovat eri asia, ja tässä käsittelen nyt vain ja ainoastaan,
luonnonkuituja, pellavaa sekä puuvilla ja käytän kaikkiin tahroihin samaa
keinoa. Ei ole väliä miten kauan tahra on kuidussa ollut, onko se kokonaan
kuivunut vai vielä kostea ja märkä. Oikeastaan jo kuivunut tahra on mielestäni
helpompi saada paistettua kuin vielä kostea tai märkä. Toinen ilkiö on rasva,
mutta myös sille on hyväksi todettu keino josta kerron vähän myöhemmin.
Tahrainen servietti |
On samantekevää onko tahra mustikkaa, mustaa herukkaa,
mustanseljanmarjaa, ruohoa, punaviiniä, kahvia tai teetä kaikki ne saavat samana
hyväksi todetun käsittelyn ja vain rasvaläikät saavat erilaisen käsittelyn meillä
kuin muut tahrat. Tärkeintä on muistaa ettei pese pöytäliinaa tai serviettiä
ennen tahranpoistoa, ja tämä koskee myös rasvaa. Rasvan liotan aina runsaassa haaleassa
vedessä tiskiaineella. Liota sitä ensin vedessä jossa tiskiainetta, ja jollei
rasva ole liuennut, toista käsittely ja jätä pöytäliinan likoamaan yön yli.
Hiero tämän jälkeen rasvatahraa jos se enää on näkyvissä tiskiaineella kunnes
sitä ei enää ole. Jos hieman rasvaa jäisi, lähteen se seuraavassa pesussa, tai viimeistään
parin pesun jälkeen ja pöytävaate on taas edustuskelpoinen.
Tahrat poistettu |
Harvinaisen sitkeä
tahra on steariini, jonka poistamisessa yhtyy pari pulmaa. Sama sääntö pätee,
älä koskaan pese kyseistä pöytävaatetta ennen sen tahranpoistoa. Steariinin saa
helpoiten poistettua silitysraudan avulla. Asettele tahran kohdalle vaatteen
alle talouspaperia silityslaudalle, peitä myös tahra päältä talouspaperilla.
Sulata silitysraudalla pois steariini, se imeytyy talouspaperiin. Siirrä
paperia ison tahran päällä jotta se paremmin imeytyy talouspaperiin, eikä
tahraa silitysrautaasi. Tämän jälkeen liinaan jää rasvatahra joka poistetaan
saamalla tavalla kuin rasvatahrat liottamalla liinaa tiskiaineessa kuten
kaikkia rasvatahroja.
Ainoa on ettei mustakynttilävaha lähde millään pois, ei
edes vuosien pesun jälkeen ja josta minulla valitettavasti on edelleen yksi
pöytäliina todisteena. Mustakynttilävaha on ja jää pöytäliinoihin ikuisesti
koska ei ole vielä parin kymmenen vuoden pesun jälkeen edes kunnolla
haalistunut, vaan siinä se edelleen minulle ilkkuu samassa paikassa.
Tiskiainetta tiskialtaassa |
Kaikki muut tahrat liotan kylmässä vedessä tavallisen pesuaineen
kera. Tämä pätee pöytäliinoihin, servietteihin sekö muihinkin vaatteisiin. On
tärkeää ettei pesuaineessa jossa liotetaan ole yhtään mitään valkaisevaa
ainetta, tämä liotus toimiin aremmin värikkäälle pyykille sopivalla
pesuaineella, kuin valkopyykille tarkoitetun pesuaineen kanssa. Liota
pöytävaatteita kylmässä, niin kylmässä vedessä kuin hanasta vain tulee, runsaassa
vedessä ja lisää pesuainetta, liota yön yli.
Ole tarkka että viinitahra on koko
ajan pesuainevedessä likoamassa eikä pullahda pinnalle. Tahra on yleensä
lähtenyt seuraavana päivänä, mutta harvinaisissa tapauksissa liotus on
toistettava. Kaada vesi pois ja lisää kylmää vettä liinan päälle ja anna sen
liota vielä toinen vuorokausi. Liotuksen jälkeen sekä rasvatahrat että
viinitahrat sun muut pestään niille sopivalla tavallisella tavalla
pyykinpesukoneessa.
Suklaata espressossa |
Tällä tavalla olen poistanut monen monta punaviiniläikkää,
vitivalkoisista pellavapöytäliinoista, mustikkaa ja ruoholäikkiä farkuista. Ketsuppi
ja Coca Cola ovat ainoat joiden tahran poistamisen suhteen kiirehdin, koska sekä
ketsuppi että kokis ovat syövyttäviä aineita, ja kumpaakin voi huvin vuoksi käyttää
esimerkiksi kuparin kiillottamiseen. Sen liotan heti kättelyssä pesuaineessa
jottei kuidut syövy rikki. Kokemukseni mukaan kaikista pahoin tahra on tomaattikastiketta
jossa on sekä rasvaa että punaviiniä, siis Bolognesekastike tai muossaka ovat tästä hyvät
esimerkit ja jostain syystä tomaattientsyymit tekevät jotain rasvatahralle
joten se on tavallista hankalampi saada poistettua kankaasta.
Ensin rasvanpoisto
tiskiaineella liottamalla kylmässä vedessä (koska viini lähtee vain kylmällä
liottamalla ja jos punaviini panisi lämpimään veteen sen pureutuisi kuituihin
kiinni. Tämän jälkeen liotus pesuaineessa jotta viinitahrat lähtevät kuten
yllämainittuna. Joskus se ei onnistu ensimmäisellä kerralla, joten pesen
pöytävaatteet uudestaan.