10. huhtikuuta 2012

Tahrat pois




Punaviiniä loiskahti pöytäliinalle, servietissä on rasvaisia kastiketahroja ja kaiken kukkuraksi kahvia kaatui pöydälle. Joten tahrnapistoa, mutta miten ne tahrat saa parhaiten poistettua?

Kahvia kupissa
Juuri hiljattain juhlissa keskusteltiin pöytävaatteista ja kun ne tahriintuvat, ja kun minulle on vahinkoja sattunut ja edelleen harva se päivä niitä sattuu tuli mieleen tämä tahrojen poiston joskus hieman mystinen muttei mahdoton taidelaji, ja asia sopii hyvin näin pitkien juhlapyhien jälkeen. 

Meillä on viimeiset kaksikymmentä vuotta ollut sekä arkena että juhlana kangaspöytäliinat ja servietit käytössä. Tämä siksi että pidän karkeamman paperiservietin sijasta pehmeän kankaan tunteesta huulillani, ja myös arki tuntuu enemmän juhlavalta kun on käytössä on aidot pöytävaateet vahakankaan ja talousrullan sijaan. Tämä tarkoittaa että pesen usein pöytävaatteita ja vaikka olen hyvinkin laiska pöytäliinojen mankeloimisen ja serviettien silittämisen suhteen, olen kuitenkin äärimmäisen tarkka niiden puhtaudesta ja valkoisesta väristä ja poistan aina tahrat huolellisesti.

Moussakaa
Pidän punaviinistä, olen siitä aina pitänyt ja punaviiniä juodessa tapahtuu joskus vahinkoja ja näihin punaviinitarhoihin suositellaan kaikenlaisia konsteja, jotteivät ne jäisi pysymättömästi pöytäliinoihin ja servietteihin. Olen kokeillut suolaa, soodavettä, perunatärkkelystä imemään tahraa pöytäliinalta, valkoviiniä, you name it, olen kokeillut eikä niistä yhtään mikään ole sen parempi kuin toinen konsti punaviinitahrojen poistoon. Tekokuidut ovat eri asia, ja tässä käsittelen nyt vain ja ainoastaan, luonnonkuituja, pellavaa sekä puuvilla ja käytän kaikkiin tahroihin samaa keinoa. Ei ole väliä miten kauan tahra on kuidussa ollut, onko se kokonaan kuivunut vai vielä kostea ja märkä. Oikeastaan jo kuivunut tahra on mielestäni helpompi saada paistettua kuin vielä kostea tai märkä. Toinen ilkiö on rasva, mutta myös sille on hyväksi todettu keino josta kerron vähän myöhemmin.

Tahrainen servietti
On samantekevää onko tahra mustikkaa, mustaa herukkaa, mustanseljanmarjaa, ruohoa, punaviiniä, kahvia tai teetä kaikki ne saavat samana hyväksi todetun käsittelyn ja vain rasvaläikät saavat erilaisen käsittelyn meillä kuin muut tahrat. Tärkeintä on muistaa ettei pese pöytäliinaa tai serviettiä ennen tahranpoistoa, ja tämä koskee myös rasvaa.  Rasvan liotan aina runsaassa haaleassa vedessä tiskiaineella. Liota sitä ensin vedessä jossa tiskiainetta, ja jollei rasva ole liuennut, toista käsittely ja jätä pöytäliinan likoamaan yön yli. Hiero tämän jälkeen rasvatahraa jos se enää on näkyvissä tiskiaineella kunnes sitä ei enää ole. Jos hieman rasvaa jäisi, lähteen se seuraavassa pesussa, tai viimeistään parin pesun jälkeen ja pöytävaate on taas edustuskelpoinen. 

Tahrat poistettu
Harvinaisen sitkeä tahra on steariini, jonka poistamisessa yhtyy pari pulmaa. Sama sääntö pätee, älä koskaan pese kyseistä pöytävaatetta ennen sen tahranpoistoa. Steariinin saa helpoiten poistettua silitysraudan avulla. Asettele tahran kohdalle vaatteen alle talouspaperia silityslaudalle, peitä myös tahra päältä talouspaperilla. Sulata silitysraudalla pois steariini, se imeytyy talouspaperiin. Siirrä paperia ison tahran päällä jotta se paremmin imeytyy talouspaperiin, eikä tahraa silitysrautaasi. Tämän jälkeen liinaan jää rasvatahra joka poistetaan saamalla tavalla kuin rasvatahrat liottamalla liinaa tiskiaineessa kuten kaikkia rasvatahroja. 

Ainoa on ettei mustakynttilävaha lähde millään pois, ei edes vuosien pesun jälkeen ja josta minulla valitettavasti on edelleen yksi pöytäliina todisteena. Mustakynttilävaha on ja jää pöytäliinoihin ikuisesti koska ei ole vielä parin kymmenen vuoden pesun jälkeen edes kunnolla haalistunut, vaan siinä se edelleen minulle ilkkuu samassa paikassa.

Tiskiainetta tiskialtaassa
Kaikki muut tahrat liotan kylmässä vedessä tavallisen pesuaineen kera. Tämä pätee pöytäliinoihin, servietteihin sekö muihinkin vaatteisiin. On tärkeää ettei pesuaineessa jossa liotetaan ole yhtään mitään valkaisevaa ainetta, tämä liotus toimiin aremmin värikkäälle pyykille sopivalla pesuaineella, kuin valkopyykille tarkoitetun pesuaineen kanssa. Liota pöytävaatteita kylmässä, niin kylmässä vedessä kuin hanasta vain tulee, runsaassa vedessä ja lisää pesuainetta, liota yön yli. 

Ole tarkka että viinitahra on koko ajan pesuainevedessä likoamassa eikä pullahda pinnalle. Tahra on yleensä lähtenyt seuraavana päivänä, mutta harvinaisissa tapauksissa liotus on toistettava. Kaada vesi pois ja lisää kylmää vettä liinan päälle ja anna sen liota vielä toinen vuorokausi. Liotuksen jälkeen sekä rasvatahrat että viinitahrat sun muut pestään niille sopivalla tavallisella tavalla pyykinpesukoneessa.

Suklaata espressossa
Tällä tavalla olen poistanut monen monta punaviiniläikkää, vitivalkoisista pellavapöytäliinoista, mustikkaa ja ruoholäikkiä farkuista. Ketsuppi ja Coca Cola ovat ainoat joiden tahran poistamisen suhteen kiirehdin, koska sekä ketsuppi että kokis ovat syövyttäviä aineita, ja kumpaakin voi huvin vuoksi käyttää esimerkiksi kuparin kiillottamiseen. Sen liotan heti kättelyssä pesuaineessa jottei kuidut syövy rikki. Kokemukseni mukaan kaikista pahoin tahra on tomaattikastiketta jossa on sekä rasvaa että punaviiniä, siis Bolognesekastike tai muossaka ovat tästä hyvät esimerkit ja jostain syystä tomaattientsyymit tekevät jotain rasvatahralle joten se on tavallista hankalampi saada poistettua kankaasta. 

Ensin rasvanpoisto tiskiaineella liottamalla kylmässä vedessä (koska viini lähtee vain kylmällä liottamalla ja jos punaviini panisi lämpimään veteen sen pureutuisi kuituihin kiinni. Tämän jälkeen liotus pesuaineessa jotta viinitahrat lähtevät kuten yllämainittuna. Joskus se ei onnistu ensimmäisellä kerralla, joten pesen pöytävaatteet uudestaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...