Tippaleipä, vapun perinteinen herkku. Rapeity kauniin kullanruskeita tippaleipiä, perinteisiä rouskuvan
rapeaitt vapunherkkuja. Ehdit vielä hyvin itse valmistaa vapun tippaleivät.
Asuessani ulkomailla ei missään ollut tippaleipiä saatavilla
vapuksi joten ne olivat itse valmistettava. Jälkikasvun synnyttyä joka Vappuna
kävi puhelin kuumana, soittelin mammalle, äidille ja isälle joka vuosi tiedustellen
keneltä vuorollaan että miten ne nyt sitten taas tehtiinkään, ne tippaleivät.
Vuosien myötä tuli kokemusta, ja opin itse tekemään tippaleivät ja pari omaa kikkaakin
on tullut keksittyä. Tippaleivät ovat siitä harmillisia vain että niitä tulee
vain valmistettua se yksi kertaa vuodessa, joten suuri osa viime vuoden
opituista asioista jää joskus kiireessä unholaan.
Toinen harmillinen asia on että ne vaan on niin vietävän herkullisia, joten jollei ole tarkkana ne häviävät ennen aikojaan makean nälkäisiin herkkusuihin. Sinänsä hyvä asia jos aioit harjoitella tippaleipien valmistusta ennen vappua. Mistä pääsenkin asiaan, kotona valmistetut tippaleivät eivät ole mitenkään verrattavissa kaupasta tai leipomosta ostettuihin tippaleipiin. Omat ovat tuoreempia, ja paljon parempia kuin saat mistään valmiina ostaa, sen takaan.
Toinen harmillinen asia on että ne vaan on niin vietävän herkullisia, joten jollei ole tarkkana ne häviävät ennen aikojaan makean nälkäisiin herkkusuihin. Sinänsä hyvä asia jos aioit harjoitella tippaleipien valmistusta ennen vappua. Mistä pääsenkin asiaan, kotona valmistetut tippaleivät eivät ole mitenkään verrattavissa kaupasta tai leipomosta ostettuihin tippaleipiin. Omat ovat tuoreempia, ja paljon parempia kuin saat mistään valmiina ostaa, sen takaan.
Kirjoitan nettiin ensimmäisen tippaleipäreseptini jo kaksi
vuotta sitten, ja harmittelen vain etten silloin vielä ollut löytänyt minulle
ominaista tapaa kirjoittaa ruoasta ja ajattelin korjata asian nyt julkaisemalla
uuden tippaleipä reseptin. Samasta kirjoituksesta löydät lisää vapun herkkuja kuten munkkeja, simaa ja tipaleipiä parillakin tavalla.
Tippaleipiä on valmistettu jo keskiajasta lähtien, ja
niiden ulkomuoto vain on muuntunut moneksi vuosisatojen myötä mutta tämä resepti on mamman vanhasta keittokirjasta, Anna Olsonin
hyvä ruoka, keittokirja II, sivulta 315, resepti N:o 752. Resepti hyvä siksi
että tällä saa hyödynnettyä niitä pakkaseen kerättyjä munan valkuaisia,
tarvitset 7 munanvalkuaista ja yhden kokonaisen kananmunan. Sulata valkuaiset yön
yli jääkaapissa niin ne ovat käyttövalmiita. Muna vispataan sokerin kanssa, tästä
ei muodostu mitään kovaa vaahtoa kuten valkuaisista marenkeja tehdessä, riittää
että munat ja sokeri on vispattu hyvin sekaisin keskenään ja on tasaista vaaleaa
kuohkeaa taikinaa.
Tomutetut tippaleivät |
Poikkesin kuitenkin keittokirjan reseptissä maustamalla tippaleipätaikinan
vaniljasokerilla mutta voit jättää tämän tekemättä jos haluat perinteisiä
tippaleipiä. Toinen tapa saada makua tippaleipiin on maustamalla tomusokeri ennen
tippaleipien tomuttamista kuten reseptissäni funnelcakes jossa olen tomuttanut amerikanmalliset isokokoiset tippaleivät laventelisokerilla.
Nämä tippaleivät muistuttavat hyvin paljon ruotsissa Skoonessa
perinteisesti leivottuja spettekakor, joiden valmistustapa eriää tästä paljon,
mutta jotka maultaan muistuttavat paljon toisiaan. Spettekaka on marenkia muistuttava makea kuohkea
pitsikuvioinen kakku, tai leivos joka suppilonmuotoisen kierrettävän muotin
avulla paahdetaan avotulella tyypilliseen korkeaan pitsitornimuotoon ja jota tarjoillaan
jälkiruokana häissä ja muissa suurissa juhlissa.
Reseptissä ei ole mitään virhettä, näihin tippaleipiin ei
tule hiivaa eikä myöskään mitään muuta nostatusainetta, niistä tulee yhtä
kuohkeita ja rapeita kuin hiivaa sisältävistä tippaleivistä. Tässä on käytetty
hienoja valkoisia vehnäjauhoja, ja mietin että keliaakikot mahdollisesti
voisivat korvata ne riisi- tai maissijauhoilla, koska tippaleipiin ei tarvitse
sitkoa. Valmistustapa on periaatteessa aivan sama kuin aikaisemmassa reseptissäni,
tässä vain ei käytetä ollenkaan hiivaa, joten se sopii niillekin jotka jostain
syystä eivät halua, tai voi syödä hiivaa.
Tippaleipien valmistukseen on joitakin kikkoja joita
kannatta kokeilla jotta löytyy itselleen sen sopivan. Öljy ei saa olla liian
kuumaa, aloittelijalle voi jo yhden tippaleivän keittäminen kerrallaan olla
aivan riittävää, kun taas harjaantuneempi kerran vuodessa keittäjä voi saada
tehtyä kolmekin samalla kertaa. Älä vaan liioittele, muuten tippaleivät palavat
alapuolelta ennen kuin saat kaikki tippaleivät öljyyn kypsymään. Öljy ei saa
olla liian vahvan makuista, ja sen pitää kestää korkeita lämpötiloja hyvin
joten lue reseptini ranskanperunat jossa käsittelen enemmän öljyssä
keittämistä.
Taikinaa voi valuttaa kiehuvaan öljyyn joko suppilon tai
pursotinpussin avulla, itse suosin pursotinpussia. Pursotuspussiin tehty reikä
vaan on oltava sopivan kokoinen, joten aloita pienestä ja leikkaa sitten vähän
isompi reikä jollei taikinaa valu tarpeeksi nopeammin. Liian isoksi leikattua
reikää kun et millään saa pienemmäksi. Taikinaa pitää saada valutettua
tarpeeksi ohuena valuvana vanana, muttei liian paksuna tai liian nopeasti tippaleipien
langoiksi. Kyseisen valutusreiän on vaon oltava tarpeeksi iso, jotta taikinaa
valuu tarpeeksi nopeasti ettei tippaleivät pala mustiksi sisältä kun ulkopuoli
taas on jäänyt raa’aksi valkoiseksi mössöksi. Pääsääntöisesti kuitenkin
alapuoli, siis se mitä ensimmäiseksi pursotat tai valutat öljyyn kiehumaan on
sen kauniimpi yläpuoli, alapuolin siis se jonka viimeiseksi pursotat öljyyn ei
saa yhtä edustavaa ulkonäköä.
Itse tippaleipien muotoon saamisessa taas on parikin eri
kikka joita voit kokeilla. Keittokauha on yksi, ja sillä saa tippaleivät
pysymään kauniisti koossa. Pane kauha kiehuvaan öljyyn ja purosta tai valuta
taikina edestakaisin liikkein kauhanreunojen sisällä jotta saat kauniin pitsimäisen
kuvion. Toinen hyväksi todettu tapa on myös saada tippaleipään kierrettä, pursota
taikinaa pyöreällä liikkeellä, jotta se aluksi pyöriin ja siihen saa hyvin pursotettua
taikinaa edestakaisin ja ympyröinä.
Tippaleivät voidaan tehdä samana päivänä kun ne syödään ne
säilyvät kuivassa säilytettynä noin viikon verran huoneenlämmössä ja tällä reseptillä
saat valmistettua noin tusinan tippaleipiä vapuksi.
Tippaleivät voi pakastaa, vaikkeivät ne pakastamisen
jälkeen mitenkään ole verrattavissa tuoreisiin tippaleipiin.
Rapeat tippaleivät
7 munanvalkuaista
1 kananmuna
160 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
160–175 g vehnäjauhoja
1-2 l öljyä keittämiseen
Vispaa muna valkuaisten ja sokerin kanssa vaahdoksi, ja
sekoita viimeiseksi siivilöidyt jauhot sekaan. Taikinan tulee olla aika löysää.
Kaada taikina pursotinpussiin. Lämmitä öljy kuumaksi isossa paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Jos käyätä kauha avuksesi pane kauha lämpimään öljyyn ja anna sen täyttyä öljyllä. Pursota tippaleipätaikinaa pienestä
reiästä, tai tallasta keittokauhaan kiehuvaan rasvaan. Pursota taikinaa edestakaisin
ympyröitä ja ristikuvioita edestakaisin ja ristiin kunnes saat pyöreän tippaleivän. Anna
tippaleivän kiehua vaalean ruskeaksi rasvassa. Käännä tippaleipä reikäkauhalla kun sen reunat alkavat olla ruskeita ja
keitä se toiseltakin puolelta vaalean ruskeaksi. Tämä kestää pari kolme minuuttia
kummaltakin puolelta. Nosta tippaleipä reikäkauhalla öljystä talouspaperille
kuivumaan ja jäähtymään. Annan tippaleipien kuivahtaa kokonaan ennekuin kokoat
ne kekoon. Näin ne tulvat rapeiksi kun liika öljy imeytyy talouspaperiin. Sirota
tippaleipien päälle tomusokeria ennen niiden tarjoilua.