24. huhtikuuta 2012

TippaleivätTippaleipä, vapun perinteinen herkku. Rapeity kauniin kullanruskeita tippaleipiä, perinteisiä rouskuvan rapeaitt vapunherkkuja. Ehdit vielä hyvin itse valmistaa vapun tippaleivät.

Asuessani ulkomailla ei missään ollut tippaleipiä saatavilla vapuksi joten ne olivat itse valmistettava. Jälkikasvun synnyttyä joka Vappuna kävi puhelin kuumana, soittelin mammalle, äidille ja isälle joka vuosi tiedustellen keneltä vuorollaan että miten ne nyt sitten taas tehtiinkään, ne tippaleivät. Vuosien myötä tuli kokemusta, ja opin itse tekemään tippaleivät ja pari omaa kikkaakin on tullut keksittyä. Tippaleivät ovat siitä harmillisia vain että niitä tulee vain valmistettua se yksi kertaa vuodessa, joten suuri osa viime vuoden opituista asioista jää joskus kiireessä unholaan. 

Toinen harmillinen asia on että ne vaan on niin vietävän herkullisia, joten jollei ole tarkkana ne häviävät ennen aikojaan makean nälkäisiin herkkusuihin. Sinänsä hyvä asia jos aioit harjoitella tippaleipien valmistusta ennen vappua. Mistä pääsenkin asiaan, kotona valmistetut tippaleivät eivät ole mitenkään verrattavissa kaupasta tai leipomosta ostettuihin tippaleipiin. Omat ovat tuoreempia, ja paljon parempia kuin saat mistään valmiina ostaa, sen takaan.

Kirjoitan nettiin ensimmäisen tippaleipäreseptini jo kaksi vuotta sitten, ja harmittelen vain etten silloin vielä ollut löytänyt minulle ominaista tapaa kirjoittaa ruoasta ja ajattelin korjata asian nyt julkaisemalla uuden tippaleipä reseptin. Samasta kirjoituksesta löydät lisää vapun herkkuja kuten munkkeja, simaa ja tipaleipiä parillakin tavalla.

Tomutetut tippaleivät
Tippaleipiä on valmistettu jo keskiajasta lähtien, ja niiden ulkomuoto vain on muuntunut moneksi vuosisatojen myötä mutta tämä resepti on mamman vanhasta keittokirjasta, Anna Olsonin hyvä ruoka, keittokirja II, sivulta 315, resepti N:o 752. Resepti hyvä siksi että tällä saa hyödynnettyä niitä pakkaseen kerättyjä munan valkuaisia, tarvitset 7 munanvalkuaista ja yhden kokonaisen kananmunan. Sulata valkuaiset yön yli jääkaapissa niin ne ovat käyttövalmiita. Muna vispataan sokerin kanssa, tästä ei muodostu mitään kovaa vaahtoa kuten valkuaisista marenkeja tehdessä, riittää että munat ja sokeri on vispattu hyvin sekaisin keskenään ja on tasaista vaaleaa kuohkeaa taikinaa.

Poikkesin kuitenkin keittokirjan reseptissä maustamalla tippaleipätaikinan vaniljasokerilla mutta voit jättää tämän tekemättä jos haluat perinteisiä tippaleipiä. Toinen tapa saada makua tippaleipiin on maustamalla tomusokeri ennen tippaleipien tomuttamista kuten reseptissäni funnelcakes jossa olen tomuttanut amerikanmalliset isokokoiset tippaleivät laventelisokerilla.

Nämä tippaleivät muistuttavat hyvin paljon ruotsissa Skoonessa perinteisesti leivottuja spettekakor, joiden valmistustapa eriää tästä paljon, mutta jotka maultaan muistuttavat paljon toisiaan. Spettekaka on marenkia muistuttava makea kuohkea pitsikuvioinen kakku, tai leivos joka suppilonmuotoisen kierrettävän muotin avulla paahdetaan avotulella tyypilliseen korkeaan pitsitornimuotoon ja jota tarjoillaan jälkiruokana häissä ja muissa suurissa juhlissa. 

Reseptissä ei ole mitään virhettä, näihin tippaleipiin ei tule hiivaa eikä myöskään mitään muuta nostatusainetta, niistä tulee yhtä kuohkeita ja rapeita kuin hiivaa sisältävistä tippaleivistä. Tässä on käytetty hienoja valkoisia vehnäjauhoja, ja mietin että keliaakikot mahdollisesti voisivat korvata ne riisi- tai maissijauhoilla, koska tippaleipiin ei tarvitse sitkoa. Valmistustapa on periaatteessa aivan sama kuin aikaisemmassa reseptissäni, tässä vain ei käytetä ollenkaan hiivaa, joten se sopii niillekin jotka jostain syystä eivät halua, tai voi syödä hiivaa.
Muna valkuaisten ja sokerin kanssa

Tippaleipien valmistukseen on joitakin kikkoja joita kannatta kokeilla jotta löytyy itselleen sen sopivan. Öljy ei saa olla liian kuumaa, aloittelijalle voi jo yhden tippaleivän keittäminen kerrallaan olla aivan riittävää, kun taas harjaantuneempi kerran vuodessa keittäjä voi saada tehtyä kolmekin samalla kertaa. Älä vaan liioittele, muuten tippaleivät palavat alapuolelta ennen kuin saat kaikki tippaleivät öljyyn kypsymään. Öljy ei saa olla liian vahvan makuista, ja sen pitää kestää korkeita lämpötiloja hyvin joten lue reseptini ranskanperunat jossa käsittelen enemmän öljyssä keittämistä. 

Taikinaa voi valuttaa kiehuvaan öljyyn joko suppilon tai pursotinpussin avulla, itse suosin pursotinpussia. Pursotuspussiin tehty reikä vaan on oltava sopivan kokoinen, joten aloita pienestä ja leikkaa sitten vähän isompi reikä jollei taikinaa valu tarpeeksi nopeammin. Liian isoksi leikattua reikää kun et millään saa pienemmäksi. Taikinaa pitää saada valutettua tarpeeksi ohuena valuvana vanana, muttei liian paksuna tai liian nopeasti tippaleipien langoiksi. Kyseisen valutusreiän on vaon oltava tarpeeksi iso, jotta taikinaa valuu tarpeeksi nopeasti ettei tippaleivät pala mustiksi sisältä kun ulkopuoli taas on jäänyt raa’aksi valkoiseksi mössöksi. Pääsääntöisesti kuitenkin alapuoli, siis se mitä ensimmäiseksi pursotat tai valutat öljyyn kiehumaan on sen kauniimpi yläpuoli, alapuolin siis se jonka viimeiseksi pursotat öljyyn ei saa yhtä edustavaa ulkonäköä.

Itse tippaleipien muotoon saamisessa taas on parikin eri kikka joita voit kokeilla. Keittokauha on yksi, ja sillä saa tippaleivät pysymään kauniisti koossa. Pane kauha kiehuvaan öljyyn ja purosta tai valuta taikina edestakaisin liikkein kauhanreunojen sisällä jotta saat kauniin pitsimäisen kuvion. Toinen hyväksi todettu tapa on myös saada tippaleipään kierrettä, pursota taikinaa pyöreällä liikkeellä, jotta se aluksi pyöriin ja siihen saa hyvin pursotettua taikinaa edestakaisin ja ympyröinä.
Tippaleipätaikina

Tippaleivät voidaan tehdä samana päivänä kun ne syödään ne säilyvät kuivassa säilytettynä noin viikon verran huoneenlämmössä ja tällä reseptillä saat valmistettua noin tusinan tippaleipiä vapuksi.
Tippaleivät voi pakastaa, vaikkeivät ne pakastamisen jälkeen mitenkään ole verrattavissa tuoreisiin tippaleipiin.

Rapeat tippaleivät
7 munanvalkuaista
1 kananmuna
160 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
160–175 g vehnäjauhoja
1-2 l öljyä keittämiseen

Vispaa muna valkuaisten ja sokerin kanssa vaahdoksi, ja sekoita viimeiseksi siivilöidyt jauhot sekaan. Taikinan tulee olla aika löysää. Kaada taikina pursotinpussiin. Lämmitä öljy kuumaksi isossa paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Jos käyätä kauha avuksesi pane kauha lämpimään öljyyn ja anna sen täyttyä öljyllä. Pursota tippaleipätaikinaa pienestä reiästä, tai tallasta keittokauhaan kiehuvaan rasvaan. Pursota taikinaa edestakaisin ympyröitä ja ristikuvioita edestakaisin ja ristiin kunnes saat pyöreän tippaleivän. Anna tippaleivän kiehua vaalean ruskeaksi rasvassa. Käännä tippaleipä reikäkauhalla kun sen reunat alkavat olla ruskeita  ja keitä se toiseltakin puolelta vaalean ruskeaksi. Tämä kestää pari kolme minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta tippaleipä reikäkauhalla öljystä talouspaperille kuivumaan ja jäähtymään. Annan tippaleipien kuivahtaa kokonaan ennekuin kokoat ne kekoon. Näin ne tulvat rapeiksi kun liika öljy imeytyy talouspaperiin. Sirota tippaleipien päälle tomusokeria ennen niiden tarjoilua.

8 kommenttia:

 1. Eiii, lähdin takaisin Brittilään aivan väärään aikaan. Samaan tapaan kuin jäivät Runebergin tortut, nyt jäävät myös munkit ja tippaleivät syömättä tänä vuonna. Voi itku sentään ! Tippaleivät saattaisivat kuitenkin ehkä hyvässä lykyssä säilyä postipaketissa rapakon yli... Hmm... Täytyykin pistää tilausta menemään. (tämä viesti sisältää pienen vihjeen ;))

  Tätyisi kai sitä suomalaisena opetella noita itsein vääntämään. Ehkäpä vietän after-vappua kesäkuussa kun tulen lomille! ;) Kivaa vapunvalmisteluaikaa sinne päin!

  VastaaPoista
 2. Tippaleivät ovat vaan niin hyviä ja kuuluvat ehdottomasti vappuun! Pitäisi itse asiassa kokeilla tehdä niitä itse, mutta mua hieman pelottaa tuo uppopaistaminen... Pitää kai vain uskaltaa kokeilla ;) Onko öljyyn muuten mitään tiettyä lämpötilaa paljonko sen pitäisi olla tippaleipiä paistaessa?

  VastaaPoista
 3. hei susa ja kiitos kommentistasi. en itse käytä lämpömittaria tippaleipiä keittäessä, kokemuksesta tiedän milloin öljy on sopivan kuumaa tai liian kylmää tahdille jolla tippaleivät saan pursotettua kuumaan öljyyn, mutta suosittelen että luet tekstini ranskaperunoista, siellä on paljon hyvää teitoa öljyssä keittämisestä. aloita tekemällä yksi tippaleipä kerrallaan ja keitä se valmiiksi. on sitten aivan erimakuisia kuin kapausta ostetut!!

  VastaaPoista
 4. hei maira ja kiitos kommentistasi! kannattaa opetella itse niitä tippaleipiä tekemään, ulkomailla asuessani minäkin ne pakosta opin itse valmistamaan, eikun vaan öljypadan ääreen niitä vapuksi keittämään!

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Ihana selostus tippaleivistä. Etsin uutta hyvää reseptiä ja sinun vaikutti kokeilemisen arvoiselta.
  Toivottavasti et pahastu, mutta 'pinnasin' tippaleipäkuvasi+reseptisi osoitteeseen http://pinterest.com/miisuli/delicatess/
  Kuvassa on siis mukana suora linkki blogiisi :)

  VastaaPoista
 6. hei miia, kiitos kommentistasi ja kivaa että pidit tippaleipien tekstistä! kuten blogin alareunassa mainitaan, tekijänoikeudet ovat lisensioitu creative commonsin epäkaupallisella lisenssillä, joten jos linkit vain ovat kunnossa on se okei ja tämähän pitäisi toimia itsestään automaattisesti pinterestissä.

  VastaaPoista
 7. Heippa!

  Kiitos uusista vinkeistä! Meillä äiti on leiponut vapuksi tippaleipiä, ja käyttänyt muotoonsaamiseksi apuna tyhjiä ananastölkkejä, joista on poistettu molemmat kannet (ja toki myös etiketti). Tuo ilman mitään muottia kuulostaa kokeilemisen arvoiselta!:)

  VastaaPoista
 8. hei anonyymi ja kiitos kommentistasi. joo, aloitin silloin pari vuosikymmentä sitten pitämällä keittokauhaa öljyssä, mutta huomasin jonkun ajan päästä että kun tippaleivät saa pöyrimään ei tarvitse mitään muottia, on vain oltava tarpeeksi nopea. se vaatii yhden "taidon vuosittaisen päivittämistippaleivän" ennen kuin se taas luonnistuu, kun taidot vähän tuppaa ruostua jos kuten minä vain kerran vuodessa tippaleipiä keittelee...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...