Sizuanpippurilla, chilillä ja inkiväärillä maustettua
tofuwokkia jossa valkokaalia, fenkolia, porkkanaa ja lanttua. Tofuwokki
fenkolilla on muillekin kuin ainoastaan vegaaneille sopivaa nopeaa arkiruokaa.
Vaikka meillä vegaanisyöminen on jatkunut, on se viime aikoina
tupannut vähän luisumaan keskiviikoista johonkin viikon toiseen päivään, eniten
muitten menojen ja juhlapyhien lomassa mutta ajattelin palauttaa rytmin
takaisin siihen oikeaan viikonpäivään, keskiviikkoon ja tänään on vuorossa fenkolilla
höystetty tofuwokki. Me syömme usein arkipäivinä wokattua ruokaa koska se on
niin helppoa ja nopeaa saada pöytään. Se vain vaatii hieman taitoja vihannesten
kuorimisessa ja pilkkomisessa ja tästä syystä se on hyvä tapa harjoitella niitä
veitsitaitoja. En itsekään ole mikään haka mutta saan nykyään ne vihannekset
pilkottua useimmiten pätkimättä sormenpäitä pahemmin.
Fenkolin puolikas |
Meidän perhe on määrättyjen asioiden suhteen aika
taikauskoinen ja yksi asia on ettei veitsiä saa antaa lahjaksi. Tästä syystä kun
viimeksi systeriltä sain hienon juuri käteeni sopivan sveitsiläisen kokkiveitsen
syntymäpäivälahjaksi, jouduin siitä maksamaan nimellisen rahasumman, oliko se
nyt viisikymmentä senttiä mutta veitsen mukana tuli aimo määrä
laastaripakkauksia hyvästä syystä.
Olen ennen ollut aika haka saamaan sormeni
johonkin vetisen alle väliin jossa niiden ei missään tapauksessa olisi kuulunut
olla. Onneksi olen parantanut tapojani ja veitsenkäyttötaitojani ja nykyään
haavoja tulee harvemmin mistä pääsenkin asiaan. Laastaria voi olla hyvä olla
keittiössä, jotta kun leikkaa haavan saa siihen nopeasti laastarin päälle, eikä
ruokaan eksy verta. Aluksi tietysti talouspaperista voi olla hyvää apua, mutta
laastarin on verraton apuvälien jotta ruoanlaittoa voi jatkaa ja saadaan ruokaa
pöytään.
Pilkotut porkkanat |
Valmistan nopeat wokatut vihannekset wokkipannulla mutta
jollei sinulla ole wokkia voit paistaa kaiken tavallisella paistinpannulla. Tämä
ruoka sopii harkinnanvaraisesti myös karppaajille ottaen huomioon sen että sekä
lanttua on porkkanaa kypsennetty ja että niissä on enemmän hiilareita kuin
raakana, mutta myös sokerin jota on hyvin vähän. Tässä niiden on tarkoitus olla
hieman alikypsiä joten ne sisältävät jonkin verran hiilareita muttei yhtä
paljon kuin keitettyinä.
Jos jahtaat hiilareita lisää porkkana ja lanttu sekaan
vasta viime tipassa ja kypsennä niitä muita vihanneksia vähemmän. Näin ne
jäävät rapeammiksi ja sisältävät vähemmän hiilareita. Huomaa myös että soijakastike normaalisti sisältää gluteenia. Tässä ruoan ideana oli
sen nopeus, ja että vihanneksia oli montaa eri lajia jotta ravintoaineita olisi monesta eri lähteestä. Wokin saa helposti
pöytään alle puolessa tunnissa ja tässä saat ruokaa neljän hengen perheelle
tavalliseen tapaan kun tarjoilet wokin keitetyn riisin tai nuudelien kera.
Tofuwokkia fenkolilla
300 g tofua
1 sipuli
2 porkkanaa
1 fenkoli
200 g valkokaalia
1 pieni lanttu
1 kesäkurpitsa
1 valkosipulinkynsi
½ tl chilitahnaa tai tuoretta chiliä
1-3 rkl vaaleaa soijakastiketta
2-4 cm tuoretta inkivääriä
1-2 rkl omenaviinietikkaa
ripaus ruokosokeria
½ tl Sezuanpippuria
öljyä paistamiseen
Kuori lanttu ja porkkanat. Pese vihannekset joita ei
tarvitse kuoria, kuten kesäkurpitsa ja fenkoli. Anna niiden kuivahtaa lävikössä.
Kuori inkivääri ja raasta inkivääri hienosti tai leikkaa se veitsellä ohuiksi
tulitikuiksi. Suikaloi sekä kaali että fenkoli ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa
terävällä veitsellä kaikki porkkanat ja lanttu ohuiksi tikuiksi. Halkaisen
kesäkurpista pituussuunnassa ja leikkaa se vielä puliksi samansuuntaisesti.
Leikkaa kesäkurpitsasta ohuita viipaleita. Valuta Tofusta neste ja leikkaa se
kolmioin muotoisiksi paloiksi. Lämmitä wokpannu kuumaksi ja lisää siihen loraus
öljyä. Paista ensin chiliä ja hienoksi raastettua inkivääriä parisen minuuttia
jotta maut irtoavat öljyyn. Lisää hienoksi silputtu valkosipuli ja anna sen
paistua pari minuuttia ennen kuin lisäät tofun. Paista tofua koko ajan
sekoittaen kunnes se on saanut vähän väriä. Nosta maustunut tofu sivuun ja pidä
se lämpimänä. Lisää pannulle sipuli, porkkana, lanttu ja kaali. Lisää pannulle
loraus öljyä jos tähän on tarvetta. Paista vihanneksia aika ajoin sekoittaen
kunnes ne ovat saaneet vähän väriä pintaan. Lisää sekaan tofu wokin sekaan.
Murskaa morttelissa Sezuanpippurit ja mausta wokki vaalealla soijakastikkeella oman
makusi mukaan. Lisää sekaan omenaviinietikkaa ja ripaus sokeria ja sekoita
kaikki kunnolla. Tarkista wokin maku ja mausta lisäsuolalla jos sille on
tarvetta. Tarjoile wokkia keitetyn riisin tai nuudelien kera jollet satu
karppaamaan.