30. marraskuuta 2011

Tofua kehäkukanterälehdillä


Paistettua makealla Sauternesilla, palmusokerilla ja kehäkukanterälehdillä maustettua tofua jälkiruoaksi, vegaania lämmintä jälkiruokaa.

Olen monen monta kertaa valmistanut lämmintä vegaania ruokaa, mutten tähän asti ole vielä julkaissut yhtäkään jälkiruokareseptiä vegaanina keksiviikkona ja tämäkin taitaa jäädä siksi ainoaksi tämän vuoden puolella. Aion myös joulukuussa huomioida vegaanin keskiviikon, mutta enemmän jouluruokien muodossa. Täältä löytyy myös vegaaneille sopivia jälkiruokia ”tavallisten” jälkiruokien seasta, mutta nyt on tullut vuoro ensimmäiselle lämpimälle vegaanille jälkiruoalle.

Harrastan paljon villejä yrttejä kesän ja kevään aikana ja otan niitä talteen monella eri tavalla myöhempään käyttöön ja tässä on yksi tapa jonka olen vuosien aikaan kehitellyt. Se sopii myös muiden kukkien kuin vain kehäkukkien hentojen terälehtien säilömiseen.

Kehäkukan terälehtien säilöminen

Kukkien terälehtien hilloaminen on vaikeita koska ne eivät kestä lämpöä ollenkaan, tämä on otettava huomioon kun valmistaa esimerkiksi mehua voikukasta tai mustanseljan terälehdistä, joten olen kehitellyt tavan säilöä kukkien terälehtiä niitä keittämättä. Lisää yrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea villit kasvit ja yrtit talteen koska samat periaatteet pätevät myös puutarhassa kasvaneiden kasvien kuten kehäkukan ja ruusun suhteen.

Ensin terälehdet pannaan viikoksi väkiviinaan, jonka jälkeen terälehdet ovat säilöttyjä, nyt sekaan lisätään valkoista sokeria, jottei kukkien terälehtien väri muutu tai tummu liikaa ja ne säilyvät kauniin oranssin kullanhohteisina säilömisestä huolimatta. Sokeria lisätään kunnes liuos paksuuntuu ja on vaikeasti juoksevaa jolloin terälehdet säilyttävät kauniin värinsä ainakin puoli vuotta, joskus jopa vuodenkin säilytettynä valolta suojattuna, mieluiten viileässä. Terälehtiä voi ottaa käyttöön teelusikalla, sokeri liuos jätetään lasipurkkiin. Tätä sokerilientä, jota ei ole keitetty voit käyttää maustetun siirapin tavoin, joko terälehdillä tai kun kukkia ei enää ole seassa. Siirappi on kuitenkin saanut makunsa kukista joten sitä voi hyödyntää jälkiruokiin.

Kehäkukan kerääminen

Yrtit kerätään aina kuivalla säällä, kosteita terälehtiä ei kannata ottaa talteen, ne voivat pahimmassa tapauksessa homehtua ja koko hilloke on pilalla. Kehäkukat kukkivat loppukesästä elokuussa, ja tähän käyttöön käy tavallinen kehäkukka oli se sitten kerrottu tai ei, kunhan se vain on oranssin värinen tai keltainen. kehäkukkiin pätee samat säännöt kuten villeinä kasvaviin yrtteihin ja kasveihin, joten sinun kannattaa lukea lisää niistää tekstistäni villit yrtit ja kasvit talteen.

Väkiviinana käytin taas samasta jo tekstissäni Limoncello sekä kuusenkerkkälikööri mainitsemastani syystä, joten jos aiot itse valmistaa hillottuja kehäkukanterälehtiä sinun kannattaa lukea se.

Tofun maustamiseen käytin vain kehäkukanterälehtiä, en siirappia, jota lasipurkkiin on muodostunut. Tämän siirapin käyttöön palaan myöhemmällä ajankohdalla. Palmusokerin puutteessa voit paistettuun Tofuun käyttää joko tummaa ruokosokeria tai hunajaa ja jollet ole vegaani voit myös paistaa tofun voissa.

Käytin tähän makeata valkoista Sauternes jälkiruokaviiniä, mutta myös muut makeat jälkiruokaviinit käyvät tähän. Myös palmusokeri antaa Tofulle omaa makeuttansa, mutta tässä se oikeasti on omintakeisen makunsa takia mukana antamassa annokselle omaa väriänsä. Palmusokeri on yleensä kovaa joten sen saa parhaiten raastettua sitä käyttäessä, ja morttelilla sitä murskaamalla menee kokilta vain hermot. Tällä reseptillä saat kivan lämpimän ja eksoottisen jälkiruoan neljälle, ja paistettu tofu kannattaa tarjoilla joko vispatun soijakerman tai soijajäätelön kera.

Hillotut kehäkukan terälehdet

2 dl tuoreita kehäkukan terälehtiä
1 dl väkiviinaa
2-3 dl sokeria

Kehäkukan terälehtien hilloaminen

Kerää kehäkukan terälehtiä kuivalla säällä, pane ne puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada väkiviina päälle kunnes kukat peittyvät. Anna terälehtien tekeytyä kaksi viikkoa. Lisää tämän jälkeen lasipurkkiin sokeria pienissä osissa, kunnes kaikki on liuennut vodkan sekaan. Terälehdet säilyvät seuraavaan satoon, jolloin voit valmistaa lisää hillottuja kehäkukan terälehtiä.

Paistettua tofu jälkiruoaksi

150 g tofua
ripaus savustettua suolaa
½ dl makeaa jälkiruokaviiniä
4 tl kehäkukan terälehtiä
2 tl palmusokeria
ripaus kardemummaa
1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

Paistettua tofua

Ota tofu ulos jääkaapista noin puolisen tuntia ennen sen valmistusta jotta se ehtii tulla huoneenlämpöiseksi. Leikkaa tofu annospaloiksi ja kuivaa se talouspaperilla. Ripota tofun päälle ripaus suolaa ja paista se keskilämmöllä kunnes se on saanut vähän väriä. Käännä tofu pannulla ja paista myös toiselta puolelta. Kaada pannulle viiniä, lisää myös hienosti jauhettu kardemumma ja raasta palmusokeri pannulle. Sekoita nesteitä pannulla ja valele sillä tofua. Asettele tofu lämpimille lautasille ja lusikoin kehänkukan terälehtiä päälle. Tarjoile heti vispatun soijakerman tai soijajäätelön kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...