23. marraskuuta 2011

Chili sin Carne


Kahviherneitä, mustia papuja, valkoisia papuja ja linssejä tulisella chilillä ja aromaattisella jeeralla maustetussa tomaattikastikeessa. Vegaaniruoka tällä kertaa ilman soijaa tai tofua.

Chili con carne, tai chili, on monelle jo tuttu ruoka, mutta tiedätkö mitä on chili sin carne? Jos osaat espanjaa tiedät että se on sama asia mutta ilman lihaa, ja tähän vegaaniin keskiviikkoon se käy kuin nakutettu.

Chili con carne oli ensimmäisiä bravuurinumeroitani Bolognesekastikkeen jälkeen, ja valmistin sitä nuoren tyttönä aina vain kun minua pyydettiin laittamaan ruokaa, kunnes äitini sai mahataudin jonka jälkeen hän ei sitä enää suostunut syömään. Kukaan muu ei saanut oireita joten tiedämme ettei se johtunut ruoastani. Ruoka oli herkkujani, ja se on helppoa valmistaa joten se on suosikkina pysynyt. Kasvissyöjävuosinani valmistin myös tätä herkkua, mutta tietysti ilman lihaa.

Ja tässä pääsenkin asiaan jota ajan takaa. Uuden kasvissyöjän kannatta totutella soijanmakuun, kuten totesin tekstissäni soijakermaa ja valmistaa alussa melkein samanlaista kuin lihaa syödessään. Joten tähän ruokaan on kaksi vaihtoehtoista tapaa valmistaa, joko soijarouhetta käyttämällä ja se ruskistamalla kuten jauhelihan ruskistaisi, tai jättämällä soijarouheen kokonaan pois ja korvaamalla sen proteiinit vaihtoehtoisilla sellaisilla, kuten kahviherneillä, pavuilla ja linsseillä. Tämä versio käsittelen soijatonta versiota, mutta jos halut valmistaa tämän soijarouheella voit tarkistaa reseptistäni mausteinen chili con carne miten se tehdään, korvaat vain jauhelihan liotetulla soijarouheella, muuten menetelmä on aivan sama. Soijarouhetta ei ole edes pakko ruskistaa, jollei sitä halua. Mutta takaisin tähän tämän päivän soijattomaan chiliin.

Pavut on aina ennen niiden käyttöä liotettava jotta niiden kypsymisaika lyhentyy, ja se tapahtuu parhaiten tavallisessa vedessä, mutta älä vaan vahingossakaan lisää liotusveteen suolaa. Suolattu veden takia pavut eivät nesteydy tasaisesti ja niiden kuoret irtoavat rumasti. Liota papuja vähintään kaksi tuntia ennen niiden käyttöä, mutta niitä voi liottaa myös yön yli jollei käytä oikotienä valmiiksi liotettuja ja kypsennettyjä papuja suoraan säilyketölkistä. Itse liotin pavut joita käytin tähän, mutta reseptissä olen maininnut määrät liotetuissa määrissä, siis tölkeissä. Linssejä ei välttämättä tarvitse liottaa, ne kypsyvät nopeammin kuin pavut. Lisää pavuista ja niiden käsittelystä voit lukea tekstistäni papuja ja maissia talteen talven varalle. Muista vain aina kaataa liotusvesi pois niin vältyt liioilta ilmavaivoilta. Toinen tapa on lisätä vähän tavallista kuminaa (Carum carvi) ruokaan, joka vähentää ilmavaivojen muodostumista. Ruoka on maustettu juustokuminalla, toiselta nimeltään jeera (Cuminun cyminum) joka ei ole sama asia.

Jos olet chilin ystävä kannattaa sinun itse valmistaa chilitahnaa jotta sitä aina on käsillä. Tähän reseptiin käy sekä kuivattu chilijauhe, chilitahna kuten myös tuore chili jonka voi valita tulisuuden mukaan. Muista vain tarkistaa tuoreen chilin tulisuus sitä maistamalla, jotta paremmin osaat arvioida miten määrän jotta saat halutun tulisuuden chiliin. Meillä Chiliin kuin chiliin, oli se sitten con carne tai sin carne, kuuluu myös aina paahdetut suolapähkinät antamaan sitä rouskuvaa kontrastia muuten pehmeälle padalle. Käytän tähän joko paahdettuja maapähkinöitä tai cashewpähkinöitä, jotka ovat suolattuja, joten niiden suolaisuus on otettava huomioon padan maustamisessa jottei siitä tule liian suolaista.

Tällä padalla saat ruokaa monelle päivälle, pataruoat vain parantuvat ajan myötä. Ruoka säilyy jääkaapissa viikon verran, mutta sitä voi myös pakastaa sopivan kokoisissa osissa laiskan päivänä varalle. Lämmitä chili miedolla lämmöllä sitä aika ajoin sekoittaen jottei se vain pala pohjaan. Meillä tämä ruoka tarjoillaan chili aina perinteisesti rapean lämpimän patongin ja hapankerman kanssa mutta maustamaton jogurttikin käy tähän hyvin jollet ole vegaani, jolloin tähän on parempi käyttää pehmeätä silkkitofua jonka olet sauvasekoittimella soseuttanut samettiseksi, tai soijajogurttia.

Chili sin Carne
2-3 valkosipulin kynttä
3 eriväristä paprikaa
1 prk tomaattimurskaa
1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 prk mustia papuja
1 prk kahviherneitä
2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 dl cashewpähkinöitä
chiliä maun mukaan
½ tl kanelia
suolaa
mustaa pippuria
1 tl juustokuminaa
loraus punaviiniä
oliiviöljyä

Huuhtele paprikat ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Kuori sipuli ja silppua se, kuori myös valkosipulin kynnet ja hienonna ne. Halkaise paprikat ja poista niiden sisältä siemenkodat ja valkoinen kalvo. Suikaloi tai kuutioi paprikat tasakokoisiksi paloiksi. Kuullota padassa chili, sipuli ja paprika öljyssä ja lisää juuri lopussa valkosipuli, kaneli ja jeera sekoittaen kunnes valkosipulinen tuoksu on valloittanut koko keittiön. Varo polttamasta mausteita pohjaan. Kaada mustat pavut ja kahviherneet lävikköön ja valuta niiden vedet pois. Kaada pataan tomaattimurska, loraus viiniä ja valutetut pavut ja kiehauta ylös. Anna padan hautua kannen alla puolisen tuntia jos käytät säilykepapuja, muuten papujen on keihuttava kypsiksi. Pavut ovat kypsiä kun ne ovat pehmeitä. Linssit kypsyvät kahdessa kymmenessä minuutissa joten lisää ne vasta papujen ollessa melkein kypsiä, tai samaan aikaan papujen kanssa jos käytät säilykepapuja. Lisää pataan pähkinät ja valkoiset pavut tomaattikastikkeineen kaikkineen ja anna padan lämmetä valkoisten papujen lisäämisen jälkeen pata ei enää saa kiehua ettei pavut kiehu rikki. Tarkista padan maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja mustalla pippurilla. Tarjoile lämpimistä kulhoista uunilämpimän rapean patongin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...