Kardemummalla maustettua kahvia, hiven toivoa kaamosmasennukseen.
Tutustuin ensi kertaa kardemummakahviin ensi kertaa Israelissa vieraillessani 1980-luvun loppupuolella, ja miellyn siihen oitis. Puoliso ei kuitenkaan pidä tästä kahvista, joten joudun sitä juomaan kun paikalle ilmestyy jokin ystäväni joka sitä osaa arvostaa, mikä tapahtuu valitettavan harvoin. Itse en kahvia itselleni keitä koska kahvin keittäminen on minulle suuri mysteeri jossa useimmiten epäonnistun jossain kohdassa, joten vältän sitä. Ne kerrat ovat harvat, kun itse uskaltaudun kahvinkeitintä käyttämään ja useimmiten usutan vieraat kahvinkeittimen kimppuun ja itse seison varuillani vieressä. Tai siis kuka nyt kutsuu vieraita kotiinsa, yleensähän ne ovat tuttuja ja ystäviä, ja toivottavasti hyviä sellaisia, jotka jokainen jo ovat todenneet avuttomuuteni kahvinkeitossa.
Espressot meillä kuitenkin keitän minä, koska puoliso taas ei ole vaivautunut paneutumaan tähän puoleen kahvin keitosta, jonka minä jostain ihmeen syystä sattumalta taidan. Mutta takaisin tähän kardemummakahviin.
Cafe au lait |
Kardemumma on siitä hyvä mauste juuri kahviin, että se korostaa kahvin omaa aromia, mutta se myös maustaa kahvin helpolla tavalla, jauhettua kardemummaa lisätään vain jauhetun kahvin sekaan ja tätä maustettua kahvia voi valmistaa sekä tavallisella kahvinkeittimellä, että pressopannussa. kardemummakahvi sopii jopa maitokahviksi, joten latteakin voi harrastaa tavallisen cafe au lait’n lisäksi. Ja vain teelusikallinen riittää maustamaan kuusi kupillista kahvia, oli se sitten pressokahvia, tavallista suodatinkahvia tai pannukahvia. Määrää voi lisätä jos on hyvin mieltynyt kardemummaan, mutta kardemumman kanssa ei kuitenkaan kannata liioitella, jottei se peitä kahvin omaa makua.
Cafe latte |