4. marraskuuta 2011

Kreikkalainen salaatti


Raikkaita vihreitä salaatinlehtiä, sipulia, mustia aromaattisia oliiveja ja Fetajuustoa tuoreella oreganolla maustetussa vinaigrettessä.

Kreikan salaatti sopii hyvin muistuttamaan kesästä, vaikka se muuten voi tulla mieleen epävakaat nykypäivät huippukokouksineen. Salaatilla vain tänä päivänä, ja tässä yhteydessä, on onneton nimi, mutta se vain on niin kesäinen joten en voinut olla muistamatta sitä tähän kaamosterapian yhteydessä jota juuri nyt harjoitan. Parin viikon päästä minäkin vihdoin ja viimein totun tähän pimeämpään maailmaan. Kreikan salaatti on niin helppoa valmistaa että jokainen joka löytää omasta keittiöstään jääkaapin voi se valmistaa.

Jos sinulla vain on rapeata vihreää salaattia, suolaista kermaisen valkoista Fetajuustoa, aromaattisia mustia oliiveja ja auringon kypsentämiä punaisia tomaatteja pärjäät jo pitkälle tämän salaatin suhteen. Ainekset voivat jopa paloitelle sormilla repimällä, jollei joko ole veistä tai ei omaan edes sen vertaa veitsitaitoja että uskaltaisi leikata salaattia, paprikaa ja Fetajuustoa.

Tähän voi myös fetan sijaan käyttää tuorechevreä jonka voit helposti itse valmistaa kotona seuraamalla reseptiäni chevre kutunmaitojuusto.

Hyvä kastike tietysti piristää salaatin makua joten oliiviöljy ja viinietikka ovat hyväksi avuksi avittamaan salaatin makua. Perinteisesti kreikan salaatinkastike maustetaan aina oreganolla, joka mieluiten tietysti pitäisi olla tuoretta, mutta tässä kaamoksen keskellä pimeää pohjolaan voi olla pakko tyytyä kuivattuun oreganoon.

Käytä tähän kypsiä punaisia tomaatteja, ja jos ne ovat kaupasta oranssin talvikalpeita anna niiden kypsyä päivä pari ikkunalaudalla ennen niiden syömistä. Perinteisesti tässä salaatissa ei ole paljon salaatinlehtiä, mutta se kuitenkin näyttää paremmalle, nyt tarvitsemme kauniita loistavia värejä.

Seuraavaksi tärkein raaka-aine on mustat oliivit, niitä pitää vain olla. Kaupasta saa sekä vihreitä että mustia oliiveja, ja niitä löytyy joka kaupasta lasi tai peltipurkeissa, joistain jopa tyhjiöpakattuna muoviin. Oliiveja ei kuitenkaan syödä raakana suoraan oliivipuusta, vaan ne ennen syömistä kypsytettävä fermentoimalla ne joko suolavedessä tai lipeässä jolloin haitalliset ja pahalle maistuvat aineet poistuvat jonka jälkeen ne usein säilötään suolaveteen.

Vihreät oliivit ovat oliivipuun raakoja hedelmiä kun taas mustat tai tummat ovat kypsiä hedelmiä mutta joskus raakoja vihreitä oliiveja värjätään mustiksi. Mustat värjätyt oliivit ovat yleensä epätasaisia väriltään, ja aidot mustat oliivit eivät välttämättä ole ”mustia” vaan tumman ruskeita joskus vähän violetinsävyisiä väriltään. Valitse tähän niin hyvänlaatuisia oliiveja kuin vain budjettisi antaa myöten, jos laatu on huono ei tuloskaan ole yhtään sen parempi, olivat oliivit sitten vihreitä tai mustia. Jos pidät oliiveista kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni vihreä tapenade.

Kumpiakin oliiveja saa kivettöminä, mutta tällöin niitä on jo käsitelty enemmän joten ne eivät kaikki ole aina hyvän makuisia, varsinkin mustat oliivit rikkoontuvat helposti. Oliivien yhteydessä on mainittava myös oliiviöljy, älä käytä halvinta laatua tähän, salaattikastikkeisiin kannattaa aina sijoittaa korkealaatuiseen kylmäpuristettuun extra virgine oliiviöljyyn jos vain suinkin budjetti sen antaa periksi. Halvempaa oliiviöljyä voi käyttää muuhun ruoanlaittoon kuten esimerkiksi paistamiseen.

Jos sipuli on hyvin äreä talvisipuli, joka itkettää pahasti sitä viipaloidessa voit panna viipaleet pariksi minuutiksi sitruunamehuun kypsymään, samalla tavalla kuten reseptissäni avokadoa siianmädillä. Osta hyvälaatuista Fetajuustoa, älä valitse marketin tyhjiöpakattua tanskalaista Fetaa, sekin käy jollei muuta ole, mutta suosittelen että kokeilet jotain oikeata vuohenmaidosta valmistettua Fetajuustoa. Näitä löytyy juustokauppiailta, isojen tavaratalojen herkkutiskeiltä tai herkkupuodeista kuten Koivistolta Tampereen kauppahallissa ja etnisistä ruokakaupoista.

Vuoden aikojen mukaan salaattia voi tuunata sillä mitä on käsillä, kuten alkukesän vihreillä versoilla vähän erinäköinen kreikan salaatti, kunhan vaan perusainekset ovat ne samat: tomaattia, sipulia, fetaa ja mustia oliiveja. Sipulin ei välttämättä tarvitse aina olla keltasipulia, vaan voit sen mielesi mukaan halutessasi korvata purjosipulilla, punaisella sipulilla tai kevät sipulilla kesällä.

Salaattilajikkeen voi valita omin mieltymyksiensä mukaisesti, mutta värikontrasteja miettien suosittelisin jotain loistavan vihreää salaattia, en niinkään mitään punertavaa tammenlehtisalaattia tai Lollo Rossoa joka paremmin sopii kesään kuin loistamaan pimeydessä. Jos tarjoilet salaatin heti voit lisät kastikkeen sen sekaan, muuten kannatta säilyttää salaattikastike erikseen kannussa jotta jokainen voi lisätä sitä itse salaattinsa sekaan. Nahistunut salaatti masentaa vielä enemmän nyt pimeän tullen. Kreikan salaatti sopii hyvin alkuruoaksi, ja leivän kanssa lounaaksi mutta miksei myös lisukkeeksi moussakan tai marokkolaisten kebakkojen kera. Sekä alkuruokana että lisukkeena tästä riittää hyvin kuudelle hengelle.

Kreikan salaatti
1 salaatin kerä
4 tomaattia
1 punainen paprika
1 sipuli
200 g Fetajuustoa
150 g mustia oliiveja

Oreganovinaigrette:
½ valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta oreganoa (tai 1 tl kuivattua)
merisuolaa
mustaa pippuria

Huuhtele salaatti, tomaatit ja muut vihannekset ja anna niiden kuivahtaa. Huuhtele myös oregano, jos käytät tuoretta sellaista. Anna oreganon kuivua talouspaperilla. Kuori sipuli ja viipaloi se ohuelti. Valuta oliiveista neste ja lisää pane ne kulhoon sipulin kanssa. Leikkaa tomaatit paloiksi, tee sama myös paprikalle. Paloittele feta sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja lisää tomaatit, feta ja paprika kulhoon. Paloittele salaatti, lisää se kulhoon. Riivi oreganosta lehdet ja pane ne pieneen kulhoon, lisää öljy ja viinietikka ja sekoita. Mausta suolalla ja vasta rouhitulla mustalla pippurilla. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita se kunnolla, tarjoile salaatti heti puolen tunnin sijaan jottei se nahistu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...