15. kesäkuuta 2010

Kreikkalainen Moussaka


Mussaka, kreikkalainen moussaka. Uunissa gratinoitua munakoisoa, lampaan jauhelihaa tomaattikastikkeessa kerroksittain uunivuoassa juustoisen valkokastikkeen kera.

Italialainen Lasagne on kaiketi tunnetumpi ruokalaji joka perustuu samaan ideaan, ja Moussakkaa voitaisiinkin kai sanoa kreikkalaiseksi lasagneksi, kummatkin ruoat ladotaan kerroksittain vuokaan ja paistetaan uunissa. Moussaka on hieman työteliäs ruokalaji, mutta kun sitä tekee voi sitä tehdä pienempiin vuokiin ja pakastaa myöhemmin syötäväksi varsinkin kun munakoisoa on saatavilla halvalla. Harmi vain ettei munakoisoa viljellä Suomessa.

Lammasta ja maitokastiketta

Moussakassa käytän mieluiten lampaanjauhelihaa, josta mielestäni tulee parempi maku, mutta naudan jauheliha käy myös. Jauhelihakastiketta voit tehdä isomman satsin, otat sivuun toisen osan ja panet sen pakkaseen sopivissa annoksissa päiviksi jolloin ei huvita laitta ruokaa, helppoa ja nopeaa syötävää lämmitettynä pastan kanssa. 

Valkoinen kastike, jota tässä käytetään, on tavallista Bechamelkastiketta johon on lisätty juustoraastetta joten sen nimi on Mornaykastike. Tässä olen maustanut Mornayn raastetulla muskottipähkinällä, joka sopii hyvin perunoiden maun kanssa. Sekä perunat että munakoiso ovat aika neutraalin makuisia, joten kummatkin Moussakaan tulevat kastikkeet ovat maustettava sitä silmällä pitäen, ne on siis maustettava hieman väkevämmin kun ne laimenevat muitten raaka-aineitten vaikutuksesta.

Moussaka

400 g jauhelihaa
2 munakoisoa
4-6 perunaa
oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
2-3 rkl tomaattipyreetä
1 dl punaviiniä
1 tl kanelia
suolaa
pippuria
timjamia
1 laakerinlehti
2-3 rkl vehnäjauhoja
½ tl muskotinpähkinää
3-4 dl maitoa
2-3 rkl voita
2-3 dl juustoraastetta

Tee tavallinen jauheliha kastike, ruskista jauhelihaa ja sipulia valkosipulin kera oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää loraus viiniä ja sekoita tomaattipyreetä ja purkillinen murskattuja tomaatteja sekaan. Mausta kastike timjamilla, laakerinlehdellä, chilillä ja kanelilla ja anna porista hieman kokoon. Kastike ei saa olla liian vetistä. Pese munakoisot ja perunat kunnolla. Leikkaa munakoisosta 1½-2 cm paksuja viipaleita. Leikkaa perunat 1 cm paksuiksi viipaleiksi ja paista ne ja munakoison viipaleet öljyssä. Aseta paistetut perunat ja munakoison viipaleet talouspaperille kuivahtamaan. Sulata voita kattilassa. Lisää vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen ja anna niiden kypsyä mutta varo etteivät ne rusketu tai jää pohjaan kiinni. Lisää maitoa hämmentäen ja anna kastikkeen kiehahtaa ylös ja tee Mornaykastikkeestasi aika paksua. Lisää juustoraastetta ja kattila ota lämmöltä. Mausta kastike raastetulla muskotinpähkinällä, suolalla ja pippurilla. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja lado ainekset siihen kerroksittain; alimmaiseksi kerros perunoita ja Mornay-kastiketta jonka jälkeen kerros munakoisoa ja jauhelihakastiketta jne. kunnes päällimmäiseksi vuokaan tulee Mornayn. Pane vuoka uuniin 200 °C ja peitä se leivinpaperilla jonka poistat ensimmäisen puolen tunnin jälkeen uunissa. Paista Moussaka uunissa noin 1-1½ kunnes juusto on kullan keltaista ja tarjoile raikkaan salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...