27. marraskuuta 2011

Mausteinen punajuurikakku


Punajuurikakku jossa inkivääriä, kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja ripaus cayennenpippuria antamaan kipinän tulisuutta jossa keltainen appelsiinillä maustettu täyte.


Viime vuonna tein mausteisia kurpitsamuffineja pikkujouluaikaan ja ajattelin tänä vuonna jatkaa samalla linjalla, jouluinen leivos tai kakku mutta hieman epäortodoksisella tavalla ensimmäiseksi adventiksi, ja tänä vuonna päädyin syksyn kokeilujen jälkeen tähän, joulun mausteilla maustettuun punajuurikakkuun. Se hieman erilainen jouluherkku joka mielestäni sopii sekä joulun odotukseen joko vaalean glögin tai punaisen glögin seurana, mutta se sopii myös itse joulun juhlapyhiksi kahvin kanssa tarjoiltavaksi vaikka jälkiruokien seassa joulupöydässä.

Kakku on helppo leipoa, kaikki ainekset vain reilusti kulhoon ja sekaisin ja punajuuria saa kaupasta vielä pitkälle kevääseen, ne harvoin loppuvat ensimmäisenä ja tähän käytetään raakaa punajuurta raastettuna. Voisit tähän myös käyttää keltajuurta siis samaa kuin punajuuri mutta keltaisena joka maistuu aivan samalle ja eroaa vain väriltään ”tavallisesta” punajuuresta. Jos pidät punajuuresta voit myös kokeilla reseptiäni suklainen punajuurikakku ja jos pidät suklaakakuista kannatta sinun kokeilla Nanny Suen suklaakakkua.

Punajuuressa on paljon ravintokuituja ja tämä on hyvä tapa saada niitä lisää ”huomaamattaan” ja jos olet keliaakikko voit vaihtaa speltjauhot gluteenittomiin jauhoihin ja saat kuitenkin kivasti kuitua, joka voi keliaakikolle olla leivän ja leivoksien suhteen vaikeata lisäämättä mitään ksantaania tai psylliumkuitua sekaan. Itse kakku on laktoositon, mutta sen täytteessä on laktoosia sekä maitorahkassa että Philadelphia-juustossa.

Kakku maustetaan vahvasti joulunmausteilla, ja sen täyte saa makua pirteästä appelsiinin mehusta ja kuoresta jotka antavat kivaa kontrastia mausteisen pehmeälle kakulle. Huomaa taas kerran että sinun kannattaa käyttää Luomu appelsiinia koska kuorta käytetään, mutta jollei sinulla ole Luomu appelsiinia pese ja harjaa appelsiini huolellisesti, ja anna sen kuivua kokonaan ennen sen käyttöä. Jauha tai hierrä morttelissa kaikki kuivatut mausteet jollei ne ole jo valmiiksi jauhettuina, muskotinkukka on yleensä kokonaisena, ja kokonaisinahan ne säilyvät pidempään hyvinä.

Tämä on vähän tavallista pienempi kakku joka sopii leipoa joko pitkulaisessa leipävuoassa tai pienemmässä rengasvuoassa noin 20 senttiä halkaisijaltaan. Kakun voi pakastaa kokonaisena ja täytettynä, kunhan vain annat kakun sulaa hitaasti jääkaapissa. Huoneenlämmössä täyte tulee liian pehmeäksi ja voi valua pois kakun sisältä, tämän voisi estää lisäämällä sokeria täytteeseen (ennen kakun pakastamista) mutta tällöin siitä mielestäni tulee aivan liian makeaa.

Joulunmakuinen punajuurikakku
300 g punajuurta
1½ dl auringonkukkaöljyä
2½ dl speltjauhoja
1 dl mantelijauhoja
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl muskotinkukkaa
½ tl neilikkaa
1/3 tl cayennenpippuria
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

Kakun täyte:
200 g Philadelphiajuustoa
1 dl maitorahkaa
2 dl tomusokeria
1 tl hunajaa
1 appelsiinin kuori
2 rkl appelsiinimehua

Kakku:
Kuori ja raasta punajuuret hienosti kulhoon ja lisää öljy. Vispaa sokeri ja munat keskenään toisessa kulhossa, tästä ei tarvitse tulla mitään vaahtoa, ja käännä ne punajuurien ja öljyn sekaan. Jauha muskotinkukka. Sekoita kuivat ainekset ja mausteet keskenään ja lisää ne osissa sekoittaen taikinaan. Voitele kakkuvuoka ja asettele pohjalle voipaperia. Voitele voipaperikin päältä. Tämä helpottaa kakun irtoamista vuoasta. Paista kakkua uunissa 40–55 minuuttia 175 asteessa. Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä siitä cocktailtikulla sen keskelle, jos tikkuun jää taikinaa ei kakun vielä ole kypsä vaan sitä pitää paistaa vielä vähän aikaa. Kakku on kypsä kun tikku on kuiva. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuin kumoat sen vuoasta.

Kakun täyte:
Huuhtele appelsiinin ja anna sen kuivahtaa. Anna juuston pehmetä noin puolituntia huoneenlämmössä. Raasta appelsiinistä sen kuori ja pane juuston kanssa kulhoon. Lisää sekaan sokeri. Puserra appelsiinista mehu kulhoon ja sekoita kunnolla. Leikkaa jäähtynyt kakku halki vaakatasossa kahteen kerrokseen ja levitä täyte kakun alapuolelle. Pane yläpuoli kanneksi ja tomuta tomusokerilla. Pane kakku jääkaappiin tekeytymään jotta täyte saa aikaa jähmettyä. Tarjoile pala kakkua joulun mausteisen glögin kera tai kahvin kanssa perinteisillä kahvikutsuilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...