Aromaattista ananaschutneytä kesän grillikaudelle. Mehevän
mausteista ja sopivan tulista lisuketta ananaksesta, hapanimelää chutneytä
mausteiselle grillatulle lihalle ja kanalle. Säilyvää ananasta jota on helppoa
ottaa esille sitä tarvittaessa.
Ananaschutneytä purkissa |
Grillikauden avaaminen tapahtui tänä vuonna vappuna uudella
aivan mahtavalla lisukkeella ananaschutneyllä joka sopii monen grilliherkun
kanssa. Ananaschutney on helppoa valmistaa, vaikein osa on ananaksen kuoriminen
ja tämä chutney on ihanan hedelmäistä hapan imelää lisuketta joka sopii lihalla
kuin lihalle ja tasapainottaa lempeästi sekä tumman mausteisia että kipakan
tulisia makuja. Chutneyn voi valmistaa miten tulista kuin itse jokainen haluaa
lisäämällä chilin määrää. Hunajan määrääkin voi itse säätää, mitä kypsempi
ananas on sitä enemmän sokeria se luontaisesti sisältää ja tarvitsee vähemmän lisättyä
makeutta mausteliemeen.
Ei vielä kypsä ananas |
Tuore ananas jonka kaupasta ostaa harvemmin on kypsä, kypsä
ananas tuoksuu vahvasti ananakselle, sen pinta on tummunut ja monet varmaan
virheellisesti luulevat että se on jo pilalla kun ananaksen pinta alkaa
ruppuuntua ja tummenee ruskeaksi sen seasta pilkottavan kellertävän kultaisen
kypsän ananaksen väriä.
Ananaksen kuori on röpelöistä, siinä on reikiä ja se on
epätasainen. Tämä kuori kuitenkin on kovaa ja epämiellyttävään syödä joten se pitää,
tai ainakin kannattaa kuoria. Koneellisesti kuoritut, paloitellut ja säilötyt ananaksista
pääsee hyötykäyttöön vain osa koko ananaksen painosta kun kaikki ruskea kuori
tarkasti leikataan pois.
Kypsä ananas |
Kotona ananasta on helpoin kuoria aloittamalla
leikkaamalla sen tyvi ja pohja pois jonka jälkeen se pysyy tasaisesti leikkuulaudalla
eikä keiku. Leikkaa kuorta pitkin ananasta sen pintaa myötäillen alas ja
leikkaa veitsellä vain sen ruskea pintakerros pois. Kierrä ananas ja toista, käännä
ananas alapuoli ylös ja toista. Viimeistele ananaksen ulkonäkö poistamalla
pienet ruskeat kuorikohdat.
Ananaksessa on puinen keskusta joka kannattaa poistaa
ennen hedelmän käyttöä. Helpoiten tämän saa tehtyä kun ananas on halkaista ja leikata
neljään osaan pituussuunnassa jonka jälkeen keskustan saa helposti leikattua
pois. Muista myös hyödyntää kaikki ananaksen mehu chutneyhyn, siivilöi se ja
purista loput mehut ananaksen sekaan kun lisää sen kattilaan.
Ananaksen sisusta |
Tässä hyvä ja hedelmäisen raikas lisuke kesän
grilliruoille, ananasta, sipulia ja valkosipulia maustettuna tuoreella
inkiväärillä, chilillä ja makeutettu hunajalla. Hunajasta ananas saa
lisäsyvyyttä, ananaksen oma hedelmäinen makeus vain korostuu hunajalla. Hunajan
ei välttämättä tarvitse olla mitään erikoishunajaa, vain tavallinen tarhahunaja
käytä tähän hyvin mutta akasiankukkahunaja tai jopa kotimainen horsmahunaja on
ananakselle hyvä kumppani, oli se sitten tässä chutneyssä tai muuten vain.
Chilinä voit käyttää joko tuoretta chiliä tai valmista chilitahnaa. Chilitahnan
voit itse valmistaa ohjeen mukaan jotta sinulla aina on sitä valmiina kotona
käsillä.
Ananaschutney hautumassa |
Chutneyssä on myös käytetty korinterin siemeniä jotka
antavat sille raikasta syvää sitrusmaista sävyä aromaattisen tuoreen inkiväärin
kanssa. Korianterin siementen sijaan tähän voisi myös käyttää tuoretta
korianteria. Muista vain huudella korianteri huolellisesti ennen sen käyttöä.
Sekä korianterin lehdet että sen varret hienosti pilkottuna voit käyttää. Käyttämällä
sekä siemeniä että lehtiä ja varsia taas tästä saisi aivan mahtavaa monen
sävelläjin ananaschutneytä. Pitkäpippuri ja chili taas korostavat inkiväärin
tulisuutta. Pitköpipppurista voit lueka lisää reseptistäni possunpotkaa juuressoseella.
Tulisuudesta puheen ollen, jos pidät oikein tulisesta, ja et halua
käyttää chutneytäsi juuri tulisuuden lieventämiseen, kuten tapana yleensä on,
voit lisätä chilin ja inkiväärin määrää. Chutneytä voi myös jatkaa lisäämällä
sipulia enemmän kuin reseptissä, tässä sipulin on tarkoitus vain antaa
ananaksen maulle kontrastia. Suurempi määrä tekisi tästä ananaschutneyn sijaan sipuli
ja ananaschutneytä.
Ananaschutneypurkit |
Tämä chutney on heti valmista syötäväksi joten sitä voi
halutessaan syödä heti, mutta sen maku tekeytyy vielä pari päivää joten
kannattaa odottaa pari, kolmekin päivää ennen sen syömistä. Säilykkeet säilyvät
usein kuukausia, kuten esimerkiksi mintulla maustettu mangochutney jopa vuoden
mutta ananas on muita hedelmiä herkempää ja suosittelen sille vain korkeintaan
puolen vuoden säilyttämisen.
Tämä siitä syystä että ananaksen väri alkaa heti
jo haalentua, ja sen maku muuntuu muita säilykkeitä helpommin tai nopeammin.
Tällä reseptillä saat vähän ananaksen koosta riippuen pari, kolme lasipurkkia
ananaschutneytä.
Ananaschutney
1 tuore ananas
1 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tl chilitahnaa
1 tl korianterin siemeniä
3 pitkäpippuria
2 dl omenaviinietikkaa
3-5 cm tuoretta inkivääriä
2-6 rkl hunajaa
ripaus suolaa
tilkka öljyä kuullottamiseen
Leikkaa ananaksen kuori ja puumainen sisusta pois.
Paloittele se noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja
kuullota se läpikuultavaksi miedolla lämmöllä tilkassa öljyä. Kuori valkosipuli
ja viipaloi se ohuelti. Kuori myös inkivääri ja suikaloi se hienon hienosti tai
raasta se hienosti. Murskaa pitkäpippuri morttelissa. Lisää ananaskuutiot,
hienonnettu valkosipuli ja mausteeksi chiliä, inkivääriä ja hunaja kattilaan.
Sekoita kaikki kunnolla sekaisin, lisää viinietikka ja korianterin siemenet. Kaada
kattilaan vettä kunnes ananas nippa nappa melkein peittyy. Mausta suolalla ja
pippurilla. Hauduta chutneytä hiljalleen noin 30 minuuttia. Kaada valmis
chutney tarjoilukulhoon ja anna sen jäähtyä ennen sen tarjoilemista. Kaada loput
chutneystä huolellisesti puhdistettuihin ja steriloituihin lasipurkkeihin. Pane
kansi päälle ja anna chutneyn jäähtyä. Säilytä jäähtynyt chutney viileässä tai
jääkaapissa jossa se säilyy avaamattomana jopa kuukausia, avattu purkki on kuitenkin
syötävä viikon sisällä.