Hävikistä herkuksi ja miten jatkaa hyvää Bolognesekastiketta? Mitä muuta Bolognesesta voi tehdä?
Punaisia linssejä, porkkanaa, soijarouhetta ja oikeiden mausteiden
ja tomaattimurskan kanssa, siitä syntyy jatkettu Bolognesekastike. Lisäämällä
taas samaan Bologneseen linssien sijaan papuja ja paprikaa ja maustamalla sen
jeeralla syntyy samasta jauhelihakastikkeesta Chili con Carnea. Kummatkin hyviä
tapoja saada tähteeksi jääneestä tomaattisesta jauhelihakastikkeesta lisää, tai
uutta ruokaa sen lisäksi että valmistaisi tähteistä Bolognesevuokaa uunissa.
Bolognesea jäi yli |
Jauheliha tomaattikastikkeessa on varmaan maailman
tavallisin spagettikastike, sen voisi varmaan jo nykyään laskea suomalaisiin
perinneruokiin. On hyvä hyödyntää tähteitä mutta joskus siitä pienestä jauhelihakastikkeen
tilkasta ei saa tarpeeksi ruokaa kaikille, varsinkin jo nälkäinen jälkikasvu yllättäen
ilmestyy ystävien kera.
Meillä nykyään valmistetaan ruokaa pääsääntöisesti
kahdelle, ja se tarkoittaa että valmistan vain jauhelihapihvejä kahdelle riittävästi,
ylijäänyt jauheliha päätyy paistinpannulle ja ruskistan sen valmiiksi jo
Bologneselle tai muuhun sopivaan ruokaan joko jääkaappiin odottamaan vuoroaan. Tämä
nyt oli aika ekstreemi tapaus että jauhelihaa on vain neljälle kun syöjiä olikin
yllättäen kuusi. Mutta ei hätä ole tämän näköinen, jatketaan vain ja
pidennetään Bolognesekastiketta ja tämän voi tehdä parilla eritavalla.
Kuorimattomat porkkanat |
Joko jatkaa kastiketta raastetuilla vihanneksilla kuten
esimerkiksi porkkanalla, kesäkurpitsalla, nauriilla tai lantulla tai
mukulasellerillä. Bolognesea voi myös jatkaa linsseillä koska ne eivät tarvitse
mitään esiliottamista tai kypsennystä ja varsinkin punaiset linssit ovat tähän
hyviä. Kastikkeen kypsennysaika riippuu siitä mitä linssejä tähän käytät, punaiset
linssit ovat kypsiä jo parissa kymmenessä minuutissa kun taas vihreät
tarvitsevat noin puolituntia kypsyäkseen ja nesteytyäkseen kastikkeessa.
Linssejä ei tarvitse liottaa ennen niiden käyttöä, toisin kuin papujen, joten
ne voi lisätä kastikkeeseen kypsymään ja imemään itseensä nestettä. Muista vain
tarkistaa padan kannen alta ettei kastike ole kiehunut liian kuivaksi, ja lisää
tarvittaessa siihen vettä.
Punaisia linssejä |
Punaiset linssit ovat samanvärisiä kuin porkkanat, ja
soveltuvat tähän ruokaa paremmin, varsinkin jos haluaa vähentää tai rajoittaa
liiallista lihasyömistä. Soijarouhe on myös yksi tapa jolla kastiketta saa
pidennettyä suuremmalle seurueelle, myös sitä kastiketta jossa on lihaa.
Tomaatit kattilassa |
Ja jos taas olet jo kyllästynyt siihen Bolognesekastikkeeseen
voi kastikkeeseen lisätä paprikaa ja papuja. Pavut kuitenkin on aina
esiliotettava ja keitettävä kypsiksi joten jos ruoan määrän pienuus yllättää
kannattaa tässä oikaista käyttämällä säilykepapuja ja hieman maustamalla
oletkin saanut tavallisesta arkipäiväisestä tomaattisesta
jauhelihakastikkeestasi Chili con Carnea. Chili con Carneen paloittelet vain
paprikan ja kuullotat sitä vähän aikaa, lisää Bologneseen ja papuja. Kiireinen käyttää
tähän pakastettuja valmiiksi suikaloitua paprikaa.
Chiliä kesäkurpitsalla |
Nämä tavat toimivat myös jos olet valmistanut Bolognesekastikkeen
soijarouheesta ja se on vegaani. Ilman
jauhelihaa tällä saat aikaiseksi vegaanin Bolognesekastikkeen jota voit syödä sinällään
keitetyn pastan kera mutta vegaanista Bolognesesta saat myös Chili sin Carnea. Parhaimman tuloksen saat soijarouheen kanssa kun liotat
sen ennen sen lisäämistä kastikkeen sekaan, rouheen voi joko ruskistaa
jauhelihan tapaan, tai olla ruskistamatta.
Punaista ja keltaista paprikaa |
Porkkanat kuitenkin kannattaa ruskistaa,
jolloin ne karamellisoituvat ja antavat ruoalle oman makeutensa, ja
kastikkeeseen ei tarvitse lisätä mitään sokeria, jollei tomaattimurska ole
erittäin hapanta. Kun kastiketta jatkaa on sen makuja tietenkin
vahvistettava joten käytä lisää niitä mausteita joita jo kastikkeessa on,
chiliä, oreganoa, basilikaa ja chilin suhteen jeeraa chilin lisäksi.
Nämä ovat hyväksi todettuja tapoja, ja näitä voi
käyttää yhtä yksikseen tai soveltaa kaikkia kolmea samaan aikaan. Hyvin
pienestä lihaerästä tuleekin iso ja mahtava ateria monelle hengelle enemmän
kuin aluksi olisi osannutkaan arvata.
Jauhelihaa ruskistumassa |
En maininnut Bolognesekastikkeen määrää
kummassakaan reseptissä siitä syystä että sen määrä voi vaihdella. Mitä enemmän
sitä on, sitä vähemmän sitä tietenkin on jatkettava. Tämä on myös hyvä tapa
vähentää lihansyöntiä, jos sille sattuisi jostain syystä olemaan tarvetta.
Lihasta
puheen ollen, jos taas on runsaasti chiliä voi sen sekaan lisätä ylijäänyttä
suikaloitua paistia ja ruokaa on isommalle joukolle. Jos käytät yhtä kolmesta
tavasta jatkaa kastiketta riittää resepteillä ruokaa noin neljälle hengelle, ja
kaikki kolme käytössä tällä ruokkii jo kuusi henkeä, jolleivät syöjät ole
teini-ikäisiä kasvavia poikia, jotka syövät normaaliannosta enemmän.
Jatkettu Bolognesekastike
jauhelihakastiketta
2 dl linssejä
(2 isoa porkkanaa)
(1 dl soijarouhetta)
1 prk tomaatti murskaa
1-2 tl oreganoa
1-2 tl chiliä
mustaa pippuria
suolaa
ruskistamiseen oliiviöljyä
Liota soijarouhe vedessä vähintään noin tunnin ajan.
Kuori sipuli ja porkkanat. Raasta porkkanat karkeasti. Hienonna sipuli
pieneksi. Ruskista sekä porkkanaraaste että sipuli oliiviöljyssä padassa. Valuta
soijarouheesta pois vesi ja anna se valua lävikössä. Lisää soijarouhe Bolognesen, tomaattimurskan,
linssien, oreganon, basilikan laakerinlehden kanssa pataan. Lisää pataan vettä
kunnes ainekset nippa nappa peittyvät. Anna kastikkeen porista miedolla
lämmöllä kannen alla kaksikymmentä minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Tarjoile
jatkettu Bolognesekastike keitetyn pastan sekä raastetun parmesaanijuuston
kera.
Chili con Carne Bolognesekastikkeesta
jauhelihakastiketta
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
(2 isoa porkkanaa)
(1 dl soijarouhetta)
1 tlk papuja
1 tlk murskattua tomaattia
1-2 tl jeeraa
1 tl korianterinsiemeniä
2 tl chiliä
suolaa
oliiviöljyä kuullottamiseen
Menettele porkkanan ja soijarouheen kanssa samalla
tavalla kuin jatketussa Bolognesekastikkeessa neuvotaan. Halkaise paprikat,
poista niiden sisustasta siemenet ja valkoiset kalvot ja huuhtele paprikat.
Anna paprikoiden kuivahtaa lävikössä. Paloittele paprikat sentin paloiksi ja
kuullota niitä viitisen minuuttia keskilämmöllä tilkassa öljyä pannulla. Valuta
pavut lävikössä. Kaada pataan Bolognese ja lisää paprika. Murskaa korianterinsiemenet
morttelissa ja lisää ne jeeran kanssa pataan ja sekoita. Lisää tomaattimurska sekä
pavut, sekoita kunnolla ja anna hautua kymmenisen minuuttia kannen alla
miedolla lämmöllä kunnes pavut ovat lämmenneet. Tarkista ruoan maku ja mausta
sitä lisää oman makusi mukaan ja tarjoile Chili con Carne heti lämpimänä.