Hävikistä herkuksi, ja eiliset keitetyt perunat paistamalla makkaran ja sipulin kanssa pyttipannuksi, mutta mitä muuta ruoantähteille voi tehdä, sen lisäksi kuin heittää ne roskiin?
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tuoreentutkimuksen mukaan jokainen suomalainen heittää syömäkelpoista ruokaa tarpeettomana hukkaan keskimäärin lähes 25 kiloa vuodessa, nelihenkisen perheen kohdalla tämä on 100 kiloa ruokaa!
Tämä tarkoittaa sitä että me kaikki suomalaiset hävitämme 480 grammaa ”ihan hyvää syötävää ruokaa” roskien sekaan viikossa. Tämä päivittäinen määrä 68 grammaa, vastaa taas lihassa laskettuna noin puolikasta pihvilihaa, lintua tai kalaa normaalin annoskoon mukaan, joka on noin 120 grammaa.
Lohentähteitä kulibjakassa |
Ja vain valottaakseni rahamäärää mitä roskiin menee päivittäin, vaikka vain harvalla meistä on varaa, tai edes vaikka olisikin, on tapana syödä entrecotea tai tuoretta tonnikalaa joka päivä. Rahana laskettuna entrecoten, tai tuoreen tonnikalan kilohinnalla 32,90 euroa, joka viimeksi kun tarkistin, oli sama kuin entrecotelle. Tällä kilohinnalla ne 68 grammaa lihaa tekee 2,23 euroa päivässä, viikossa laskettuna 15,67 euroa, ja vuodessa yli 800 euroa!
Perunassa laskettuna tämä summa tietenkin on paljon, paljon pienempi. Päivässä kahden euron perunan kilohinnalla noin 14 senttiä päivässä, hieman euron alle viikossa ja vajaat 50 euroa vuositasolla.
Paistinjämiä leivällä |
Tämä nyt vain huomioiden ruoan määrän ja sen rahallisen arvon puhumattakaan siitä miten kyseinen ruoka tuotetaan ja miten se kasvattaa meidän jokaisen hiilijalanjälkeämme, tämä ruoan haaskaaminen. Ensin tuotetaan mansikoita tai kengurunlihaa jostain kaukomailta ja sitten se vain häviää roskien sekaan kun ei sitä osata hyödyntää kun sitä jää tähteeksi.
Tästä tutkimuksesta johtuen ja ongelman laajuuden takia reilu kolmisenkymmentä meistä suomalaisista ruokabloggareista halusi tehdä asialle jotain, ja päätimme tämän toukokuun aikana pitää tempauksen nimeltä Hävikistä herkuksi. Toukokuun aikana jokainen osallistuva ruokabloggari huomio ruoantähteiden hyödyntämisen omalla tavallaan ja miten ruoan hävikkiä voisi pienentää.
Facebookiin on perustettu aivan oma ryhmä nimeltään Hävikistä herkuksi, jonne kaikki asiasta kiinnostuneet voivat liittyä. Pääset sinne klikkaamalla yllä olevaa linkkiä tai joko tämän tekstin alla kuvaketta tai blogin oikeassa yläkulmasa sijaitsevaa kuvaketta. Hävikistä herkuksi tempaus on käynnissä toukokuun ajan, ja Facebooksivustolle tulee toukokuun aikana ilmestymään suomalaisten ruokabloggaajien kirjoituksia, reseptejä ja neuvoja miten, ja millä tavalla, jokainen meistä itse voi kukin vähentää tätä ruoan hävikkiä ja konkreettisesti tehdä asialle jotain.
Maustekakkua ja munanvalkuaisia |
Herkkusuun lautasella ruokablogin idea on kaiken kattavasti käsitellä ruoanlaittoa. Tämä tarkoittaa sitä että blogistani löytyy helppoja reseptejä ja tietoa sekä niille jotka ovat juuri vasta aloittaneet jännittävän ruokamatkansa ruoanlaiton parissa omassa keittiössään, mutta ideoita ja hieman vaikeampia reseptejä myös niille jo hieman kokeneimmille kotikokeille. Valmistan alusta lähtien itse kaiken ruoan enkä käytä mitään eineksiä tai valmisruokia ja tämän asian jatkumona on minulle aivan itsestään selvää se että hyödynnän myös kaikki ruoantähteet ja uusiokäytän ne valmistamalla niistä uusia ruokia.
Ruoantähteiden hyödyntäminen on aina ollut lähellä sydäntäni, en pidä siitä kun ruokaa menee hukkaan. Olen pohtinut johtuuko se siitä että olen kahden sotien aikana syntyneen lapsen esikoinen, vaiko siitä, että vietin lapsuudessani paljon aikaa isovanhempieni hoivissa, varsinkin kesäisin mökillä kun vanhempani olivat töissä. Seurasin siis sivusta kun mamma sodan kokeneena hyödynsi sekä kaiken ruoan että kaikin tavoin ruoantähteet kuin vain suinkin voi ja osasi. Toinen mahdollinen syy voisi myös olla se että minulle opetettiin ettei mitään ruokaa ei saanut jättää lautaselle (eikä salaa heittä roskiin koska ei siitä pitänyt) vaan kaikki oli aina syötävä pois lautaselta, varsinkin se ruoka jonka sille oli itse ottanut.
Kinkun ja juustonjämät piirakassa |
Ruoantähteitä käyttäen saa joskus aikaan aivan mahtavia uusia ruokia joita muuten ei olisi koskaan tullut edes ajatelleeksi ja tämä harrastukseni on saanut aikaan sen että olen blogissa alusta asti ottanut huomioon myös sen mitä ruoalle tehdä kun sitä jää yli, tähteeksi. Blogiin on jo nyt, vain reilun kahden vuoden bloggauksen aikana, tullut julkaistua melkein sata kappaletta uusiokäyttöä käsittelevää reseptiä, siis reseptejä joissa käytetään ruoantähteet uusiksi ja tämä on jopa 15 % kaikista kirjoituksista. Kaikkihan näistä eivät ole puhtaita reseptejä ja mainitsen usein reseptien yhteydessä esimerkkejä siitä miten sen tähteitä voi hyödyntää ja uusiokäyttää.
Risoton tähteet pihvinä |
Aloitin vuoden 2012 keskittymällä blogissani tammikuun ajan uusiokäyttöön, ja kirjoitin suurimman osan sen kuukauden ruoantähteiden hyödyntämiseen niitä uusiokäyttämällä, koska tämä tuntui järkevältä joulun jälkeen. Tällöin en vielä edes ollut tietoinen että suomalaisten ruoanhaaskaus on tätä luokkaa, se vain oli minulle itsestään selvää joulun ja uuden vuoden ylellisyyden jälkeen joten blogista löytyy reseptejä tägättynä ”uusiokäyttö” joissa kaikissa hyödynnän jonkin toisen aikaisemmin valmistetun ruoan tähteitä. mielestäni sana kierrätys ei välttämättä sovi ruoan kanssa yhteen, joten käytän mieluummin nimitystä uusiokäyttö, ja tällöin en vielä ollut tutustunut sanontaan hävikistä herkuiksi.
Olen hyvin tapoihini pinttynyt, varsinkin ruoan ja kaiken sen hyödyntämisen suhteen ja sille on sekä suvussa että ystäväpiirissämme naurettu paljonkin. Tässä kohdassa niistä onkin aivan yllättäen hyötyä tähän Hävikistä herkuksi tempaukseen, koska minulla blogini kautta mahdollisuus vaikuttaa toisiin ihmisiin ja heidän mielipiteisiinsä omalla esimerkilläni näyttäen miten ruoantähteitä voi uusiokäyttää, ja olisi kivaa jos tämä hävikistä herkuiksi tempaus saisi muutettua ruoantähteiden hyödyntämisen ja uusiokäytön Suomessa trendikkääksi!
Juustonrippeet ruukkujuustona |
Joten ruoantähteiden trendikkyyden toivossa, omistaudun nyt toukokuussa, jo toisena kuukautena tänä vuonna, ylijääneen ruoan ja ruoantähteiden hyödyntämiseen sekä niiden uusiokäyttöön, tavalla tai toisella, muuttaen ne hävikistä herkuiksi ja viittaan tässä kohdassa tekstiini Uuden vuoden aattona Mitä tänään ruoaksi sekä tammikuun ensimmäiseen postaukseen Voissa paistettua perunasosetta, joissa käsittelin enemmän miten ruoan uudelleen lämmittämisen suhteen kannattaa menetellä. Mutta myös tekstissäni mitä ruokakomerossasi kannattaa olla on hyödyllistä tietoa mitä keittiössä voi hyödyntää ja uusiokäyttää sen pois heittämisen sijaan.
Tempauksessa mukana olevat suomalaiset ruokablogit: Ahmija, Ankerias Vipunen, Campasimpukka, Hannan soppa, Heleen’s Hobbies, Herkkusuun lautasella, Italialainen ilta ja muita nautintoja, Jauhot suussa, Jokihaka kokkaa, Kaikki äitini reseptit, Keittiökameleontti, Kivistössä, Koemaistaja, Kokit ja potit, Kokkeillaan, Kulinaarimuruja, Kädenvääntöä, Liemessä, Masutoaitemu, Omenaminttu, Pata porisee, Prinsessakeittiö, Pumpkin Jam, Ruokahommia, Soppaa ja silmukoita, Sauvajyvänen, Sillä sipuli, Siskot kokkaa, Soppakellari, Soul Kitchen, Thetki, Tommys köket ja Vatsasekaisin Kilinkolin.
Tempauksessa mukana olevat suomalaiset ruokablogit: Ahmija, Ankerias Vipunen, Campasimpukka, Hannan soppa, Heleen’s Hobbies, Herkkusuun lautasella, Italialainen ilta ja muita nautintoja, Jauhot suussa, Jokihaka kokkaa, Kaikki äitini reseptit, Keittiökameleontti, Kivistössä, Koemaistaja, Kokit ja potit, Kokkeillaan, Kulinaarimuruja, Kädenvääntöä, Liemessä, Masutoaitemu, Omenaminttu, Pata porisee, Prinsessakeittiö, Pumpkin Jam, Ruokahommia, Soppaa ja silmukoita, Sauvajyvänen, Sillä sipuli, Siskot kokkaa, Soppakellari, Soul Kitchen, Thetki, Tommys köket ja Vatsasekaisin Kilinkolin.