Vegaania pyttipannua tofusta ja lantusta, porkkanasta sekä
palsternakasta, tai vaihtoehtoisesti hyödyntäen tähteeksi jääneitä vihanneksia uusiokäyttämällä
ne pyttipannuun.
Keväällä minulla menee aina tavallista pahemmin viikonpäivät
sekaisin kun on keskellä viikkoa ja viikonloppujen jatkeena kaiken maailman eri
juhlapyhiä sun muita kissanristiäisiä joten eilisestä hieman viivästyneenä
vegaanina keskiviikkona ajattelin viimeisenä Hävikistä herkuksi tempauksen kirjoituksena
käsitellä vegaani pyttipannua, johon on pari vaihtoehtoa. Joko valmistaa sen tähteistä käyttäen tofua, tai valmistaa
sen samalla tavalla kuin kasvispihvejä kuten punajuuripihvit tai kesäkurpitsapihvit muttei tee taikinasta pihvejä vaan paistaa
sen murusina pannulla.
Paloiteltua raakaa lanttua |
Tähän käytin tuoretta tofua, tähteeksi jääneitä uuniperunoita
sekä lanttua ja palsternakkaa jotka kuution jotta sain sen jääkaapin pohjalta pois.
Jos vihannekset ovat hieman nahistuneita voi niitä liottaa puolisen tuntia
haaleassa, tai jopa kylmässä vedessä, tässä ajassa en imevät itseensä niin
paljon nestettä että ovat melkein kuin uuden veroisia, ainakin ulkonäöltään,
ravintoainesisällöstä taas en mene takuuseen. Näitä virkistettyjä nesteytettyjä
vihanneksia ei kuitenkaan kannata panna takasin jääkaappiin, vain ne freeshataan
niiden käytön yhteydessä, nesteytetyt vihannekset pilaantuvat paljon nopeammin
kuin käsittelemättömät yhtä vanhat jääkaapissa.
Kaikki vihannekset raakapaistettiin, siis ne jotka eivät
olleet tähteeksi jääneitä ja tällä tavalla vihannekset maistuvat hieman erille
kuin jos ne keittäisi ennen niiden paistamista. Ne saavat makeamman
paahteisemman maun, joka sopii erittäin hyvin tofun kanssa joka on vähän
kitkerä maultaan. Tähteeksi jääneet uusiokäyttöön hyödynnetyt vihannekset
tarvitsee vain saada tarpeeksi lämpimiksi jotta ne voi syödä, raa’at uudet vihannekset
taas paistetaan pidempään jotta ne saavat sen paahteisin maun ja vähän väriä
pintaan. Käytin tähän maustamatonta tofua, mutta savustettu tai marinoitukin toki
käy, jos siitä pidät. Lisukkeena tarjoilin ananaschutneytä joko taitaa meillä
olla kesänhitti koska jouduin sitä jo lisää valmistamaan. Tähän voit käyttää
lantun lisäksi palsternakkaa, naurista, kyssäkaalia tai porkkanaa, mutta yhteinen
määrä on sama kuin reseptissä mainittu. Tällä reseptillä saat ruokaa
tavalliseen tapaa neljälle hengelle.
Tofupyttipannu
300 g Tofua
200 g lanttua
200 g palsternakkaa
300 g perunoita
1 sipuli
200 g vihreitä papuja
1 tl viisimaustetta
suolaa
pippuria
öljyä paistamiseen
viimeistelyyn:
herneen versoja
Kuori vihannekset ja kuutio ne kaikki samankokoisiksi
paloiksi. Kuori sipuli ja hienonna se, valuta Tofusta neste, kuivaa se ja
kuutioi myös se samankokoisiksi kuin vihanneskuutiot. Lorauta tilkka öljyä
kuumalla pannulle. Lisää sinne sipuli ja raa’at vihanneskuutiot. Lisää pannulle
myös vihreät pavut. Pavut voi lisätä suoraan pakkasesta, mutta jos ne ovat
tähteeksi jääneitä voit leikata ne lyhyemmiksi paloiksi. Paista kunnes vihannekset
ovat saaneet kaunista värin reunoihin ja lisää tähteeksi jääneet jo kerran
kypsennetyt vihannekset pannulle. Paista aika ajoin sekoittaen kunnes kaikki
vihannekset ovat lämpimiä. Lisää lopuksi tofukuutiot viisimausteen kanssa ja
anna niiden lämmetä, koko ajan varovasti sekoittaen. Tarkista pyttipannun maku
ja lisää siihen suolaa ja mustaa pippuria oman makusi mukaan. Tarjoile raikkaan
vihreän salaatin sekä ananaschutneyn kera.