Vienosti valkosipulille maistuvaa rapeaa grillattua leipää, tomaattia,
minttua, vihreitä herneitä ja grillattua tuoretta parsaa, Parsabruschetta. Paahdettua
leipää, vihreää parsaa ja herneitä mintun kanssa yhdistettynä herkulliseksi
alkupalaksi.
Bruschetta on helpointa helppoa italialaista alkuperää
olevaa alkupalaa, vain paahdettua maukasta leipää jonka leikkuupintaa paahtamisen
jälkeen sivellään valkosipulin puolikkaalla jotta se saan sen makua pinnalleen,
oliiviöljyä ja tuoreita tomaattikuutioita, basilikaa suolaa ja mustaa pippuria.
Tässä taas halusin hyödyntää nyt sesongissa olevaa tuoretta parsaa on nyt
tarjolla.
Bruschetan valmisteuksessa on vain yksi asia tärkeää, miten kosteaa leipää
haluaa. Leivän ei pidä olla liian kosteaa tomaatista valuvien mehujen takia,
muttei se saa olla liian kuivaakaan. leivän on pysyttävä koossa sitä syödessä eikä tippua kosteana mössönä syliin. Liian kuiva bruschettakaan ei ole hyvää joten tässä
on tasapainoiltava hieman tomaatin mehevyydestä riippuen poistaako sen sisustasta
sen siemenet, vai jättääkö ne herneiden ja parsan sekaan.
Parsaa, herneitä ja tomaattia |
Bruschettan päällinen
ei saa olla liian valuvaa, sen pitää pysyä jotenkuten koossa ja leivän päällä
olematta liian kuivaa. Tästä syystä bruschetta ei valitettavasti oikein sovellu
evääksi piknikille, jollei leipää ja päällistä valmisteta kotona ja kuljeteta
paikan päälle erikseen viime hetkellä viimeisteltäväksi.
Bruschettaan sopii hävikistä herkuksi tempauksen mukaan pari
päivää vanha leipäkin joka saa uutta elämää grillaamisella. Parsassa on yhtä paljon
rautaa kuin pakaste pinaatissa ryöpätyssä ja pakastetussa pinaatissa, tuoreessa
pinaatissa taas on hieman enemmän rautaa kuin parsassa.
Tuoretta parsaa voi syödä
kuorimatta, sen voi joko keittää tai grillata kuten tässä, ja tähän suosittelen
grillaamista, kun leipäkin grillataan. Jos haluat voit kuoria parsat 2 senttiä nupun
alta jos se kuorit, muttei se ole pakollista. Kuori parsa jos se on vanhaa, tai jos
käytät valkoista vihreän sijaan, valkoisen parsan käsittelyn suhteen sinun
kannatta lukea reseptini parsaa Gribichekastikkeella sekä parsaa sitruunavoilla.
Paahdettu leipäviipale |
Parsan sesonki on nyt keväällä, se alkaa huhtikuussa ja jatkuu
juhannukseen joten sitä kannatta nyt syödä ennen kuin se on jo tälle vuodelle myöhäistä
joten ota varoituksesta vaarin ja valmista tuoreesta parsasta näitä helppoja
jopa vasta-aloittelijalle sopivan helppo ja nopea alkupalaa tai alkuruoka,
illalla naposteltavaa seurustelun viini kera, tapaksina, välipalana.
Grillattua parsa, parsaa mintun kera on hyvä yhdistelmä,
vaikka se voikin kuulostaa vähän erikoiselta, mutta ne sopivat erittäin hyvin yhteen
keskenään. Minttu ja herneitten kanssa
taas on brittiläinen klassinen yhdistelmä mikä ei koskaan ole väärin. Tomaatti ja
valkosipuli, italialainen klassikko joka myöskään ei ole väärin, parsa sopii
mintun kera, ja herneiden, mutta myös tomaatin joten tästä tuli hyvin
kansainvälinen toast, tai bruschetta pieni kanapee alkupalaksi tai cocktailpalaksi.
Grillattu parsaa |
Tähän kannatta käyttää tuoreita herneitä jos niitä on
saatavilla, ryöppää vain herneet ennen niiden käyttämistä jotteivät ne ole
aivan kovia ja liian raakoja. Jollei tuoreita herneitä ole saatavilla on suunnistettavan
ja otettava esille ”tuoreita herneitä” suoraan pakastimesta. Herneiden voi joko
antaa sulaa itsestään jääkaapissa, tai kaataa päälle kiehuvaa vettä jotta
herneet sulavat, ja valuttaa niistä heti sen jälkeen liiat vedet pois.
Tätä myös vegaanille sopivaa bruschettaa voi valmistaa hieman etukäteen, vähän riippuen miten
kosteita leivistään haluaa. Laske noin kahdesta kolmeen parsaa, puolikasta isoa
tomaattia sekä noin reilu puoli desiä herneitä jokaista syöjää kohden jos
bruschetta on tarkoitettu alkuruoaksi, ällä reseptillä saat alkupalaa neljälle
hengelle tavalliseen tapaan.
Parsabruschetta herneillä
4 viipaletta leipää
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
2 tomaattia
1 nippu tuoretta vihreää parsaa
3 dl tuoreita herneitä
5 oksaa tuoretta minttua
2-3 rkl valkoista balsamietikkaa
Viimeistelyyn:
Herneenversoja
Huuhtele herneenversot ja minttu ja anna niiden kuivahtaa
puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele parsat anna niiden kuivua kokonaan. Huuhtele
myös tomaatit. Kuori ja silppua salottisipuli hienosti. Pane sipuli kulhoon ja
kaada pari ruokalusikallista valkoista balsamietikkaa päälle. Paahda leipäviipaleet
kuumalla grillillä tai parilalla kunnes ne ovat saaneet kauniit tummat
grillausjäljet ja ovat raidallisia. Halkaise valkosipulinkynsi ja sivelen sen
leikkuupinnalla kuumaa leipää, jotta se saa vienon valkosipulinmaun. Poista parsasta
sen puinen tyvi napsauttamalla ne poikki noin pari senttiä niiden tyvistä. Grillaa
parsaa kunnes se on saanut kauniit raidat joka puolelle. Leikkaa parsasta nuput
ja ota ne sivuun. Viipaloi lämmin parsa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi.
Nosta parsapalat sipuli sekaan viinietikkaan. Lisää kolmisen ruokalusikallista
oliiviöljyä, ripaus suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria, ja sekoita. Avaa herneenpalot
ja poista niistä herneet. Ryöppää tuoreet herneet nopeasti kiehuvassa vedessä,
nosta ne jääkylmään veteen jotta kypsyminen keskeytyy ja herneet pitävät
kauniin raikkaan vihreän värinsä. Nosta herneet ylös vedestä ja anna niiden valua
lävikössä. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista niiden sisustasta siemenet jos
ne ovat hyvin mehukkaita ja vetisiä. Leikkaa tomaatinlohkot peukalon pään kokoiksi
kuutikoiksi. Lisää herneet ja tomaatti kulhoon parsan ja sipuli kanssa Hienonna
minttu ohuiksi suikaleiksi ja lisää se kulhoon ja sekoita. Tarkista maku ja
lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Kaada sekaan myös lisää
oliiviöljyä jos seos on liian kuivaa. Leikkaa leipä sopivan kokoisiksi paloiksi
ja annostele parsa ja herneseosta leipien päälle kekoon, viimeistele herneenversoilla
ja tarjoile bruschetat.