Puuroa, paistettua makeaa uunipuuroa jälkiruoaksi, tai suolaista
paistettua ohrapuuroa kuten keskiajalla kanamunan ja paistetun kylkiviipaleen
kera.
Hävikistä herkuksi tempauksen mukaisesti ajattelin tänään
keskittyä paistettuun puuroon, sen lisäksi että ylijäänyttä puuroa käyttää
lettuihin tai leivän leipomisessa sen taikinaan, voi sitä myös paistaa, mikä
voi kuulostaa liian tavalliselle että sitä tulee ajatelleeksi. Paistetun puuron
ei välttämättä kuitenkaan tarvitse olla tylsää, kunhan valitsee sen lisukkeet
ja mausteet oikealla tavalla. Totta on että paistettu puuro on epäterveellisempää
kuin keitetty puuron, koska paistamisen yhteydessä puuron tulee pakosta
lisättyä rasvaa jotta se saa rapean pinnan, ja samalla lisämakua.
Makea paistettu ohrapuuro |
Paistettua puuron, siis puuron sisältämän viljan lisäksi
puurot voi lajitella kahteen eri muotoon, makeaan, jota mammakin jo aikoinaan
harrasti, sekä suolaiseen. Keskiajalla leipä ja erilaiset puurot olivat köyhien
maanviljelijöiden sekä tavallisen rahvaan jokapäiväistä ruokaa. Keskiajalla syötiin
puuroa usein juhlapäivänkin, tällöin siinä vain oli lihaa ja tai kalaa
antamassa siihen lisämakua. Moni ei tässä yhteydessä tule ajatelleeksi risottoa, jolloin
se suolainen puuro ei enää kuulostakaan niin kummalliselle kuin se aluksi voi
kuulostaa, onhan risotto useimmiten on juuri suolaista riisipuuroa.
Rapeaksi paistettu uunipuuro |
Tässä paistoin tähteeksi jäänyttä uunipuuroa joka
oli valmistettu ohrasta, tähän sopii parhaiten kokojyvä tai suurimoista
valmistetut puurot kuten esimerkiksi riisipuuro, mutta myös tavalliset
hiutaleista valmistetut nopeammat modernit versiot käyvät. Makeasta paistetusta puurosta tuskin tarvitsee sen enempää
mainita kuin että se paistetaan rapeaksi voissa, ja maustetaan joko
paistovaiheessa kanelilla tai kardemummalla, tai paistettu lämmin puuro
tarjoillaan hillon kera. Suolaisesta selostan vähän enemmän jotta saat sitä
joko luonaan, välipalan tai aamiaisen.
Munat kannattaa keittää löysiksi jotta niiden keltuaiset
valuvat puuron sekaan, tämä antaa puurolle lisämakua ja ruoan saa valmistettua
nopeammin. Puuro paistetaan tässä tapauksessa pekoninrasvassa joka paistetaan
ensimmäisenä, puuro lisätään pannulle ja vasta ruokailuvaiheessa lisätään se
keitetty kananmuna. Laske noin vajaa viitisen desiä puuroa, vähintään kolme
pekonisiivua sekä yksi kanamuna jokaista annosta kohden. Tällä reseptillä saat
lämpimän lounaan tai aamiaisen yhdelle tavallisesta poiketen.
Puuroa kuten keskiajalla
4-5 dl puuroa
1-2 munaa
suolaa
pippuria
Keitä muna kiehuvassa vedessä neljä minuuttia jos se on
suoraan jääkaapista. Paista pekonisiivut rapeiksi kuumalla pannulla. Lisää sekaan
puuro ja isää voita pannulle jos pekoninrasva ei riitä paistamiseen ja puuro
alkaa ottaa pannuun kiinni. Paista puuroa kunnes se on saanut kaunista
paahteista väriä pintaan. Tarkista puuron maku ja lisää pippuria sekä suolaa
jos se sitä tarvitsee. Valuta munasta vesi ja anna sen höyryyntyä, tämä
helpottaa kuorimista. Annostele
paistettu puuroa pekonin kanssa annoskulhoon, ja lisää muna. Tarjoile heti.