Hävikistä herkuksi: paistettua lohta, rapeita paahdettuja perunoita ja
porkkanaa, tähteistä loihdittua herkkua, näin helposti syntyy kalastajan
pyttipannu.
Pyttipannuhan on se yleisin ruoka johon hyödynnetään
tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita ne paistamalla, ja tässä tavallinen
lihaa tai makkaraa sisältävä pyttipannu saikin proteiininsa merilohesta, mutta voit
hyvin tähän myös käyttää kirjolohta, jos siitä pidät. Ruokaan sopii käyttää tuoretta
raakaa kalaa, mutta myös ylijäänyt graavilohi käy tähän hyvin jollet sitä mieluummin
syö lohta pariloituna muhennetuin perunoin.
Lohikuutiot |
Pakastan usein pienet erät kypsennettyä kalaa ja jo parista erästä
samaa saa jo kahdelle ruokaa. Pienestäkin erästä kalaa saada hyvää lisäulottuvuutta
muuten tylsään lounassalaattiin, voileivän päälliseksi esimerkiksi lohitahnan
muodossa tai piirakan täytteeksi. Kalan
perkeet, siis fileoinnissa ylijäänyt kalanliha sen selkärangan vieressä sekä
kalanruodot keitän porkkana, sellerin ja sipuli kanssa liemipohjaksi, jota
keitän kokoon ja pakastan jääpaloina ja jota on helppo ottaa esille sopiva määrä
valkoviinikastikkeeseen että haukikeittoon tai lohikeittoon.
Perunat joita tähän käytin oli aikaisemmin uunissa kuorineen
paahdettuja perunoita joita jäi sunnuntaipaistin jälkeen jääkaappiin ja jotka
tähän vain paloittelin parin tuoreen porkkanan kanssa jotta ruoassa olisi joitain
muutakin väri kuin vain ruskeita kuorineen paistettuja perunoita sen lohen
kanssa. Olen tähän monta kertaa perunan sijaan käyttänyt tähteeksi jäänyttä uunissa
paahdettua bataattiakin, sitä taas ei tällöin ollut käsillä joten jouduin
tyytymään perunoihin. Bataattia käyttämällä ruoka on vahvasti terveellisen
oranssinvivahteinen.
Kalastajan "pytti" pannulla |
Nämä perunat olivat pestyjä ennen kuin ne paahdettiin
uunissa joten niitä ei tarvitse kuoria, mutta jos olet keittänyt perunat
kuorineen niitä ennen sitä pesemättä, kannattaa ne aina kuoria ennen niiden
rapeaksi paistamista. Annoksen viimeistelyyn voi halutessaan käyttää
korianterin sijaan persiljaa tai tilliä, jos siitä pitää. Itse käytän sekä tilliä
että persiljaa hyvin harkitusti ja vähän ruoassa. Ota kaikki ainekset esiin
jääkaapista noin tunti, ta vähinään puolisen tuntia, ennen kuin ne on määrä
valmistaa. Tämä jotta saisit parhaimman rapean pinnan kalastajan pyttipannun
raaka-aineille. Tällä reseptillä saat uusiokäytettyä ruokaa tavalliseen tapaan
neljän hengen perheelle.
Kalastajan pyttipannu
400g perunaa
300 g lohta
2 porkkanaa
1 sipuli
suolaa
mustaa pippuria
öljyä paistamiseen
Kuori sipuli ja paloittele se haluamallasi tavalla, joko
suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Kuori perunta ja paloittele ne sopivan
kokoisiksi suupaloiksi. Leikkaa lohi irti nahasta jos sillä se vielä on
tallessa ja kuutioi kala suunnilleen samankokoisiksi paloiksi kuin perunat. Kuori
porkkanat ja paloittelen ne hieman pienemmiksi paloiksi kuin perunat. Lämmitä pannu
kuumaksi ja lisää tilkka öljyä pannulle. Paista sipuli, perunat ja porkkana
pannulla. Paista kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä pintaan mutteivät
vielä ole ihan valmiita. Lisää lohikuutiot pannulle ja paista se kypsäksi, noin
viitisen minuuttia, korkeintaan kymmenen. Sekoita pyttipannua varovasti jottei
kalakuutiot mene rikki. Mausta oman makusi mukaan suolalla ja mustalla
pippurilla. Viimeistele ruoka huolellisesti huuhdetulla tillillä, persiljalla tai tuoreella korianterilla
ja tarjoile ruoka oitis kuumana.