Kylmää, ihanaa jäätelöä hävikkimarjoista tai hedelmistä
ja jogurtista. Mahtava jälkiruoka joka valmistettu jo hieman nahistuneista
marjoista tai hedelmistä ja jääkaapin perukoille jääneestä jogurtista. Meloni, mango, vadelma, mustikka, herukka ja
kaiken väriset herukat sopiva tähän hyvin jälkiruokaan in hävikistä herkuksi
tempauksen hengessä ja jossa hyödynnetään ne marjat ja hedelmät jotka muuten
uhkaavat mennä pilalle niiden maitotuotteiden kanssa.
Vesimeloniviipaleet |
Pari mietintää mitä hieman jo nahistuneille ja
väsähtäneille hedelmille tai marjoille voi tehdä jos ne uhkaavat pilaantua
ennen kuin mitenkään ehtii syödä tai käyttää niitä mihinkään. Aivan itsestään
selvänä mainitsen nyt kuitenkin että niistä voi keittää hilloa, mehua tai
marmeladia mutta ne voi myös kandeerata, hillota jolloin niiden säilyvyys on
jopa vuosia. Monet marjat sekä hedelmät kuten esimerkiksi omenan, päärynän voi
myös pakastaa tuoreina lohkoiksi leikattuna ja lisätä vain hieman sokeria.
Tällöin hedelmät voi myös kuoria jos niin haluaa.
Omenan suhteen suosittelen
myös että kokeilet reseptiäni karamellisoidut omenalohkot tähtianiksella tai
liekitettyä persikkaa joita voi hyvin soveltaa muuhunkin kuin vain reseptissä
mainittuihin. Sekä marjoja että hedelmiä voi hillota tai kandeerata samalla
tavalla kuin reseptissäni kandeerattu meloni, kandeeraus aika on vain pitkä
mutta hedelmien ja marjojen säilyvyys pitenee noin vuodella. Marjoista ja
hedelmistä voi tämän lisäksi valmistaa likööriä kuten Limoncello tai Creme de Cassis mustaherukkalikööriä.
Tuoreet kirsikat |
Ja tuore Smoothie välipalaksi tai aamiaiseksi on varteenotettava
vaihtoehto hieman väsyneille hedelmille, mutta niistä saa myös ihanaa granitaa,
jäätelömäistä jälkiruokaa joka säilyy pakastimessa. Granita kovenee iän myötä,
joten se kannattaa syödä parin, korkeintaan kolmen päivän sisään, tai valmistaa
sorbettia granitan sijaan. Granitan valmistuksen salat olen paljastanut reseptissäni
Mustaherukkagranita tai voit valmistaa makusiirappia samalla tavalla
kuin reseptissäni raparperisiirappi, karpalosiirappi tai
mansikkabasilikasiirappi.
Halkaistu cantaloupe meloni |
Voit myös valmistaa niistä väsähtäneistä marjoista ja hedelmistä
sorbettia ja sorbettiin kannatta käyttää likööriä, se estää sorbettia
jäätyessään kovettumasta liikaa. Sorbetti on periaatteessa vain soseutettuja
marjoja ja hedelmiä sokeriliemen kanssa. Sorbettia sekoitetaan sen pakastumisen
yhteydessä jotta se jää pehmeäksi. Sorbetissa ei kuitenkaan kannata olla liian
paljon alkoholia, koska se estää sorbettia jäätymästä ja tuloksena on enemmän
alkoholia sisältävää. Jäätelössä on marjojen ja hedelmien lisäksi myös joko
kananmunaa tai maitotuotteita, ja tähän valitsin käyttää jogurttia. Jogurtin
määrä voi olla suurempi kuin reseptissä mainittu, mutta minimimäärä tähän
määrään marjoa tai hedelmäsosetta on noin kolmisen desiä jotta jäätelöstä tulee
hyvää.
Tähän voit hyödyntää melkein mitä tahansa hedelmää tai
marjoja, erillään tai sekaisin kuten marjamelonimoothie tai mansikkasmoothie. Jäätelöön sopii
esimerkiksi vesimeloni, Cantaloupe tai hunajameloni, mansikat, vadelmat, mustikka,
mango, papaija, kirsikka nyt mainitakseni joitakin. Marjojen siemeniä ei
kannata jättää jäätelöön joten ne pitää aina siivilöidä pois. Sekä jäätelöihin että
sorbetteihin keitetään usein varta vasten sokerisiirappia niitä makeuttamaan mutta
tähän voit käyttää sitä mitä kaapissasi jo valmiina on, esimerkiksi jo kerran
yllämainitut itse valmistetut makusiirapit ja makeutusaineena voit siirapin
lisäksi käyttää myös hunajaa.
Tuoreet mansikat |
Makeutusaineen määrä kuitenkin vaihtelee
hedelmien kypsyyden mukaan joten suosittelen että otat tavaksesi aina tarkistaa
sorbetin maku kun sitä valmistat. Luki reseptissä mitä tahansa voi se sinun makuni
mukaan olla joko liikaa, tai liian vähän, joten lisää sokeria ja/tai
makeutusainetta siihen vasta sitä maistettuasi, ja jos se mielestäsi sitä
tarvitsee. Muista vain että makeus vähenee sorbetin pakastuessa, joten se
vaatii hieman enemmän sokeria kuin mille se maistuu. Tämä jäätelö kovettuu
tavallista kerma-maitojäätelöä nopeammin, joten sitä ei kannata säilyttää pikiä
aikoja pakastimessa, korkeintaan pari kolme päivää valmistuksen jälkeen, juuri
valmistettu jäätelö on parhaimmillaan.
Säilytä jäätelöä tiiviissä kannellisessa
rasiassa. Anna jäätelön tarvittaessa sulaa noin vartti huoneenlämmössä ennen
kuin se on tarpeeksi pehmeää lusikoitavaksi ja annosteltavaksi. Jollei sinulla
ole jäätelökonetta kannatta sinun käydä lukemassa reseptini avokadojäätelö jossa
olen selittänyt miten menetellä jotta saa jäätelö ilman jäätelökonetta. Tässä
käytin maustamatonta jogurttia, ja jos käytät maustettua jogurttia kannattaa
sinun miettiä minkä kanssa se sopii yhteen, ja tällöin mahdollisesti maustetut
siirapit eivät toimi yhtä hyvin, jäätelöstä voi tulla liian sekainen maun
suhteen. Tällä reseptillä saat jälkiruokaa
näljälle jolloin sen kanssa voi tarjoilla kandeerattuja tai tuoreita hedelmäpaloja
ja/tai marjoja jotka korostavat jäätelön makua.
Hävikikistä jäätelöä
300 g marjoja ja/tai hedelmiä
1-1½ dl maustettua siirappia
3-4 dl jogurttia
Kuori ja paloittele ne hedelmät joissa on kuori kuten esim.
meloni. Soseuta marja tai hedelmät
monitoimikoneessa kunnes se on tasaista sosetta. Siivilöi mahdolliset siemenet
pois siivilän läpi ja lisää marja tai hedelmäsoseen sekaan jogurtti ja osa
siirapista. Tarkista jäätelön maku ja lisää siirappia jos se sitä mielestäsi
tarvitsee. Sekoita kunnolla ja kaada jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä noin
puoli minuuttia. ja kaada se jäätelökoneeseen. Siirrä sorbetti säilytysrasiaa ja pakastimeen
ja anna sen jäätyä 3-4 tuntia ennen sen tarjoilemista. Annostele jäätelö
lämpimällä lusikalla annoslaseihin ja tarjoile sitä jälkiruokana.