Vanhan ajan sitruunalimonadi, makeaa
sitruunalla maustettua juomaa, hedelmäisen täyteläistä raikasta jäillä
jäähdytettyä kirkkaan keltaista juomaa, limua. Tuoreista sitruunoista
valmistettua aitoa vanhan ajan limonadia ahtavaa ja terveellistä janon
sammuttajaa nyt keväällä aurinkoisena päivänä, unohtamatta myöskään ottaa sitä kesähelteillä
piknikille mukaan juomaksi.
Limonadilasit kannun kera |
Tämä sitruunalimonadi resepti on ollut
käytössä jo vuosikymmeniä. Sain se aikoinaan jälkikasvun aunty Andrean äidiltä,
ja sitä on vaikeaa korvata millään, ei ole mitään mikä voittaa aitoa kotona valmistettua
tuoretta sitruunalimua. Kaupasta ostettua en ole samanveroista toistaiseksi
vielä löytänyt, ja epäilen että parempaa edes löytyisi. Tässä ei ole kuin sitä itseään,
sitruunaan ja makeutusainetta jonka itse valitset.
Limonadin makeutusaine antaa sille lisä
särmää ja sävyä sen makuun. Tavallinen hieno taloussokeri tekee limonadistasi
läpinäkyvää ja antaa sille makeuttaa muttei lisää limonadin makuun mitään kun
hunaja sen sijaan antaa tälle janonsammuttajalle lisä syvyyttä. Itse suosin
akasiankukkahunajaa, jolla on hyvin aromaattinen kukkainen maku. Hunajaa ei
tarvitse olla paljoa, vain pari ruokalusikallista riittää jo antamaan limulle
sen omintakeisin makunsa. Jos haluat tummaa limua kannattaa sinun taas käyttää Muscovadosokeria,
joka myös on todettu sopivan tähän hyvin. Tällöin limustasi vain tulee
tummempaa, eikä se jostain syystä vaikuta yhtä sitrusnaiselta, koska siitä
puuttuu sitruunan keltainen väri. Tähän limonadiin voi myös halutessaan käyttää
jotain muuta makeutusainetta jos jostain syystä haluat välttää sokerin käyttöä.
Sitruunalimonadia |
Tässä on mielestäni itsestään selvää käyttää
luomusitruunoita, ja tee niin sinäkin. Käytä luomusitruunoita, koska niiden
viljelyssä ei ole käytetty torjunta-aineita. Mutta jos käytät tavallisia
sitruunoita pese ja harjaa huolellisesti sitruunat ja anna niiden kuivua ennen
niiden käyttöä. Mehun voi valmistaa nopeutettuna muta tällöin limonadi ei ole
yhtä hyvää, vaan sitruunankuorien maun uuttaminen yön yli huoneenlämmössä tekee
tästä niin mahtavan herkullista. Toki voi kuoria uuttaa vain tunnin, pari jotta
saa nopeasti raikasta juomaa.
Sitruunankuoria |
Kuori sitruunat niin ohuelti kuin vain
mahdollista ja käytä tähän vain sitruunan keltaista kuoriosaa, jätä kaikki
valkoinen pois. Valkoinen kuori antaa juomalle kitkerän maun, joten sitä kannattaa
välttää, jollei halua kitkerää sitruunajuomaa. Minulla on käytössä tähän
tarkoitukseen yksi kuorimaveitsi jota en käytä muuhun kuin sitrushedelmien
kuorimiseen. Kuorija kuorii liian ohuelti jotta siitä olisi mitään hyötyä
perunakuorijana ja käytän sitä varsinkin Limoncellon valmistukseen. Tähän voit
myös käyttää ns. sitrusrautaa jolla baarimikot tekevät sitruunakuorisuikaleita
jos sinulla sellainen on, mutta huomioi että tällöin sitruuna valkoista kuorta
tulee mukaan maustamaan limonadia.
Sitrusmehustin |
Limonadi säily jääkaapissa säilytettynä pari,
kolme päivää. Tämän jälkeen limonadin maku kitkeröityy pikku hiljaa eikä ole enää
yhtä raikasta juotavaa. Jos haluat pidempään säilyvää sitruunalimonadia lisää
mehun sekaan pari teelusikallista sitruunahappoa. Siivilöi limonadi siivilän
läpi huolellisesti puhdistettuihin pulloihin jollet juo sitä heti. Janon
sammuttamiseen voit myös kokeilla reseptejäni marokkolaistaminttuteetä, persikkajääteetä, mustanseljankukka teetä jäähdytettynä tai raikasta
inkiväärijääteetä. Ja jollei jääteet limun lisäksi juomina innoita kesähelteellä, voit myös kokeilla voikukkamehua,
tai heleän punaista raparperimehua joita kannattaa hyödyntää nyt kun ne alkavat
olla ajankohtaista ottaa säilöön tänäkin vuonna, Myöhemmin voit kokeilla minttuista mansikkamehua. Tällä reseptillä saat vajaan
kaksi litraa maukasta vanhan ajan sitruunalimonadia.
Sitruunalimonadi
6 sitruunaa
1½ l vettä
1-2 rkl hunajaa
100–150 g sokeria
Pese sitruunat huolellisesti lämpimällä
vedellä niitä harjaten. Kuori sitruunan kuoret jättäen kaiken valkoisen
kuoresta sitruunaan. Peitä kuoritut sitruunat tiiviiseen rasiaan ja säilytä
niitä jääkaapissa seuraavaan päivään. Pane kuoret kulhoon sokerin ja hunajan
kanssa. Kiehauta ylös vesi kiehuvaksi ja lisää sen sekaan sokeri ja kuorien
sekaan. Peitä kulho puhtaalla keittiöliinalla ja anna kuorien luovuttaa makunsa
veteen yön yli huoneenlämmössä. Halkaise sitruunat ja purista niistä mehu.
Lisää mehu sitruunankuorien seuraavan kulhossa ja sekoita. Tarkista limonadi
maku, ja lisää makeutusta jos limonadi sitä mielestäsi vaatii. Kaada limonadi
siivilän läpi kannuun ja anna juoman jäähtyä jääkaapissa. Tarjoile
sitruunalimonadia joka sinällään runsaiden jäiden kanssa, tai lisää oman makusi
mukaan juoman ja jäiden sekaan maustamatonta soodaa tai mineraalivettä.