Laiskan emännän nopea ja tehokas pikatapa kiillottaa kuparia
kun anoppi yllättäen ilmestyy visiitille kaiken kukkuraksi juuri silloin kun
kuparipannuja eikä kuparikattiloita tuskin enää tunnistaa kuparisiksi ja ne
ovat vahvasti himmentyneet tumman ruskeiksi.
Tämä on niitä hyviä niksejä joita
olen vuosien mitään oppinut, ja jos sinulla on käytössä luonnonkuituisia serviettejä ja pöytävaatteita kannattaa
sinun myös lukea tekstini tahrat pois.
Kalakattilan kansi |
Oletan ettei hyvin monessa suomalaisessa kotitaloudessa
käytä yhtä niukasti ja harvoin ketsuppia kuin meillä, ja asia oli aivan sama
vielä kun jälkikasvu asui kotona. Pari kolme kertaa vuodessa meillä on tarvetta
ketsupille, joten sitä jää jääkaappiin avattuna pulloon joskus pitkäksikin
ajaksi, varsinkin kaupasta ostettua valmisketsuppia. Kotitekoinen tomaattiketsuppi sillä sen
sijaan on hyvä menekki, epäilen että valitsen ruoat siihen sopiviksi niin kauan
kun sitä on tuore vasta avattu pullo jotta se hyödynnetään loppuun asti
tarpeeksi lyhyessä ajassa. Mutta ostoketsuppia sen sijaan meillä jää ketsuppipullo
kohtalaisen usein sinne jonnekin jääkaapin perukoille pitkiksi ajoiksi, ja
avattuna.
Ketsuppia kattilankannella |
Tämä tapa ei
muutenkaan sovi yhtä hyvin kotitekoisella ketsupilla, kuin kaupasta ostettu, joka
toimii varsin tehokkaasti kuparinkiillotukseen, ja jopa piintynyt harmaanruskeaksi
hapettunut kupari kiillottuu ketsupilla melko nopeasti, joten sitä voi käyttää
myös silloin kun on kiire saada kuparinsa kiiltävämmäksi, varsinkin kun käyttää
jotain kupariastiaa vain pari, kolme kertaa vuodessa, kuten isoa kalakattilaa.
Tällöin kyseisen kattilan kiillotus jää usein juuri viimehetkeen ennen anopin
ilmestymistä vierailulle ja kun sen kattilan vihdoin ja viimein muistaa kaivaa
esille kaapin uumenista ja sitä olisi tarkoitus käyttää, on ketsuppi tähän
hätään pikainen apu.
Hapettunut penni |
Aivan vihreäksi hapettuneesta kuparista, joka sinänsä on
kaunis väri mutta sopii paremmin kirkontorneihin kuin keittokattilaan, minulla
ei toistaiseksi ole mitään kokemusta, mutta jos kiillotat vihreäksi mennyttä
kupari tällä tavalla olisin kiinnostunut kuulemaan miten hyvin se toimii.
Onnenlanttikin puhdistettiin kun sitä ketsuppia nyt taas oli
esillä kiillotustarkoituksessa, joten voit hyvin nähdä miten tummasta
penninlantista ketsuppi kiillotin vain rievulla levittämällä ketsuppia ja pyyhkäisen
saman tien puhtaalla rievulla sen hapettuneen pinnan pois, kalakattilassa ketsuppi
taas sen sijaan sai vaikuttaa reilun tunnin, kunnes kattilalle alkoi olla jo tarvetta
kalan keittämiseen. Kuparin voi sivellä ketsupilla ja jättää tunneiksi
vaikuttamaan, jopa yön yli ketsuppi sen pinnassa ennen kuin sen puhdistaa.
Ketsupilla käsitelty penni |
Tämä
on hyvä tapa saada kupari kiiltäväksi ja kauniin punertavaksi sitä hankaamatta,
punainen kastike vain pintaan, antaa sen olla niin kauan kuin voi, tai huuhdellaan
pois ennen tiskiainetta ja lämmintä vettä.
Parhaan tuloksen ketsupilla kuitenkin saa kun antaa sen
vaikuttaa parisen tuntia, jonka jälkeen vasta pyyhkii ketsupin pinnalta pois,
ja tiskaa kuparin tavalliseen tapaan tiskiaineella. Kupari kannatta kuiteinkin
kuivata, jottei sen pintaan jää vesipisaroiden jäljestä tahroja.
Tähän voi käyttää jopa jo homehtunutta ketsuppia, homeella
ei ole tähän kuparin kiillotukseen mitään väliä, kunhan se vain on aitoa
tomaattiketsuppia jossa sokeria, tomaattia sekä viinietikkaa.
Kiillotettu kalakattila |
Joten tässä hyvä vinkki sille liian vanhalla, ja homehtuneelle
ketsupille, vaikkei se nyt oikein sovi hävikistä herkuksi tempauksen henkeen,
jossa loihditaan herkkuja ruoantähteistä, on tämä kuitenkin hyvä tapa hyödyntää
jo pilalle mennyttä ja pahentunutta ketsuppia, ja ruoanlaittoonhan sekin ketsuppi
tavallaan menee, vaikkei itse ruokaan, kun sitä käyttää kattilan tai padan kiillotukseen.