Kukkakaalia ja
parsakaalia hyödynnetään nyt Hävikistä herkuksi kamppanjan mukaan uudeksi lisukkeeksi jauhelihapihveille lisukkeeksi, mutta kyllä tähän sopii hyvin porkkanakin. Uunissa uudeksi
herkuksi gratinoituja uusiokäytettyjä keitettyjä vihanneksia ja juustoisen Mornaykastikkeen avulla loihdittua vihannesgratiinia lisukkeeksi arkipäivän
jauhelihapihveille.
Kukkakaali ja parsakaaligratiinia |
Tämä jauhelihapihvien lisuke perustuu hyvin vahvasti uunissagratinoituun kukkakaaliin, se vuoan voi valmistaa kuten parsakaalista ja
kukkakaalista, kuten meillä yleensä. Joskus sekaan päätyy myös porkkanoita. Tärkeää
tässä ruoassa kuitenkin on jotta se onnistuu, on että kaikki vihannekset on
esikypsytetty keittämällä ne kypsiksi, joten tähän voi käyttää sekä tuoretta
parsakaalia ja kukkakaalia mutta myös eilisen ruoan tähteiksi jääneet keitetyt
vihannekset.
Jos keität vihannekset tätä ruokaa varta vasten, valuta
kypsästä kukkakaalista ja parsakaalista pois kaikki vesi pois lävikössä. Niiden ei tarvitse jäähtyä vaan ne voi panna suoraan
voideltuun vuokaan ja kaataa kastikkeen päälle. Pilko vain vihannekset sopivan kokoisiksi paloiksi ja lado ne
kevyesti voideltuun vuokaan ja gratinoidaan kuumassa uunissa
Mornaykastikkeella, siis tavallisella valkokastikkeella johon on lisätty
juustoraastetta. Tällä tavalla vihanneksista tulee vain hyvin makeita joten
vuoka vaatii jotain kontrastia siihen ja käytän tähän yleensä joko raastettua
tuoretta sitruunankuorta jota lisään vuokaan, mutta toisinaan viimeistelen
ruoan vasta sitruunakuorelle. Jauhelihapihvit ovat tässä kohdassa vain sivuseikka,
ja voit halutessasi kokeilla reseptiäni proteiinitäyteiset jauhelihapihvit tai
kanamurekepihvit jollet valitse valmistaa perinteisiä tavallisia
jauhelihapihvejä samalla tavalla kuin lihapullat.
Keitettyä parsakaalia |
Hapantunutta kermaa ja maitoa, siis sellaista josta parasta
ennen päivämäärä on mennyt umpeen, voi vielä käyttää ruoanlaitossa, kunhan se
vain kuumennetaan kunnolla ja jos maidon tai kerman päivämäärä uhkaa loppua
kesken ennen esimerkiksi lomille lähtöä tai kun sen ehtii kaiken käyttää loppuun,
voi sekä maidon että kerman pakastaa sopivan kokoisissa erissä, kuten
esimerkiksi jäänpalalokeroissa tai maitotölkkien pohjista leikatuissa
rasioissa. Pakastettuna ollut maito tai kerma ei ole enää samanveroista kuin
tuoreena, se muuttuu pakastamisen myötä hieman kokkareiseksi joten sitä
ei kannattaa käyttää juomiseen, tai teehen ja kahviin, vaan se soveltuu paremmin ruoanlaittoon
kuumennuksen jälkeen esimerkiksi kastikkeisiin tai leivontaan. Pakastetussa maidossa ei siis ole mitään muuta vikaa kuin että siihen muodostuu pieniä rakeita.
Tämä ruoka sisältää sekä maitoa että voita, joten
laktoosille herkkä voi sen valmistaa vaihtoehtoisesta maidosta tai voista
jollei korvaa voita öljyllä. Tähän voi myös halutessaan hyödyntää vihannesten
keitinveden vaihtoehtoisena nesteenä kastikkeeseen mutta tästä sekä korvaamalla
voin öljyllä kastikkeen maku kylläkin muuttuu tästä aivan erilaiseksi.
Kastike
sisältää myös juustoa joten kannattaa muistaa sisältääkö kyseinen juusto
laktoosia vai onko se kypsennettyä. Juustona tähän käytän usein
juustoraastesekoitusta jota säilytän pakastimessa ja johon olen raastanut
juustojen jämiä ja joka tästä syystä johtuen kerrasta toiseen sisältää
erijuustoja. Mutta pääsääntöisesti mitä pidempään juustoa on kypsennetty, sitä
mahtavamman makuinen tästä ruoasta tulee, joten kannatta valita jotain muuta
kuin sitä tavallista talousjuustoa juustohyllystä kulmakaupan hyllystä.
Inkivääriporkkanoita |
Maitokastike suurustetaan vehnäjauhoilla joten tämä kastike
ei sovi gluteenille herkille keliaakikoille mutta tähän voisi mahdollisesti
käyttää perunajauhoja suurustamiseen vehnäjauhojen sijaan. Tällä reseptillä
saat loihdittua tähteeksi jääneestä kukkakaalista ja parsakaalista lisukkeen
joka joko korvaa perunan kokonaan tai on sen vieressä lisukkeena raikkaan
vihreän salaatin lisäksi. Laske noin pari kolme desiä jo kypsennettyä
parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa, tai noin reilut sata grammaa raakoja vihanneksia,
jokaista ruokailijaa kohden.
Kukkakaali ja parsakaaligratiini
parsakaalia ja kukkakaalia
sitruunankuorta
Mornaykastike:
2 rkl voita
5 dl maitoa
2-3 dl juustoraastetta
3 rkl vehnäjauhoja
½-1 tl muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria
Mornaykastike:
Sulata voi kattilassa miedolla
lämmöllä, se ei saa tummua. Lisää jauhot sekaan koko ajan sekoittaen, jauhot
eivät saa ruskistua tai ottaa yhtään väriä. Kypsennä voi-jauho-seosta parisen
minuuttia koko ajan vispaten. Lisää maitoa kattilaan mutta älä kaikkea yhtä
aikaa. Vispaa kastiketta jottei siihen muodostu kokkareita ja lisää vähän
maitoa. Sekoita kaikki maito kastikkeen sekaan ja anna jauhojen kypsyä viitisen
minuuttia. Raasta juusto. Ota kastike lämmöltä ja lisää juustoraaste. Sekoita
hyvin jotta se sulaa kastikkeen sekaan. Mausta kastike oman makusi mukaan
suolalla ja pippurilla sekä raastetulla muskottipähkinällä. Pidä vain mielessä
että kastikkeen pitää myös maustaa sekä parsakaali mutta myös kukkakaali, joka
itsessään on miedon makuista.
Kukkakaali ja parsakaaligratiini:
Esikypsennä kukkakaali ja parsakaali joko keittämällä tai
höyryttämällä jollet hyödynnä eilisen tähteeksi jäänyttä kukkakaalia ja parsakaalia. Pilko kaalit pienemmiksi paloiksi ja lado kevyesti voideltuun uunivuokaan. Kaada lämmin juustokastike päälle. Gratinoi vuoka kuumassa
uunissa, 225 asteessa kunnes kukkakaali on saanut kauniin paahtuneen pinnan,
noin 20–25 minuuttia riippuen uunista. Viimeistele ruoka raastamalla tuoreen
sitruunankuorta annosten tai vuoanpäälle ennen sen tarjoilemista päälle. Tarjoile
kukkakaali ja parsakaalivuokaa heti uunista kuumana joko alkuruokana, lämpimän
ruoan lisukkeena tai salaatin kera lounaaksi.