Kirkas tomaattinen lohikeitto toipilaalle. Vienosti sahramilla
ja fenkolinsiemenillä maustettua lohikeittoa. Punertavaa kalakeittoa jossa lohta,
tuoreita tomaatteja, perunaa, lanttua sekä porkkanaa sahramilla ja
valkoviinillä maustetussa kalaliemessä.
Kaltatut tomaatit |
Tämä ruoka on suunniteltu sopivaksi sille jolla on hankalaa
syödä, en kuitenkaan soseuttanut keittoa vaan keiton kaikki ainekset
kypsennettiin tarpeeksi kauan jotta ne olivat pehmeitä ja helppo syödä. Keiton maut ovat miedot jotta sitä voi syödä, mutta jos
haluat keitostasi tulisempaa voit lisätä siihen hieman chiliä sekä valkosipulin
kynsi on riittävää tälle määrälle keittoa.
Tomaatit kaltataan ja kuoritaan jonka jälkeen ne fileoidaan,
ja leikataan lohkoiksi joista poistetaan niiden sisusta ja siemenet ja jäljelle
jää vain kaltatun tomaatin hedelmäliha. Tomaatin siemenet voi jättää keittoon
jos näin haluaa, kuten kuoretkin jokainen oman makunsa mukaan, ja voihan sitä
oikaista käyttämällä säilyketomaatteja purkista mutta tässä halusin poistaa
kaikki mahdolliset haittaelementit toipilaalta jolla on vaikeuksia syödä.
Pokkananauhat |
Keitto on saanut inspiraationsa eteläranskan Provencesta ja
koska se sisältää tomaattia maustettiin se Provencelaiseen tapaan sahramilla
sekä fenkolinsiemenillä. Kalana tähän käytin lohta koska sitä oli saatavilla mutta
keittoon sopii myös hyvin valkoinen kala, kuten esimerkiksi hauki, tai jokin
turskansukulainen jota voi hyvällä omallatunnolla syödä, jollei sitten pidä
kirjolohesta. Kalaliemen keittoon valmistat itse kalaliemi reseptini mukaan keittämällä
porkkanan, sellerin ja sipulin kanssa hyödyntämällä kalan perkeet liemipohjan
kokoon jotta sinulla on pakkasessa valmiina. Tästä syystä reseptin määrä
kalalientä on niin suuri, käytän vettä johon lisään kalaliemen sulamaan sen
jälkeen kun olet ensin kaltannut tomaatit siinä.
Lanttu Julienne |
Sekä porkkanasta että lantusta tulee makeaa niiden
kypsyttyä, joten keitto tarvitsee jotain hapokasta, ja lisäsin keittoon tilkan kuivaa
valkoviiniä tasapainottamaan sekä tätä että lohen rasvaisuutta. Kaikki keiton
rasva tulee kalasta jota siihen käytät. Jos haluat aivan kirkkaan keiton
kannattaa sinun keitto keittäessä reikäkauhalla tai isolla lusikalla kuoria
kaikki tomaatilla värjääntynyt kalasta muodostunut punainen vaahto keiton päältä.
Viimeistelin keiton itse versottamilla herneenversoilla, jota juuri nyt kasvavat
natisten pituutta ja joita minulla on kiire sada hyödynnettyä ennen kuin ne evät
enää ole yhtä makeita ja tuoreita. Tarjoile keitto normaalikuntoisille
ruokailijoille herkullisen tuoreen rapean leivän kera, toipilaat voivat oman
valintansa mukaan liottaa leipää keittoon, jos siitä pitävät. Tällä reseptillä
saat keittoa tavalliseen tapaan neljän hengen perheelle, alkuruokana tätä
keittoa riittää kuudelle, jopa kahdeksalle jos annokset ovat pieniä.
Tomaattinen lohikeitto
400 g lohta
2 isoa tomaattia
2 porkkanaa
1 sipuli
6 perunaa
pala lanttua
8 dl vettä + kalalientä
1 dl valkoviiniä
1 tl fenkolinsiemeniä
ripaus sahramia
suolaa
valkopippuria
Ota kala ulos jääkaapista vähintään puolituntia ennen se
kypsennystä. Kuori porkkanat ja lanttu. Paloittele lanttu ohuiksi tulitikuiksi.
Kuori sipuli ja hienonna se joko ohuiksi suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Leikkaa
tomaatin kantakohtaan risti terävällä veitsellä. Keitä isossa kattilassa ylös vesi
kiehuvaksi ja pane tomaatit sinne pariksi minuutiksi. Käännä tomaatit jotta ne
saavat lämpöä toiseltakin puolelta jos ne ovat hyvin isoja. Nosta tomaatit
reikäkauhalla sivuun kylmään veteen pariksi minuutiksi. Tällöin kuori irtoaa
helposti. Leikkaa tomaatit noin sentin lohkoiksi ja leikkaa terävällä veitsellä
sen sisusta siemenineen pois jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha
kuorineen. Lisää kattilaan suikaloitu lanttu sekä kalaliemi kiehumaan keskilämmöllä. Kuori perunat ja kuutioi ne sokerinpalan kokoisiksi. Lisää perunat
keiton sekaan kiehumaan kymmeneksi minuutiksi. Kuori keiton päältä siihen
muodostunut vaahto jos haluat keitostasi kirkkaan. Kuori porkkana ja leikkaa se
pitkiksi ohuiksi nauhoiksi porkkana pituussuunnassa. Kuutioi tomaatin
suikaleet, ja kala samankokoisiksi kuutikoiksi. Lisää porkkana tomaatin kanssa keittoon ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat
aivan pehmeitä ja kypsiä. Hienonna
fenkolinsiemenet morttelissa ja lisää se kalan, viinin ja sahramin kanssa keittoon. Sekoita
keittoa varovasti ja anna keiton hautua kunnes kala ei enään ole läpikuultavaa. Tarkista keiton maku ja mausta se suolalla ja
valkopippurilla oman makusi mukaan. Annostele keitto kulhoihin tai syville
lämpimille lautasille ja viimeistele se huolellisesti huuhdelluilla
herneenversoilla.