Vegaanit papupihvit myskikurpitsasta ja mustista pavuista valmistettuja
pihvejä raikkaan sitruunalla maustetun tillijogurttikastikkeen kanssa. Mehevät
vegaanit pihvit mustista pavuista ja uunissa paahdetusta myskikurpitsasta, taas
kerran jääkaapin ruoantähteistä esiin loihdittua helppoa ruokaa, hävikistä
herkuksi tempauksen mukaisesti.
Eilisen migreenin takia vegaaninkeskiviikon kirjoitus
siirtyi perinteisestä poiketen nyt helatorstain tekstiksi, mutta kaipa sekin
käy. Vaikka saisin valmistettua ruoan ja valokuvattua sen, ei kirjoittaminen
onnistu sitten mitenkään, se vaatii liikaa keskittymistä, ja te joilla on
migreeni, te tiedätte mistä puhun. Meillä ei pahemmin ruokaa heitetä pois, se
hyödynnetään uusissa ruoissa ja kaikkein yllätyksellisimpiä ruokia syntyy
yhdistellen jääkaapissa olleista ruoantähteistä uusia yllättäviä ja herkullisia
ruokia ja näitä reseptejä löytyy täältä blogista nimekkeellä uusiokäyttö.
Paahdettu myskikurpitsa |
Nämä vegaanit pihvit mustista pavuista ja myskikurpitsasta
syntyi koska liotin taannoin aivan liikaa papuja pataan, joten keitin pavut
normaalisti ja pakastin ylijäämän. Tämän ylijäämänä sulatin huoneenlämmössä
päivällä, ja yhdistin samaiset mustat pavut tähteeksi jääneen uunissa paahdetun
myskikurpitsan kanssa papupihveiksi, tällä tavalla tähän käy hyvin myös peruna
ja bataatti, jotka jonka olen tähän hyväksi todennut ja samalla tavalla käyttänyt
monen monta kertaa.
Tämänlaisten kasvispihvien suurin kompastuskivi on niiden
kosteus, ja soseen karkeus. Mitä hienommaksi jauhaa pihvitaikinan sitä
vaikeammin se on saada pysymään koossa sitä paistettaessa. Ja mitä enemmän nestettä
kasvispihveissä on, sitä enemmän se lisää edellä mainittua ongelmaa, joten tee
pihvitaikina ja koepaista yksi pihvi tai pyörykkä samalla tavalla kuten
esimerkiksi makkaraa valmistaessa, jotta tiedät että pihvit pitävät kauniisti
muotonsa. Kasvispihvien paistaminen lettupannussa on myös hyvä tapa estää liian
löysää taikinaa leviämästä pannulle.
Myskikurpitsaa ja mustia papuja |
Näissä pihveissä on hyvin vähän rasvaa joten älä pelästy sitä
määrää rasvaa jonka ne itseensä imevät. Kuitenkin tätä rasvan määrää voi
vähentää lisäämällä öljyn vasta kuumenneeseen ja paistamiselle
sopivanlämpöiseksi ennen pihvien ja öljyn lisäämistä. Toisaalta pihvit voi myös
paistaa uunissa voidellun voipaperin päällä noin 200 asteessa 15–20 minuutin
ajan kunnes niiden pinta on saanut kauniin kullanruskean paistopinnan. Kaikki pihvien
aineksethan ovat jo kerran kypsennettyjä, paisti sipulia sekä valkosipulia
joten niiden ie tarvitse enää kuin saada tarpeeksi lämpimiksi ja pinta rapeaksi
jotta ne voi turvallisesti syödä.
Kurpitsapihvit valmiit |
Huomaa että reseptin pavut ovat valmiiksi liotettuja ja
kypsäksi keitettyjä joten jos liotat pavut on niiden kuiva määrä pienempi.
Kurpitsasosetta oli noin nelisen desiä, tämä määrä oli yhden myskikurpitsan
uunissa paahdettu sosemäärä. Myös kurpitsan voi paahtaa pihvejä varten.
Menettele samalla tavalla kuin reseptissäni paahdettu spagettikurpitsa. Paahdettua
kurpitsaa ei mitenkään soseutettu, se vain muusattiin lisää sekaan. Voit
soseuttaa pavut ja kurpitsan joko sauvasekoittimella, monitoimikoneella tai
perunasurvimella, jota suosittelisin jottei pihvitaikinasta tule liian
hienojakoista.
Kurpitsapihvit pannulla |
Sidosaineena tässä on käytetty soijajauhoja. Määrä riippuu tietenkin
pihvien kosteudesta, ja jollet pidä soijan mausta voit korvata osan niistä
tavallisilla vehnäjauhoilla, tai riisijauhoilla jollet voi syödä gluteenia. Ja laktoosiahan
pihveissä ei ole jollet paista niitä voissa. Tarjoilin pihvit raikkaan vihreän
salaatin ja raikkaan sitruunamehulla maustetun tillijogurttikastikkeen kanssa.
Tässä käytin itse tavallista jogurttia mutta voit käyttää soijajogurttia tähän
aivan samalla tavalla.
Näitä pihvejä voi myös valmistaa pienempinä jolloin ne
sopivat hyvin esimerkiksi vegaanina tapaksena, alkupaloina tai osana seisovan
pöydän tarjontaa kevään ja kesän perhejuhlissa. Tämänlaisten kasvispihvien lisäksi minulla on tapana käyttää
ylijääneitä vihanneksia muun muassa kasvispihveihin, lihamurekkeisiin jossa
kasvissose korvaa korppujauhot sekä sosekeittoihin kuten esimerkiksi Falafelhärkäpavuilla, punajuuripihvit, porkkanapihvit ja lisukkeeksi sopii hyvin perunasalaatti multicolore. Nämä mustapapupihvit maistuvat myös hyville kylminä joten ne
sopivat hyvin evääksi kesän piknikeille.Tällä reseptillä tavalliseen tapaan saat ruokaa normaalille
neljän hengen perheelle.
Mustapapupihvit myskikurpitsalla
5 dl mustia papuja
1 myskikurpitsa
1 sipuli
1-3 dl soijajauhoja
1-2 tl suolaa
1 -½ tl chilitahnaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl korianterinsiemeniä
öljyä paistamiseen
Tillikastike:
1 dl tillisilppua
3 dl jogurttia
½ sitruunanmehu
suolaa
mustaa pippuria
Tillikastike:
Huuhtele tilli kunnolla ja anna sen kuivua kokonaan
puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Mittaa jogurtti kulhoon ja lisää hienonnettu tilli
sekaan. Purista sitruunasta mehu ja sekoita kastike kunnolla. Tarkista kastikkeen
maku ja mausta se suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Peitä kulhon tiivisti
muovilla ja pane se jääkaappiin tekeytymään pariksi tunniksi.
Myskikurpitsapihvit:
Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuutio sipuli ja
hienonna valkosipuli. pane sipuli isoon kulhoon ja lisää pavut sekä kurpitsa. Muusaa
pavut ja kurpitsa perunasurvimella tai sauvasekoittimella. Jauha korianteri
morttelissa ja lisää jeeraa, chiliä ja desin verran soijajauhoja pihvitaikinaan.
Sekoita taikina kunnolla ja koepaista pieni pyörykkä taikinaan kuumalla
pannulla tilkassa öljyä, Lisää jauhoja jollei pyörykkä pysynyt koossa ja toista
koepaistamalla kunnes pihvit pysyvät kauniisti koossa. Paista pihvejä kuumalla
pannulla tilkassa öljyä kunnes ne ovat saaneet kauniin kullan ruskean pinnan kummaltakin
puolelta. Tarjoile pihvit lämpiminä tillijogurttikastikkeen ja raikkaan vihreän
salaatin kera.