Ruokablogi vuodest 2010! Ruokaa, reseptejä ja ruokaohjeita. Intohimoista kokkailua ruoasta nauttien ja sen laadusta tinkimättä, alusta asti itse kotona tehtynä.
11. tammikuuta 2012
Vegaanit punajuuripihvit
Rapeita tillillä ja kurpitsansiemenillä maustettuja punajuuripihvejä, ihania pieniä herkkupaloja välipalaksi tai isompina pihveinä lämpimäksi ruoaksi sopivia.
Vegaanin keskiviikon merkeissä totesin tässä juuri hiljan että vaikka periaatteessa harrastan vain ruokaa jonka alusta asti itse valmistan, olisi se kivaa joskus voida ostaa jotain kaupasta jo valmiiksi laitettua ja vain paiskata se uuniin lämpiämään. Vertasimme jokin aika sitten puolisoni hyvän ystävän kanssa hintoja, hän kun on vegaani, asuu ulkomailla ja matkustelee paljon. Totesimme että kasvissyönti Suomessa, varsinkin talvisin on silkka hullutta koska asumisen jälkeen melkein kaikki rahat menevät kasviksiin jotka ovat huikean kalliita täällä verrattuna Keski-Eurooppaan, tai edes naapurimaahan Ruotsiin.
Mietin vain että miten sitten opiskelijabudjetilla pärjää syödä kasvisravintoa ja kokemuksesta tiedän että itse valmistamat ruoat tulevat halvemmiksi pitkän päälle, varsinkin jos niitä on mahdollisuus valmistaa isompi satsi talteen pakkaseen tms. kun vihannekset ja muut raaka-aineet ovat sesongissa ja halvempia. Tässä vain muodostuu pulma jollei ole omaa pakastinta joten hilloaminen, säilöminen ja kuivaaminen ovat ne jäljellä jäävät tavat joita käyttää, ja harvempi opiskelija, tai sinkku, viitsii sellaiseen vain itselleen minun lisäkseni. Mutta se kai johtuu enemmän omasta itsepäisyydestäni ja pakonomaisesta tarpeesta tietää mitä ruokani sisältää.
Punajuuri on hyvä vihannes joka säilyy pitkälle talveen, ja käytän sitä usein myös alkukevään herkkuihin Pääsiäisen aikaan, jolloin ei aina vielä ole tullut kevään uutta satoa. Punajuuren kanssa toimii timjami aivan mahtavan hyvin, joten käytin tässä timjamia pihvien maustamiseen, mutta myös tilli, varsinkin tuore tilli sopii hyvin punajuuren kanssa, joten voi myös maustaa pihvit tillillä, jos siitä pidät. Sekoita huolellisesti huuhdeltu ja kuivunut hienonnettu tilli sipulin kanssa punajuurien sekaan, vaihtoehtoisesti voit käyttää tillinsiemeniä joilla on voimakkaampi tillinmaku kuin itse tuoreella tillillä, ja tillin siemenet kannatta murskata ennen niiden lisäämistä pihvitaikinaan. Muista vain että liiallinen punajuuren nauttiminen värjää virtsan punaiseksi, ja mitä enemmän punajuurta olet syönyt sitä voimakkaampi punainen väri virtsassasi on. Tämä on ohimenevää eikä se mitenkään ole vaarallista, vain huvittavaa. Punajuuret sisältävät väriaineita betaiinia, betasyaania tai muita beta-alkuisia nimiä vähän riippuen kielestä. Tätä punajuuren väriä käytetään ruokateollisuudessa muiden ruokaineitten, limujen ja karamellien valmistuksessa niiden värjäämiseen.
Kurpitsan siemeniä lisään tähän koska halun jotain rapsakkaa pihvien sisälle mutta ne myös sopivat hyvin yhteen punajuuren kanssa, mutta myös hasselpähkinät sopisivat tähän hyvin. Okara on toinen tuote jota käytän, kun sitä sattuu olemaan valmiina käsillä mutta voit korvata sen soijarouheella. Viimeaikoina on tullut esiin soijan mahdollisista haittavaikutuksista, joten jos haluta välttää soijan syömistä käytä joitain muita papuja okara sijaan. Esimerkiksi kahviherneet sopivat tähän hyvin, liota ne ensin ja esikeitä kypsiksi. Huomautan nyt tässä että raa’at pavut ovat terveydelle vaarallisia, niistä voi saada ruokamyrkytyksen joten keitä aina kaikki pavut ennen niiden käyttöä, ja soijapapua sisältävä okara on jo kerran keitettyä ja kypsytettyä, joten sen voi lisätä pihvitaikinaan suoraan. Toisin kuin jos korvaat okaran kahviherneillä ne on ensin liotettava ja keitettävä kypsiksi ennen niiden käyttöä.
Sekä soija että kahviherneet ja kurpitsansiemenet sisältävät proteiinia, ja mitä monipuolisemmin proteiinia saa syötyä eri lähteistä, sitä parempi se on. Näitä pihvejä voit valmistaa joko jokaiselle oman ison pihvin tai pari pienempää, tai kahdella lusikalla pyöritellä pienempiä cocktail-kokoisia suupaloja, kvenellejä kuten reseptissäni kesäkurpitsapihvejä, jotka tarjoilet esimerkiksi Hummuksen tai tuoreminttukastikkeen kanssa. Pihvien takina ei saa olla liian löysää muuten siitä saa vegaania pyttipannua aikaiseksi. Kvenellit kannattaa joko paistaa uunissa, tai pannussa runsaassa öljyssä kuumassa pannussa. Voit paistaa pihvit joko paistinpannulla oliiviöljyssä, ja suosittelen tässä lettupannua, tai halutessasi vähemmän rasvaa, paistaa ne uunissa oliiviöljyllä sivellyllä voipaperilla unipellillä uunissa 225 asteen lämmössä kunnes pinta on kullan keltaiseksi paahtunut. Tällä reseptillä saat pihvit noin neljälle lämmintä ruokaa varten, pikku naposteltavan niistä taas riittää isommallekin seurueelle seisovan pöydän antimien sekaan.
Vegaanit punajuuripihvit
1 sipuli
2 dl okaraa (tai kikherneitä)
¾ dl kurpitsansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
500 g punajuuria
1-2 tl kuivattua timjamia
1-2 tl merisuolaa
½ -1 tl rouhittua mustaa pippuria
oliiviöljyä paistamiseen
Kuori ja raasta punajuuret riivinraudan karkealla puolella isoon siivilään ja purista siitä pois vettä niin paljon kuin suinkin käsillä saat. Pane valmiiksi puristettu punajuuri isoon kulhoon. Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna kummatkin. Lisää kulhoon okara, sipuli ja mausteet ja sekoita hyvin. Muovaa seoksesta pihvejä, tai kvenellejä kahdella isolla lusikalla. Paista pihvit paistin pannulla kummaltakin puolelta kullan keltaisiksi ja rapeiksi keskilämmöllä. Tarjoile pihvit perinteisen jauhelihapihvin ”korvikkeena” pula-ajan sienipihvien tapaan perunamuusin, sipulikastikkeen ja salaatin kera.