4. tammikuuta 2012

Pula-ajan sienipihvit


Suolasieniä, kuivattuja metsäsieniä tai suppilovahveroita, kaikki käy näihin pula-ajan sienipihveihin joita voi myös käyttää juhlallisemman ruoan lisukkeena.

Vaikka nyt joulukuussa tuli vähän löysättyä tämän vegaanin keskiviikon kanssa ajattelin palata siihen uudella innolla. No ainakin tämä resepti on kiltisti odottanut julkaisuaan ja nyt minulla vihdoin ja viimein on siihen oikea ajan kohta.

Pula-ajan ruokaa

Vaikka olin ajatellut suurimman osan tammikuusta omistautua ruoan uusiokäytölle, siis ylijääneen ruoan hyödyntämiseen mahtuu tänne jokin aivan uusikin resepti, mutta tällä kertaa vain tiukkaa budjettia käyttävälle. Tämä on vanhojen pula-ajan sienipihvien resepti joka yllätys, yllätys löytyi yhdestä omistamastani keittokirjasta, Riitta Pohjanluoman ”Perinnemakuja maakunnista” joka julkaistiin vuonna 2003.

Kokeilin sienipihvejä ensimmäisellä kerralla aivan reseptin mukaan, ja totesin että sieniä oli suhteessa liian vähän, joten jollet valmista näitä sienipihvejä tiukan ruokabudjetin takia, suosittelen että käytät suhteessa enemmän sieniä. Tähän voi hyödyntää mitä sieniä vain sattuu olemaan, tuoreitakin sieniä voi käyttää mutta mielestämme parhain tulos oli suolasienillä. Suolasienet vain likoamaan jotta niistä poistuu liika suola ja kuivatut sienet käyvät myös liottamisen jälkeen.

Vegaanit sienipihvit

Kuten jo olen monessa vegaani reseptissäni todennut, kasvispihveissä usein on pulmana liika neste, ja samoin myös näissä joten pihvitaikinasta kannattaa puristella liiat nesteet pois ennen mausteiden, ja perunajauhojen lisäämistä. Pihvit tarvitsevat kuitenkin määrätyn määrän kostetutta jotta ne pysyvät koossa. Kokeilimme myös miten sienipihvit eroavat toisistaan jos ne paistaa öljyssä tai voissa, ja voi vei niukan voiton, eniten kauniin värinsä vuoksi mutta myös pähkinäisen makunsa vuoksi. Voissa paistettuna ne vain eivät sovi vegaaneille. Todenmukaisen pula-ajan mukaan tarjoilin sienipihvit ruskean kastikkeen ja keittoperunoiden kera. Keitin perunat kuorineen ja valmistin kastikkeen samalla tavalla kuin läskisoosin kastikkeen, jätin kastikkeen vain hivenen verran vaaleammaksi. Kastikkeessa hyödynsin sitä rasvaa jota pannulle jäi pihvien paistamisen jälkeen.

Pihvejä kokeiltiin myös paistaa tavallisella paistinpannulla ja lettupannussa, ja totesin että lettupannussa pihvit suorastaan vaativat lisää öljyä niiden kääntämisen yhteydessä, kun taas tavallisella pannulla rasvaa oli tarpeeksi jäljellä pannulla. Pihvit kuitenkin ovat helpompi saada pysymään koossa, ja ne pitävät myös paremmin muotonsa lettupannussa. Sienipihvien salaisuus piilee pitkässä paistoajassa matalalla lämmöllä, jotta peruna saa kypsyä tarpeeksi. Jollei näitä sienipihvejä syö pääruokana ”pula-aikaan” tai kun muuten on tiukalla budjetilla, ovat ne oivallinen lisuke riistalle, kuten fasaanille, peuralle tai hirvelle ja lisukkeena sienipihveillä pääruokana suosittelisin puolukkasurvosta ja raikasta salaattia.

Pula-ajan sienipihvit

1 l sieniä
6 perunaa
1 sipuli
2-3 tl suolaa
2 rkl perunajauhoja
½ tl valkopippuria
öljyä paistamiseen

Ruskeakastike:
3 rkl vehnäjauhoja
3-4 dl kiehuvaa vettä

Perkaa tuoreet metsäsienet ja hienonna ne. Kuori sipuli ja hienonna se myös ja sekoita sienien sekaan kulhossa. Kuori ja raasta perunat hienosti ja sekoita ne seinien sekaan. Mausta pihvitaikina suolalla ja pippurilla, lisää sekaan perunajauhot ja sekoita kunnolla. Muovaa taikinasta pihvejä ja paista ne öljyssä lettupannussa miedolla lämmöllä. Käännä pihvit ja paista myös toiselta puolelta. Pidä valmiit pihvit lämpiminä silla aikaa kun valmistat kastikkeen samalla tavalla kuten ruskeakastike reseptissä läskisoosi. Tarjoile sienipihvit lämpimiltä lautasilta kuorineen keitettyjen perunoiden, ruskean kastikkeen ja puolukkasurvoksen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...