6. tammikuuta 2012

Hedelmäinen kalkkuna villiriisillä


Mausteista kalkkunaa, kullan keltaisia aprikooseja, tummia rusinoita, glögiä ja paahdettuja manteleita. Tässä se vasta hyvä tapa uusiokäyttää ylijäänyttä kalkkunaa.

Tämä ruoka itse asiassa syntyi vahingossa, ensimmäisen kerran valmistin tätä tuoreesta kanasta mutta kun kalkkunanlihaa oli jo kypsennettynä päätin käyttää samaa tapaa jo kypsennettyyn lintuun, tässä tapauksessa kalkkunaan, ja hyvällä menestyksellä. Ruoka ei sisällä mitään jauhoja eikä maitotuotteita joten se sopii myös keliaakikoille ja laktoosi-intoleranteille.

Joulun mausteita kalkkunalle

Ruoka on täynnä jouluisia mausteita ja kuivattuja hedelmiä joten se sopii hyvin tähän joulun loppuun, Loppiaiseen. Jollet valmista ruokaa uusiokäyttämällä jo kypsennettyä lintua pitää lintu ensimmäiseksi kypsentää. Helpoiten teet sen esipaistamalla esimerkiksi broilerin rinnan paistinpannulla kunnes se saa kauniin värin pintaan ja paistamalla sen uunissa melkein kypsäksi valmiiksi jonka jälkeen se viimeistellään paistinpannulla kuivattujen hedelmien, manteleiden ja mausteiden kera. Mantelit voivat olla sekä kokonaisia että karkeasti pienennettyjä, mutta myös mantelilastut käyvät. Mantelilastuja vain ei kannata paahtaa liian pitkään kuumalla pannulla, jotteivät ne pala kitkerän makuisiksi.

Glögin loput

Käytin tässä mausteena glögiä koska se mielestäni on oivallinen tapa tehdä vanhasta kalkkunasta uutta ruokaa, mutta jos pidät kanelista suosittelisin sinua käyttämään myös sitä tähän korostamaan ruoan jouluista makumaailmaa. Kaada glögitilkka vain pannulle kun kaikki raaka-aineet ovat valmiita syötäviksi, sekoita ja se on siinä. Jollei sinulla ole glögi voit käyttää tässä curryä sen sijaan. Mutta haluan vain huomauttaa että sekä curryn että glögin käyttäminen samassa ruoassa mielestäni on vähän liikaa, ne tavallaan nollaavat toistensa maut ja tulos ei välttämättä ole hyvä. Suosittelisin sinua valitsemaan joko tai. Glögin sijaan curryn kanssa tietenkin käytät vettä tai vaihtoehtoisesti kuivaa valkoviiniä.

Suolaa makeuden tasapainoksi

Tässä ruoassa on paljon sille makeutta tuovia aineksia kuten aprikoosit, rusinat, ja myös glögi joten ruokaan voi halutessaan lisätä tilkan viinietikkaa tai tuoretta sitruunamehua antamaan vähän tasapainoa sen makeudelle. Tämä tarkoittaa myös että ruokaa on suolattava hieman runsaammalla kädellä kuin normaalisti jottei siitä tule liian imelää syötäväksi.

Villiä riisiä

Punaisesta ja mustasta riisistä saa kivan pähkinäisen maun ruokaan manteleiden lisäksi. Pitää vain huomioida että sekä mustariisi että punainen riisi tarvitsevat pidemmän ajan kypsyä kuin tavallinen valkoinen riisi. Riisi paisuu noin kaksinkertaiseksi sitä keitettäessä ja jos keitettynä riisiä tarvitsee noin sata grammaa jokaista ruokailijaa kohden, tarkoitta tämä että neljälle ruokailijalle tarvitset kolme desiä riisiä. Jollei sinulla ole mustaa ja punaista villiriisiä saatavalla voit käyttää saman verran kokojyväriisiä tähän ja tavallisella valkoisella riisillä saat tietysti ruoan nopeammin pöytään, mutta sehän ei tietenkään ole sama asia kuin mustan riisin kanssa tarjoiltuna.

Hedelmäinen kalkkuna villiriisillä
300 g kalkkunaa
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
½ dl tummia rusinoita
½ dl aprikoosia
½ dl keltaisia rusinoita
½ dl manteleita
1 ½ dl mustaa riisiä
1 ½ dl punaista riisiä
suolaa
mustapippuria
½ dl glögiä
(1-2 rkl viinietikkaa)
öljyä paistamiseen

Huuhtele ja liota mustaa ja punaista riisiä tovi ennen sen keittämistä. Mittaa kattilaan kaksinkertainen määrä vettä riisiin nähden, lisää suolaa ja kiehauta se ylös. Kaada riisistä lävikössä vesi pois ja lisää riisi kiehuvaan veteen. Anna riisin kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 40–45 minuuttia. Riisin on tarkoitus imeä itseensä kaikki vesi joten sitä ei pidä tällöin valuttaa. Muista vain tarkistaa ettei riisi kiehu kuivaksi ja jää kiinni kattilanpohjaan. Kuori sipuli ja suikaloin se ohuen ohuelti tai pilko se erittäin hienoksi. Kuori ja hienonna myös valkosipuli. Leikkaa kalkkunanliha suuhun sopivan kokoisiksi suikaleiksi. Lämmitä pannu kuumaksi ja lorauta sinne tilkka öljyä, lisää pannulla mantelit ja sipuli pariksi minuutiksi. Pyörittele sipulia ja manteleita pannulla sekoittaen kunnes sipuli on saanut vähän väriä ja mantelit ovat alkaneet vähän ääntelemään vienosti paukkumista enteilevällä äänellä. Lisää pannulle valkosipuli, curry, kalkkunasuikaleet ja kuivahedelmät. Sekoita ja anna kaiken lämmetä kunnolla pannulla viitisen minuuttia. Lisää pannulle glögi, tai vesi ja anna sen kiehua melkein kuivaksi. Nestettä pitää olla vain hiven pannun pohjalle muttei se saa olla aivan kuiva. Tarkista ruoan maku ja mausta se suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla oman makusi mukaan. Lisää sekaan tilkka viinietikkaa jo se sinusta sitä tarvitsee. Asettele lämpimille lautasille keko keitettyä riisiä, lisää sen viereen kalkkunaa ja lusikoi päälle hedelmiä ja kastiketta pannulta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...