Ruokablogi vuodest 2010! Ruokaa, reseptejä ja ruokaohjeita. Intohimoista kokkailua ruoasta nauttien ja sen laadusta tinkimättä, alusta asti itse kotona tehtynä.
9. tammikuuta 2012
Risottopihvit
Kullanvärisiä herkullisen rapeita parsarisottopihvejä, mitä herkullisin tapa uusiokäyttää ylijäänyttä risottoa tai perunasosetta.
Nämä risottopihvit, joissa olen hyödyntänyt ylijäänyttä parsarisottoa ovat toisen tapa paistamisen lisäksi jolla voit häydyntää ylijäänyttä perunasosetta tai risottoa. Ne ovat jo odottaneet vuoroansa viime vuoden keväästä, parsakauden alusta lähtien, ja vasta nyt olen saanut ne yhteytettyä oikeaan paikkaan. Idea on että nyt uuden vuoden aluksi tammikuun aikana keskityn antamaan vinkkejä miten hyödyntää ylijäänyttä ruokaa, ja tämä on hyvä risotolle sekö riisipuurolle mutta samalla periaatteella voit myös valmistaa leivitettyjä pihvejä myös perunamuusista tai jostain musta vihannessoseesta. Idean sain taas kerran selailemalla mamman vanhaa keittokirjaa, kirja jonka ideoista voisi ammentaa vuosisatoja. Kirjassa on harvoja kuvia, mutta selailen sitä ajoittain usein jotta mieleen muistuisi mitä kaikkea ruoasta voisi tehdä mutta myös saadakseni uusia ideoita. Vaikka reseptit ovatkin vanhanaikaisin, ja monesti ennen vanhaan mietin mitä mikäkin sana tarkoitti, on se yllättävä samanlaista ruoanlaittoa kuin nykypäivänä.
Näiden risottopihvien idea on leivittää risotto, tai perunasose jos sinulla sitä on jäänyt yli, kaksinkertaisesti. Tämä tarkoittaa että raaka-aine leivitetään kaksi kertaa ja jos tämä olisi lihaa, kanaa tai kalaa siinä käytettäisiin ensimmäiseen lievitykseen jauhoja jonka jälkeen raaka-aine kastettaisiin rikkivispattuun munaan ja viimeiseksi leivitettäisiin korppujauhoilla.
Ja nyt varmaan mietit miksi kaksi kertaa, ja tähän vastaan että siihen on monen monta kertaa todettu syy. Pihvit eivät ilman kahta leivityskertaa pysy koossa niitä paistaessa. Ne joko leviävät liikaa pannulla, tai rikkoontuvat palasiksi ja muistuttavat enemmän paistettua perunasosetta. Tuplanleivityksen jälkeen pihvit paistetaan rapeaksi keskilämmöllä vaihtoehtoisesti joko voissa, josta saa parhaimman maun ja rapeuden, voi-öljysekoituksessa jossa öljy luovuttaa oman makunsa ja voi antaa pihville rapeuden tai ainoastaan öljyssä jolloin rapeus kärsii hieman. Vaikka sinulla ei valmiiksi maustettua risottoa kuten esimerkiksi kalkkunarisottoa, sahramilla maustettua kurpitsarisottoa tai kirsikkaviinillä maustettua villiriisirisottoa voit tässä hyödyntää tavallista riisipuuroa joka ei saa olla liian makeaa. Saat pihveihin makua lisäämällä niihin muita ainesosia kuten ylijäänyttä paahdettua kanaa, kalaa, savulohta, grillattua parsaa, verjusilla maustettuja grillattuja vihanneksia savukinkkua tai lohta tms. Tässä taas kerran vain sinun oma mielikuvituksesi on rajoittavana tekijänä. Ainoa ohjesääntö on että se mitä pihvien sisälle nyt panet on oltava esikypsytettyä jottei siitä irtoa liikaa nestettä, joka tuhoaisi pihvien koostumuksen sisältäpäin ne hajottamalla.
Nämä pihvit eivät tässä muodossa sovi keliaakikoille muuten kuin jos käytät leivittämiseen gluteenittomia jauhoja, ja kanamunaa ne sisältävät koska muuten leivitys ei onnistu. Tällä samalla tavalla voi myös valmistaa kvenellejä, samalla tavalla kun laiskana tyttönä valmistan suklaatryffeleitä tai kesäkurpitsapihvejä kahta isoa lusikkaa käyttämällä ja sen jälkeen kuorruttaa ne. Pihvit paistetaan keskilämmöllä jotta ne myös sisältä lämpiävät tarpeeksi paljon ja täten ovat taas kerran syötäväksi hyväksyttäviä.
Risottopihvejä tehdessä on hyvä pitää pari asiaa mielessä, miten paljon mausteita alkuperäinen ruoka sisälsi. Oliko se hyvin tulista, miten paljon suolaa, onko kana tai kinkku jota aiot käyttää pihveihin hyvin maustettua. Ja paras tapa saada selville onko maut oikein on tietenkin paistaa pieni makupala, kuten aina suosittelen tekemään kun valmistat joko makkaroita, pateeta tai jauhelihasta mitään muuta. Näitä pihvejä voisi virheellisesti luulla kuorukoiksi mutta sitä ne eivät ole, jollet uppokeitä niitä öljyssä, ja sekin on mahdollista jos näin haluat.
Näitä pihvejä voi hyvin syödä arkipäivänä joko pääruokana vihreän salaatin kera jos ne ovat valmistettuja maustetusta risotosta jossa on jotain muutakin kuin vain riisiä, tai pelkästä riisirisotosta lisukkeena lihalle, kalalle tai linnulle mutta ne sopivat myös loistavasti alkuruoaksi tai osaksi isompaa kokonaisuutta seisovan pöydän muodossa kevään ja kesän juhlissa. Tällä perusreseptillä saat aikaiseksi neljälle sopivan annoksen.
Risottopihvit
500 g risottoa
Suolaa
valkopippuria
voita tai öljyä paistamiseen
Leivittämiseen:
korppujauhoja
2 kananmunaa
Koemaista risottosi, ja lisää mausteita jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Jos lisäät sekaan muita aineksia kypsytä ne ensin ja lisää en sekaan vasta kokonaan jäähtyneinä. Muovaa käsin joko pihvejä tai kahdella isolla lusikalla kvenellejä. Kierittele pihvit ensin korppujauhoissa, kasta ne rikkivispatussa munassa ja kierittele ne vielä toisen kerran korppujauhoissa. Paista pihvit kaskilämmöllä voissa kunnes ne ovat saaneet rapean pinnan. Näet pihvien reunalta miten pihvit alkavat kypsyä kun niiden reunoihin ilmestyy alapuolelle ruskeaa väriä. Käännä pihvit varovasti ja paista ne kullan keltaisiksi ja herkullisen rapeiksi myös toiselta puolelta. Tarjoile joko lisukkeena lämpimän ruoan kera, tai omana itsenään raikkaan vihreä salaatin kanssa lounaaksi.