15. tammikuuta 2012

Cyrryinen lihamureke tomaattikastikkeella


Sekä purjosipulilla, punaisella paprikalla että runsailla mausteilla ryyditettyä lihamureketta maukkaan tomaattikastikkeen kanssa, hyvää ja maukasta perusruokaa sekä arjeksi että laiskaksi viikonlopuksi.

Rakastan lihapullia vaikka niin harvoin niitä jaksan pyöritellä joten jauhelihapihvejä ja lihamureketta tulee valmistettua paljon useammin. Pienemmällä vaivalla saa enemmän aikaiseksi ja tämä on taas näitä vaivattomia ja nopeasti kokoon vaivattuja laiskan tytön reseptejä jonka jauhelihataikina on monesti hyväsi todettu sekä lihamurekkeeseen, lihapulliin että jauhelihapihveihin. Lihapullat valmistat tästä taikinasta samalla tavalla kuin reseptissäni perinteiset lihapullat, ja jauhelihapihvit taas kuten reseptissäni proteiinitäyteiset jauhelihapihvit.

Jotta mureke saa väkevämmän ja tummemman maun käytin tähän hapanleivästä jauhettua korppujauhoja. Kerään kokoon leipää jonka annan kuivua ja jonka sitten jauhan isommassa erässä. Säilytä korppujauhot aina tiiviissä rasiassa tai lasipurkissa. Ne säilyvät noin puolesta vuodesta vuoteen, riippuen onko leivän leipomiseen käytetty yhtään rasvaa vai ei.

Tavallisen sipulin sijaan käytin tässä lihamurekkeessa purjosipuli, jolla on hieman makeampi ja miedompi maku. Voit tietysti käyttää tähän tavallistakin sipulia tai punasipulia jos niin haluat. Tässä olen käyttänyt tulista Habaneroa sisältävää Pop’s Pimen chilitahnaa jota meillä aina on valmiina jääkaapissa. Lisää chililajikkeista voit lukea Raholan syötävien sanojen sivuilta. Lihamureke sisältää kananmunaa, mutta voisit tähän myös käyttää niitä valkuaisia joita sinulla on tallessa pakastimessa. Tähän lihamurekkeeseen riittää yksi valkuainen, korkeintaan kaksi.

Lihamureke valitettavasti sisältää myös gluteiinia koska siinä on korppujauhoja, muta valitsemalla gluteenittomia korppujauhoja se soveltuu myös keliaakikoille. Kastikkeessa taas ei ole gluteenia ollenkaan. Tavallisesta poiketen käytin tähän kerman sijaan tavallista vettä, koska itse mureketaikinassa on tarpeeksi rasvaa, mutta myös siksi että tämä on tavallista arkiruokaa yhtään hienostelematta, mutta halutessasi voit korvata veden jäähtyneellä liemellä. Tässä murekkeessa kuitenkin on niin paljon makuja ja mausteita jottei liemi mielestäni ole pakollista. Vaihtoehtoisesti voisi häränlihan sijasta käyttää hirven tai lampaanlihaa. Jollei tämä resepti nappa voit kokeilla joko reseptiäni suppilovahveroilla täytettyä lampaanlihamureketta tai luumuilla täytettyä lihamureketta. Tällä reseptillä saat ruokittua sen tavallisen neljän hengen perheen kuten useimmissa muissakin resepteissäni. Mutta, jos tarjoilet ensin alkuruokaa, ja tämän jälkeen jälkiruokaa riittää tästä isommallekin joukolle ruokailijoita jos niitä yllättäen sattuisi ovesta tulla tupsahtamaan.

Cyrryinen lihamureke
200 g porsaanlihaa
400 g häränlihaa
1 pieni purjosipuli
2/3 punainen paprika
2 valkosipulinkynttä
2 rkl Curryjauhetta
½ tl chilitahnaa
2 tl jeeraa
1 tl suolaa
1 tl mustaa pippuria
1½ dl hapanleipäkorppujauhoja
1½ dl vettä
1 kananmuna
oliiviöljyä paistamiseen ja voiteluun

Punainen tomaattikastike:
2-3 rkl murekkeesta valunutta rasvaa
1 prk tomaattimurskaa
½ prk vettä
1/3 punainen paprika
1 pieni sipuli
1 tl savustettua paprikaa
1 laakerinlehti
suolaa
valkopippuria

Cyrryinen lihamureke:
Halkaise purjosipuli ja pese se huolellisesti. Huuhtele purjoa alaspäin lehtiin pitäen sitä juurista kiinni jotta multa valuu pois eikä purjon sisälle. Pese myös paprika ja anna kummankin kuivahtaa. Halkaise paprika ja poista se sisustasta siemenet ja valkoiset kalvot. Hienonna sekä 2/3 osaa paprikasta että purjo hienosti ja kuullota kummatkin läpikuultaviksi oliiviöljytilkassa keskilämmöllä. Säästä 1/3 osa paprikaa kastikkeeseen. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Lisää lopuksi valkosipuli pannulle purjon ja paprikan kanssa ja anna valkosipulin paahtua pari minuuttia. Ota pannu lämmöltä ja kaada sipulin päälle neste ja anna sen jäähtyä vähän aikaa. Mittaa korppujauhot kulhoon ja kaada sipuli ja paprika sekaan ja lisää muut mausteet hyvin sekoittaen. Anna korppujauhojen turvota nesteessä noin puolituntia. Vispaa kananmuna rikki pienessä kulhossa ja lisää se jauhetunlihan kanssa turvonneiden korppujauhojen sekaan. Sekoita lihamassa huolellisesti kunnes se on tasaista ja notkeaa. Tee massalle paistokoe, ota pieni pala sitä ja paista se ja tarkista sen maku. Muotoile kosteilla käsillä lihasta lihamassasta mureke niukasti öljyttyyn uunivuokaan. Paista mureke uunissa ¾-1 tunti 200 asteen lämmössä. Valele siitä valuneella nesteellä pari kolme kertaa paistamisen aikana. Pinnan pitää saada kaunis ruskea paahtunut väri, jos se saa liikaa väriä peitä se joko voipaperilla tai foliolla lopuksi paistoaikaa. Anna murekkeen levätä folion alla reilut kymmenen minuuttia ennen sen viipaloimista.

Tomaattikastike:
Hienonna paprika ja sipuli. Kuullota kumpaakin murekkeesta valuneessa nesteessä kattilassa keskilämmöllä kunnes ne ovat saaneet vähän ruskeaa värin reunoihin. Kaada päälle tomaattimurska, vesi ja lisää sekaan mausteet. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Nouki ylös laakerinlehti ja soseuta kastike joka sauvasekoittimella tai siivilän läpi puulusikalla. Maista kastiketta ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla.

Annoksien kokoaminen:
Leikkaa murekkeesta sentin paksuisia viipaleita. Asettele viipale mureketta lämpimälle lautaselle, lisää viereen keitettyjä tai paahdettuja perunoita, lusikoi ympärille tomaattikastiketta ja lisää viereen vihreää tomaattichuneytä. Tarjoile annokset oitis raikkaan vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...