2. tammikuuta 2012

Voissa paistettu perunasose


Kullankeltaista rapeaksi paistettua perunasosetta, hyvä tapa uusiokäyttää eilistä perunasosetta.

Ruoka, mikä ihana ja herkullinen syy elää. Ja juuri nyt vain en voisi sen enempää siitä välittää.
Tiedän että poden jonkinasteisesta kaamosmasennuksesta joka kärjistyy entisestään tammikuussa kiireisen joulukuun jälkeen joten yritän silloin ottaa rennommin, tai oikeastaan se tulee aivan itsestään, en vain jaksa enkä samalla tavalla ole enää kiinnostunut asioista.

Minun on myönnettävä että kausittain minulla on vaikeuksia syödä, ruoka ei innoita eikä se maistu muulloinkin kuin vain tammikuussa. En osaa ruokakaupassa keksiä mitään mitä söisimme, ja tämä ahdistaa koska normaalisti ideoita pursuu enemmän kuin järkevää olisi toteuttaa.

Jouluna havahduin kun puolisoni tapaninpäivänä tokaisi että hän tekee nyt tämän koska olin jo valmistanut ruokaa jossain muodossa viidettä päivää…siis mitä? Minäkö? Ihan oikeasti viisi päivä? Ja näin todella oli, viisi päivää putkeen ruokaa jossain muodossa, ruoanlaittoa, ruoan esille asettelemista, pöydän kattamista, tiskien keräämistä, tiskaamista ja ruoan kuvaamista joten päätin ottaa rennommin lopun vuotta ja ajattelin palata ruoan kimppuun bloggaamalla mitä ylijääneistä herkkuja ruoista saa niitä uusiokäyttämällä, varsinkin kun niitä on tämän vajaan kahden vuoden ruoasta bloggaamisen aikana jo kertynyt jokunen. Pohdin tätä tänään koneen ääressä, ja totesin että poden nyt jopa bloggaamiskrapulaa, koska sekin käsittelee tätä ruokaa josta juuri nyt en jaksaisi välittää mutta syötävä on.

Joten aloitan siitä kaikista helpoimmasta, ruoan uusiokäyttöön liittyvästä hygieniasta. Normaalisti jääkaapissa lämpötila on +2 ja +6 asteen välillä ja pääsääntöisesti ruoka säilyy jääkaapissa noin viikon päivät, ja jos jääkaapissa on tarpeeksi kylmä voi ruoka säilyä senkin jälkeen, mutta itse pidän tätä viikkoa sääntönä jonka aikana ruoka on joko syötävä sinä omana itsenään ja lämmitettävä tai ruoasta on valmistettava jotain uutta. Tämä koskee siis joka kerran kypsennettyä ruokaa, tuoreet raaka-aineet säilyvät eri pitkään ja mitä enemmän niitä on käsitelty ja paloiteltu, hyvänä esimerkkinä tuore jauheliha, sitä nopeammin se pilaantuu. Jauheliha kannattaa käyttää vuorokaudessa sen jauhamisesta, jollei se ole pakattu suojaavaan kaasuun tai tyhjiöpakattu, kuten nykyään usein on käytäntö. Ja nyt en tällä kertaa mitenkään ota kantaa tämän suojakaasun mahdolliseen vaikutukseen meidän terveyteemme.

Totta on että uudelleen lämmitetty ruoka aina maistuu uudelleen lämmitetylle, siitä ei koskaan saa uuden veroista vaikka miten yrittäisi, uusiokäytetyn ruoan maistaa aina, mutta on tapoja joilla tämä eilisen ruoanmaku saadaan minimoitua.

Tärkeintä ruoan uusiokäytössä on, että ruokaa aina käsitellään siten jottei siitä aiheudu ruokamyrkytystä. Sama asia pätee ruokaan joka on ollut esillä seisovassa pöydässä, asia josta edelleen jaksan muistuttaa joka kerta. Pidä ruokia esillä mahdollisimman lyhyt aika. Joka kerta kun otata jonkin ruoan esiin jääkaapista ja avaat sen purkin, tai muovikääreen, tähän kyseiseen ruokaan ajautuu lisää uutta ilmaa ja sen myötä sinne myös pääsee ruoan pahentumista nopeuttavia tekijöitä kuten esimerkiksi homeitiöitä tai maitohappobakteereja. Niin, jokaisen keittiössä on ilmassa maitohappobakteereja ja niitä voi hyödyntää ruokiin, kuten esimerkiksi hapanleivin leipomiseen.

Joka kerta kun lämmittää tai valmistaa ruokaa, kannattaa tämä ylijäänyt ruoka jäähdyttää niin nopeasti kuin vain mahdollista ja saada se kylmään säilöön, jottei se pilaannu ja myöhemmin aiheuta ruokamyrkytystä. Pane ylijäänyt ruoka tiiviiseen kannelliseen astiaan, tai peitä se muovilla ja jäähdytä se joko ulkona nyt talvella tai aseta se tiskialtaaseen jossa on kylmää vettä. Muovilla kääriminen, ja tiiviin astian käyttäminen estää ruokaa kuivumasta liikaa, sekä se estää sekä ruoan oman hajun leviämästä muihin jääkaapissa säilytettyihin ruokiin, mutta myös jääkaapissa jo olevien ruokien hajujen tarttumasta tähän uuteen ruokaan. Miltä maistuisi valkosipulille maistuva vispikerma täytekakussa?

Kun kerran jo kypsennettyä ruokaa uudelleen lämmitetään pitää se saada tarpeeksi lämpimäksi, ja tätä lämpöä on ylläpidettävä tarpeeksi pitkään jotta ruoassa mahdollisesta jo piileksivät meille haitalliset tekijät neutralisoidaan, jolloin lämpö tappaa bakteerit jne. Tämä on syy miksi uudelleen lämmitetyt uusiokäytetyt ruoat hyvin usein ovat paistettuja, uunissa lämmitettyjä ja kuorrutettuja. Joten tässä nyt mamman lempiruokaa, johon itsekin jo lapsena hurahdin ja jota tulee syötyä valitettavan harvoin, paistettu perunamuusi.


Tämän ruoan ja mitä se sisältää rajoina on vain sinun oma mielikuvituksesi, ja pelkistetyimmässä versiossaan siinä on vain tavallista pottumuusia joka on paistettu rapeaksi voissa, tai öljyssä, kummana mausta nyt parhaiten pidät, mutta siihen voi myös lisätä keitettyjä herneitä, sipulia, savupekonia samaan tapaa kuin reseptissäni nokkosperunamuusi tai Jamie Oliverin mainostamaa Bubble-and-squeak jonka voi valmistaa joko käyttämällä eilisiä ylijääneitä vihanneksia ja perunoita mutta myös keittämällä perunat ja vihannekset sitä varta vasten. Muista vain että jos lisäät pottumuusin sekaan muita raakoja, ei ennen kypsennettyjä aineksia, on nämä aina kypsennettävä valmiiksi ennen perunamuusin pannulle panemista. Muusin voi paistaa kahdella tavalla, matalalla lämmöllä kunnes se on saanut rapsakan pohjan, varo vain polttamasta perunamuusia pohjaan, tai aika ajoin kääntämällä perunamuusia paistinlastalla ja sitä sekoittaen, tapa jota itse suosin, ja jolloin perunamuusi saa kaikista eniten rapsakkaa paistopintaa sekaan. Samalla tavalla voit myös hyödyntää muita soseutettuja vihanneksia kuten naurissosetta, bataattisosetta, sellerisosetta, lanttusosetta tai porkkanasosetta.

Mamman voissa paistettu perunasose
perunasosetta
voita tai öljyä

Lämmitä paistinpannu, lisää siihen voinokare. Paista perunasosetta voissa keskilämmöllä, ja käännä kunnes perunasose on saanut kauniin ruskean värin. Tarjoile heti lämpimänä ruoan lisukkeena tai salaatin kanssa lounaaksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...