21. tammikuuta 2012

Marskin nauriskeitto


Hitaasti vaaleassa vasikanliemessä haudutettua soseutettua naurista, rapeita voissa paahdettuja tähtiä ja tuoretta rakuunaa viimeisteltynä tryffeliöljyllä. Marskin nauriskeitosta hieman uudistettu versio.

Olen aina rakastanut nimeä kaskinauris, se jotenkin maalaa sieluni silmien eteen niin romanttisen kuvan kaskenpoltosta jostain Gallen-Kallelan taulusta. Näen myös miten se nauris muka kasvaisi siellä sen kaskenpolton keskellä, ei sen jälkeen. Tämä kuva myös jotenkin yhtyy tuhkanauriiseen, tuhkassa kypsennettyä naurista, jossa kokonaiset nauriit haudataan kuuman tuhkan alle kypsymään, herkku jota harrastan kesäisin ja jota minulla valitettavasti ei ollut mahdollisuutta valmistaa tähän hätään.
Tammikuun ruoanhaasteessa, jota tällä kertaa emännöi kotona tehtyä ruokablogi, haastettiin ruokablogit valmistamaan viime vuoden, siis 2011 vihanneksesta lantusta ja nauriista sekä myös vuoden 2012 vihanneksesta tuoreyrtistä ruoka.

Päätin heti että osallistun ruokahaasteeseen, mutta mietin kauan mitä tekisin ja valinta oli vaikea, nauris kun on minulle mieliherkkua, mutta jota talven sijaan syön enemmän kesällä ja alkusyksystä kun se on tuoretta ja parhaimmillaan. Naurishan on lantun esi-isä, se josta lanttu aikoinaan jalostettiin ja käsittelin tätä tavallaan, ja vähän kaukaa haettuna, tekstissäni mitä leipäsi päälle levität.

Toiseksi mietin mitä yrttiä nauriin, tai lantun, kanssa sopisi ja todettuani että rakuuna on hyvä yrtti nauriin kanssa jonka jälkeen päädyin lopulta Marskin nauriskeittoon. En edes muista mistä tämä resepti on minulle alkujaan päätynyt, mahdollisesti aikoinaan jostai aukakausilehdestä. Tiedän kuitenkin että kiinnostukseni Marskia kohtaan oli suuri 1980-luvun alussa a kun kuulin papan tavanneen hänet joskus sota-aikoina, ja että sen lisäksi olemme jotenkin sukua.

Keiton nauriita keitetään kaksi tuntia, ja ne myös soseutetaan siivilän läpi mutta nykyään kun on sauvasekoittimet käytössä ainakin soseuttaminen on helpottunut. Koska en pahemmin pidä persiljasta olen sen tässä vaihtanut rakuunaa, josta pidän hyvinkin paljon. Se sopii myös mielestäni hyvin kitkerän makean nauriin hieman lakritsimaiseen makuun korostaen sitä.

Kitkeryyttä olen myös hieman vaimentanut lisäämällä keittoon teelusikallisen hunajaa, joka sekoitetaan vasta aivan viime tipassa keittoon. Sitä ei lämmitetä, joten sen terveysvaikutukset eivät häviä. Marskin nauriskeitto viimeistellään nauristähdillä, jotka alun perin ovat olleet keitettyjä. Tässä paistoin raa’at nauristähdet rapeiksi voissa paistinpannulla keittämisen sijaan, jotta ne saivat keiton nauriista eroavan koostumuksen ja maun. Tähtien ei kannata olla liian paksuja jos paistat ne, jos taas valitset keittää ne, on niiden oltava noin sentin paksuisia, jotteivät ne hajoa niitä keittäessä.

Alkuperäisessä reseptissäni myös sakeutetaan keitto munan keltuaisilla, joka nykypäivänä on vähän harvinaisempi tapa sakeutta keittoa, varsinkin kotioloissa, joten voit tässä halutessasi oikaista ja jättää munankeltuaiset pois jolloin keitto sopii myös kasvissyöjälle, muttei kuitenkaan vegaanille. Laktoosittomaksi keiton saa taas hyväksi todetulla tavalla, korvaamalla kerman ja voin laktoosittomalla voilla sekä kermalla. Alkuperäisen reseptin vaalean lihaliemen sijaan käytin vaaleampaa vasikanlientä ja voit sen sijaan voit myös käyttää kanalientä tai kalkkunalientä.

Naurispalojen sekaan lisätään maustekimppu kiehumaan, joka tässä tapauksessa koostuu varsisellerin lehdistä, purjosta ja tuoreesta rakuunasta. Kimppu sidotaan narulla ja poistetaan keiton seasta. Se luovuttaa vain makunsa eikä anna keitolle ruskeita värilaikkuja. Keitto saa uuden ulottuvuuden ja kohoaa gourmet tasolle kun viimeistelet sen tiputtelemalla tryffeliöljyä sen pinnalle ennen tarjoilua. Tällä reseptillä saat keittoa tarpeeksi neljälle lämpimänä ruokana, alkuruokana keitto riittää kuudelle ruokailijalle leivän kanssa tarjoiltuna. Muista vain tällöin leikata kuusi nauristähteä keiton koristeluun neljän sijaan.

Marskin nauriskeitto
700 g nauriita
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
1½ l vasikanlientä
maustekimppu lehtiselleristä, purjosta ja rakuunasta
2 munan keltuaista
2 dl kermaa
suolaa
1-2 tl hunajaa
Voita tähtien paistamiseen

Viimeistelyyn:
nauristähtiä
tuoretta rakuunaa
tryffeliöljyä

Huuhtele yrtit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Kuori nauriit, leikkaa yhdestä nauriista neljä viipaletta ja ota niistä piparkakkumuotilla tähtiä. Pidä tähdet vedessä jotta ne eivät kuivu. Paloittele loput nauriit ja hauduta paloja voissa. Lisää vehnäjauhot ja hauduta niitä muutama minuutti. Lisää kuuma liemi ja maustekimppu. Kypsennä miedolla lämmöllä 2 tuntia. Ota maustekimppu pois ja soseuta keitto. Kuumenna keitto taas kiehuvaksi. Ota kattila lämmöltä. Vatkaa pienessä kulhossa kerma ja keltuaiset hunajan kanssa. Kaada seos keittoon koko ajan hyvin sekoittaen. Tarkista keiton maku ja mausta se suolalla oman makusi mukaan. Valusta vesi pois nauristähdistä ja kuivaa ne. Paista ne kullankeltaisiksi voinokareessa kuumassa pannussa. Annostele keittoa lämpimille syville lautasille. Koristele keitto nauristähdillä ja tuoreilla rakuunan lehdillä viimeistele keitto tryffeliöljyllä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...