Hävikistä herkuksi: Perunalaatikko, ruskistetusta jauhelihasta ja perunamuusista
uunissa valmistettusuomalainen perinteinen arkiruoka. Perunasoseesta, tai kuten
tässä hävikistä herkuksi tempauksen hengessä, tähteeksi jääneestä vihannessosekeitosta
sekä ruskistetun sipulin ja jauhelihan tähteistä valmistettua perinneruokaa,
vihreätä lihaperunasoselaatikkoa.
Brittien saarilla meille niin tuttu perinneruoka
jauhelihasta ja perunasoseesta valmistettu lihaperunasoselaatikko tunnetaan
nimellä Cottage pie tai Shepherd’s pie. Cottage pie on valmistettu härän lihasta,
kun taas Sheperd’s pie on valmistettu lampaasta, ja näihin käytetty liha on
nykyään aina jauhelihaa mutta kattona lihan päällä on samalla tavalla kuten
meidän lihaperunasoselaatikossammekin perunamuusia ja ruoka valmistetaan samalla
tavalla myös uunissa. Tuli tässä kirjoittaessani mieleen etten muista tekikö
äitini lihaperunasoselaatikon samalla tavalla, jota hieman epäilen koska minulla
on joitakin hämäriä muistoja jostain ruoasta jossa oli kerroksittain
perunasosetta jonka välissä ruskistettua jauhelihaa. On voinut olla niitä
harvoja kertoja kun meillä kotona kokeiltiin valmisruokia, mutta se voi myös
olla jokin hatara muisto koulusta ensimmäiseltä luokalta jonka kävin Suomessa.
Soseen pinnan kuviot |
Meillä syödään usein sosekeittoja, varsinkin juuri nyt
sattuneesta syystä ja siitä sainkin idean perunasoseen sijaan käyttää
soseutettu vihanneskeittoa lihaperunasoselaatikkoon. Tämä perustuu siihen että soseutetut vihanneskeiton tähteet
jämähtävät paksummiksi kuin keitto oli sitä lämpimänä syödessä, ja se muuttuu
usein perunasoseen paksuuteen kun siitä haihtuu lisää kosteutta. Jollei
sosekeittoa taas ole tarpeeksi koko ruokaan jatketaan sosekeittoa lisäämällä
keitettyjä survottuja perunoita sen sekaan.
Toinen asia on että koska meitä nykyään on pääsääntöisesti
vain kaksi kotona syömässä en valmista kaikesta jauhelihasta aina pihvejä, vaan
paistan osan myöhempään käyttöön jo valmiiksi paistettuna. Ja tälle paistetulle
jauhelihalle on montakin käyttötapaa joihin palaan paremmalla ajalla. Mutta tähän
voi myös käyttää tähteeksi jäänyttä Bolognesekastiketta, jonka jatkamisesta
voit lukea lisää tekstistäni jatkettua jauhelihakastiketta. Joten tähän ruokaan,
lihaperunasoselaatikkoon, tai tässä tapauksessa pikemminkin vihreään lihaperuna-soselaatikkoon
saat käytettyä sekä sen sosekeiton lopun ja paistetun jauhelihanlopun tai murosoosin.
Ruskistettu liha annosvuoassa |
Huomaa kuitenkin että ravintoaineita on aina vähemmän
uudelleen lämmitetyssä ruoassa kuin tuoreista raaka-aineista valmistetussa,
tämä sama koskee myös eineksiä ja valmisruokia, joten jo kerran tähteeksi
jäänyttä ja uudestaan toisessa ruoassa hyödynnettyä ruokaa ei kannata lämmittää
enää kolmatta kertaa kuin vain poikkeustapauksessa. Kerran valmistettu ruoka
säilyy noin viikon verran jääkaapissa ja tähteeksi jäänyttä perunasosetta voi käyttää
juuri sellaisena kuin se on esimerkiksi lihaperunasoselaatikkoon.
Laktoosittomaksi
ruoan saa käyttämällä joko laktoositonta voita tai öljyä tavallisen voin
sijaan, ja gluteeniahan tämä ruoka ei sisällä joten se sopii myös keliaakikoille.
Tällä kertaa reseptistä riittää poikkeuksellisesti vain yhdelle syöjälle, koska
valmistan usein liha-perunasoselaatikkoa annosvuokiin, ja näin saat paremmin
arvioitua miten paljon ja isoja annoksia kukin ruokailija syö. Yhdelle hengelle
tarvitset noin sata grammaa lihaa tai kastiketta ja saman verran vihannessosetta.
Vihreä lihaperunasoselaatikko
4 dl vihannessosetta
1-1½ dl ruskistettua lihaa tai jauhelihakastiketta
2-3 rkl ruskistettua sipulia
Voita tai öljyä voiteluun
Voitele annosvuoat kevyesti pehmeällä voilla tai öljyllä. Lusikoin
vuoan pohjalle ruskistettu liha sekä sipuli. Mausta suolalla ja mustalla
pippurilla jos liha mielestäsi sitä tarvitsee eikä ollut maustettua. Lusikoi
päälle vihannessosetta. Peitä liha huolellisesti soseen alle ja teen pintaa
kauniita kuvioita haarukalla. Pane vuoka uuniin 200 asteen lämpöön kunnes se ruoka
on läpikotaisesti kuumaa, ja soseen pinta on saanut kauniin kullan ruskean
pinnan. Tarjoile heti lämpimänä annosvuoasta raikkaan vihersalaatin kera.