Paksua samettisen pehmeää kermaista hernekeittoa jossa mukana
perunaa. Silkkistä soseutettua perunakeittoa joka maustettu vihreillä herneillä,
helposti lusikoitavaa ruokaa toipilaalle.
Tämä on ensimmäinen ruoka joka jälkikasvu oppi itse
valmistamaan, soseutettu hernekeitto jossa herneiden lisäksi perunaa, ja tähän on hyvä syy. Sitä on
helppoa syödä kun on sairaana, ja meillä tätä on syöty vuosikausia juuri Croquemonsieurin kera tomaattikeiton lisäksi. Keitto ei voisi olla helpompaa
valmistaa, keitetään vain perunat pehmeiksi, lisätään pakasteherneet jotka
saavat tulla lämpimiksi ja koko helahoito soseutetaan, lisätään voita ja kermaa
ja keitto on valmis.
Tällä kertaa keitto on taas mukana, koska se on ruokaa
jota hammaskirurgiaa läpikäynyt voi syödä. Vältän edelleenkin näkkileivän tms.
syömistä puolison nähdessä ja keskityn helposti syötävään ruokaan joista viimeviikon
lohikeitto hyvänä esimerkkinä ja tämä keitto on sille jatketta, tuoreista raaka-aineista
saa kaiken mitä tarvitsee, uusiokäytettynä ruoan tähteistä valmistettuna ruoka
taas on toisin, ja juuri nyt minulla on huoli siitä mistä puoliso saa kaikki C-vitamiininsa,
hän kun on muun muassa allerginen sitrushedelmille. C-vitamiinille on tarvetta varsinkin nyt kun hänen suunsa toipuu kirurgin käsittelystä eikä
hän mitenkään voi kunnolla pureskella ruokaansa.
Tämä Hernesosekeitto valmistuu tosi nopeasti, aikaa menee vain
herneiden kypsymiseen ja soseuttamiseen. Nesteenä keitossa käytetään tietenkin
perunan omaa keitinlientä, mutta tähän voisi myös käyttää vihanneslientä tai
kanalientä niin halutessaan. Jotta keitto olisi hyvin täyttävää jätän sen tällä
kertaa hyvin paksuksi, vaikka useimmiten suosin hieman juoksevampia ja ohuempia
sosekeittoja. Mausta vain miedosti suolalla ja pippurilla jos keitto on
tarkoitettu suukirurgiasta toipuvalle ja keitto on valmista lusikoitavaksi,
jopa ekaluokkalaiset sen osaavat, meinaan että kokemusta on. Keittoa voi
varovasti lämmittää uudelleen, mutta se on tehtävä hyvin matalalla lämmöllä
miedosti sitä lämmittäen ja koko aika sekoittaen. Sosekeitot palavat hyvin
helposti pohjaan.
Tämä keitto sisältää laktoosia sekä voin että kerman
muodossa, mutta voit korvata nämä laktoosittomilla tuotteilla niin keitto sopii
myös laktoosille herkille henkilöille. Jos käytät vain kasvislientä nesteenä
sekä lisäät tilkan öljyä sopii tämä keitto myös vegaaneilla. Gluteeniahan tämä
keitto ei sisällä joten se on sopivaa syötävää keliaakikoille. Muita kivoja
sosekeittoja blogista löytyy muun muassa nyt näin keväällä sopiva
parsakaalisosekeitto, samettinen maissikeitto, sileä kukkakaalikeitto,
keltainen kukkakaalikeitto, sekä keitto josta kaikki alkoi, Potage Jardinière,
puutarhurin vihanneskeitto. Keitto on lämpimän arkiruoan lisäksi hyvä
alkuruoka, varsinkin talvella kylminä talvi-iltoina. Minulla ei koskaan ole
ollut mitään tarkkaa reseptiä tälle keitolle, mutta yritän nyt tähän nyt hahmotella
suunnilleen miten paljon mitäkin tähän tarvitsisin neljän hengen keittoon.
Hernesosekeitto
6 isoa perunaa
3 dl herneitä
2-3 rkl voita
1 dl kermaa
keitinlientä tai kanalientä
suolaa
valkopippuria
Kuori ja kuutioi perunat. Keitä perunat joko vedessä tai
liemessä keskilämmöllä. Lisää kuitenkin nestettä kattilaan kunnes perunakuutiot
nippa nappa peittyvät. Perunoiden kypsyminen riippuu vähän siitä miten pieneksi
ne pilkot, mutta korkeintaan noin 20 minuuttia. Lisää herneet suoraan
pakkasesta perunoiden sekaan. Sekoita ja anna herneiden sulaan ja lämmetä
kunnolla, tämä kestää parista minuutista viiteen minuuttiin. Kaada keitinliemi
siivilän läpi kulhoon, muista säästää se keittoon. Lisää kattilaan perunoiden ja
herneiden sekaan nokare voita ja soseuta ne. Lisää kattikaan kermaa sekä keitinlientä
kunnes keitto on tarpeeksi juoksevaa mutta vielä paksua. Pane kattila takaisin
miedolle lämmöllä ja lisää kerma. Sekoita kunnolla ja tarkista keiton maku.
Mausta keitto oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Annostele keitto
lämpimille syville lautasille tai kulhoihin ja viimeistele vihreillä
herneenversoilla tai tuoreilla basilikan lehdillä. Tarjoile keitto kuumana.