23. helmikuuta 2011

Samettinen tomaattikeitto


Tomaattikeittoa, lämmintä punaista yrteillä ja chilillä maustettua tomaattikeittoa. Samettista tomaattikeittoa, tulisella chilillä, timjamiyrtillä ja valkosipulilla maustettuna.

Nyt on myönnettävä että flunssa taitaa olla sitkein pitkään aikaan, se ei oikein osaa päättää parantuisiko se vai jatkaako vielä vähän pitempään joten ruoat ovat pitkään jo jatkuneet samalla tavalla, jotain lämmintä keittoa ja paljon kuumaa teetä hunajalla terästettynä. Tomaattikeittoa saa valmiina kaupasta. Sitä on jo valmiina pussissa vain lämmitystä vailla, tomaattikeittoa on jauheena pussissa johon vain lisätään vettä ja kiehautetaan joten miksi sitten ollenkaan vaivautua valmistamaan sitä itse, olisi se sitten miten helppoa hyvänsä? Tähän voisin vastata että siksi kun sen voi, mutta todenmukaisempi vastaus on, että siksi kun siitä tulee paremman makuista. Valmiskeitto on kuitenkin jo maustettu, ja voihan sitä säätää lisäämällä omia mausteita, mutta kotona tehty tomaattikeitto on aivan lisäaineeton, ja lisäaineita kaupasta ostetussa valmiskeitossa on. Miten usein luet ostamiesi einesten sisältöluettelon?

Koska flunssa on ilmeisen varmasti iskenyt otteensa minuun keskityn tänään vain toipilaan tomaattikeittoon, ja miten sen nopeinten ja parhaiten saa aikaiseksi. Keitto on muulloinkin maukasta syötävää kun tulee ulkoa pakkasesta sisään hiihtolenkin jälkeen. Joten kun valmistat tätä keittoa ruoaksi, esimerkiksi välipalaksi tai alkuruoaksi hetkenä jolloin se ei ole toipilaalle tarkoitettu, siihen kannattaa lisätä loraus konjakkia ja tilkka kermaa. Konjakin voi jättää lisäämättä jos keitto on tarkoitettu lapsille. Vaikkei keitossa keittämisen jälkeen enää ole alkoholia, lapset eivät välttämättä pidä konjakin mausta.

Keiton voisi tietysti valmistaa tuoreista tomaateista, jolloin sopivin vuoden aika keitolle olisi kesällä jolloin sitä kannattaa tehdä pakkaseen varastoon. Omat viljellyt tomaatit kaltataan ja annetaan kiehua. Soseutetaan ja siivilöidään jonka jälkeen tomaattisose saa jäähtyä ennen sen pakkaseen siirtämistä. Jollei ole omatekoista paseerattua tomaattia pakkasessa, ja koska tomaatit eivät ole parhaimmillaan nyt talvella kannattaa käydä kaupassa ostamassa sitä valmiiksi paseerattua tomaattia. Keiton voi valmistaa soseuttamalla kaikki ainekset jotta se on sairaallekin helppoa nieltävää tai jättää ne kivoiksi sattumiksi niinä kertoina kun keittoa tarjoillaan välipalana tai alkuruokana eikä vain flunssalääkkeenä.

Pop’s pimen on mauste jonka mainitsen usein, ja tässä tapauksessa se on vieläkin sopivampi koska se sisältää raakaa valkosipulia ja inkivääriä joiden terveysvaikutteista kannattaa hyötyä kun on nuhainen. Chilikin panee nesteet liikkumaan ja tukkoisesta nenästä alkaa valua joten nenäliinat esiin kun syöt tätä keittoa. Jollet pidä tomaattikeitosta voit kokeilla tulista kanakeittoa tai avokado-inkivääri salaattia toipilaalle.

Samettinen tomaattikeitto
paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyreetä
oliiviöljyä
1 salottisipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1/3 rkl chilitahnaa
1 tl timjamia
1 tl basilikaa
1 laakerinlehti
suolaa
mustaa pippuria
(kermaa ja konjakkia)

Kuori sipuli ja pilko se. Jos aiot soseuttaa keiton sauvasekoittimella sipulin voi leikata hieman suurpiirteisemmin kuin muuten. Hienonna myös valkosipuli. Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli sekoittaen. Lisää valkosipuli, chilitahna ja tomaattipyree kun sipuli on läpikuultavaa. Anna seoksen paistua kattilassa parisen minuuttia kokoa ajan sekoittaen. Kaada paseerattua tomaatti kattilaan ja lisää kanalientä puolet tomaatin määrästä ja anna keiton kiehua ylös. Mausta keitto suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Samettinen keitosta tulee kun sekoitat sen sauvasekoittimella ja kaikki sipulin palat murskaantuvat. Muista vain poistaa laakerinlehti keitosta ennen sauvasekoittimen käyttöä. Kaada keittoa mukiin ja nauti se kuumana. Annostele keitto syvältä lautaselta flunssakauden ulkopuolella. Voi lisätä kermaa joko suoraan keiton sekaan, tai vispattuna sen pinnalle ja koristella sen tuoreen timjamin oksalla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...