15. helmikuuta 2011

Täydellinen Dry Martini


Aperitiivinä tyädellinen Dry Martini. Giniä, kuivaa vermouthia ja oliivi unohtamatta sitruunaa.

Juoma on oleellinen osa ateriaa, varsinkin nautittuna ravintolassa mutta myös kotona, ja se kannattaa ottaa huomioon eikä vain satunnaisesti heitellä jotain kehiin. Ruoan kanssa juotu juoma voi joko nostaa itse syödyn annoksen ja koko aterian taivaallisiin korkeuksiin, jos ne osaa yhdistää. Usein tämä ei ole ongelman ydin, vaan se mitä on juonut ennen ateriaa, tämä niin sanottu aperitiivi siis alkudrinkki

Aperitiivi tarkoittaa ruokahalua edistävää tai herättävää juomaa, vastakohtana digestiivi joka taas on ruoansulatusta edistävä aterian jälkeinen juoma, johon palaan joskus myöhemmin. Aperitiivin tarkoitus on siis herättää ruokahalua ja perinteisesti monta cocktailia tarjoillaankin ennen ruokailua. Tässä piilee yksi ainoa pieni pulma, kova alkoholi, siis viina, turruttaa makunystyröitä ja tämän yhden vaikka miten pienen cocktailin jälkeen et enää pysty maistamaan mitä syöt yhtä hyvin. Joten, jos oikeasti haluat nauttia ateriasi kaikista makuvivahteista ja sen ulottuvuuksista, älä pilaa sitä juomalla vahvoja alkoholijuomia sitä ennen. Unohda Dry Martini ja Whisky Sour ennen ateriaa.

Tämä sanottuna haluan nyt esitellä teille täydellisen Dry Martinin. Dry Martini koostuu ginistä ja Vermouthista jossa dry-osa koostuu ginistä ja Martini taas kuivasta Vermouthista. Mitä enemmän giniä suhteessa Vermouthiin Martini sisältää, sitä kuivempi se on. Dry martinissa se on 1/3 Vermouthia ja 2/3 giniä.

Gini

 Hollantilaiset keksivät geneverin josta sittemmin englantilaiset kehittelivät tämän meille tänä päivänä tutun ginin. Gini on viljasta poltettua viinaa, joka keitetään toiseen kertaan sen mausteiden ja yrttien kanssa jolloin tulos on giniä. Valmistajat vaalivat salaisia reseptejään joten vain jotkut hyvin maistuvat mausteet ovat suuren yleisön tiedossa. Ginin yksi tunnetuimpia ainesosia on katajanmarja, mutta se mitä monet eivät tiedä on että katajanmarja on luontaislääke, joten sitä sopii varoa jos on munuaisissa vikaa. Ginin laatu määrää minkä makuinen Dry Martinista tulee joten jos haluat nauttia juomastasi valitse sen mukaista laatua.

Vermutti

Vermouth taas on valkoista viiniä johon on lisätty yrteillä ja mausteilla maustettua viinaa. Tämän jälkeen Vermouthia on kypsytetty jopa neljä vuotta tynnyreissä ennen sen pullottamista. Vermouthia valmistetaan Ranskassa ja Italiassa, ja ranskalaiset Vermouthit kuten esimerkiksi Noilly Prat ovat kuivempia kuten maailman laajuisesti paremmin tunnetummat italialaiset serkkunsa Cinzano ja Martini. Vermouthiin lisätty sokerimäärä taas määrittelee onko se kuiva vai ei, joten suosittelen että käytät kuivaa ranskalaista Vermouthia. Vermouth itsessään jäitten kera on oivallinen aperitif, oli se sitten kuivaa tai makeata.

Kaikissa drinkeissä kuten myös Dry Martinissa on myös jäitä tärkeänä osana niiden valmistusta. Näitä jäitä ei aina ole tarkoitus jättää lillumaan juomaan, ja Dry Martinin tapauksessa niiden ainoa tarkoitus on jäähdyttää lasia ja itse cocktailinsekoitus astiaa. Juoma sekoitetaan ja jäät siivilöidään aina pois Dry Martinista kun se kaadetaan lasiin. Lasin valinta on yksi tärkeä osa cocktailin esille panossa, ja olen oppinut että martinit tarjoillaan aina Cocktail-lasissa, tai martini lasissa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Dry Martini 

On aina sekoitettu, se ei ole ravistettu ja sitä ei siis missään nimessä ravistella. Vain James Bond haluaa Martininsa ravistettuna, ja sekin on vodka Martini, ei Dry Martini. Olen kokeillut kumpaakin versiota vierivieressä enemmän kuin kerran, ja todennut ettei niiden maussa ole eroa. Tämä ravistettu version on vain James Bondin kirjailijan, Ian Flemingin, keksintöä jolla ei sinänsä ole mitään käytännön tarkoitusta. Mahdollisesti voisin kuitenkin kuvitella että ravistettu Dry Martin jäähtyy nopeammin kuin sekoitettu kuumassa ilmastossa, mutta tässäkin on vain kyse sekuntien erosta. Dry Martinissa on myös aina oliivi, mielellään cocktailtikkuun kiinnitettynä ja se on sen tunnus. Alkuperin Dry Martinissa oli yksi ainokainen oliivi, mutta olen nähnyt niitä joissa on kolme oliivia samaan tikkuun pujotettuna. Oliivinlaatu vaikuttaa tietenkin drinkin makuun, ja jos oliivi on huono ja maistuu pahalta se ei maistu hyvälle. Tavallisinta on käyttää paprikalla tai paprikatahnalla täytettyjä oliivia. Sardellilla (usein myös väärin kutsuttuna anjoviksena), valkosipulilla tai Peperonilla täytetty oliivi ei käy tähän, se ei maistu hyvälle, mutta mantelilla tai mahdollisesti sitruunankuorella täytetty oliivi sopii jos niistä pidät. Yrttitäytteisiä oliiveja taas en vielä tähän päivään asti ole Dry Martinissani kokeillut. Martinin loppusilaukseksi sen pinnalle puristetaan sitruunan eteeristä öljyä, niin sanottu lemon zest. Sitruunankuorta ei sen puutteessa kannata korvata appelsiinikuorella, se on aivan karmeata ja koko juoma menee pilalle.

Kun kaikki ainekset on oikealla tavalla sekoitettu, jäähdytetty ja jäät siivilöity pois, kaadettu lasiin, lisätty oliivi ja puristettu öljyt pinnalle on tulos täydellinen Dry Martini. Helppoa eikö vain? Voi kuulostaa vähän monimutkaiselta, mutta kun olet tehnyt näitä jonkun parisen sataa, taidat sen varmasti, jopa unissasi.

Dry Martinilla on monta serkkua, siis variaatiota jotka vähän eroavat toisistaan joko raaka-aineissa, niiden suhteessa tai koristelussa. Kaikki kuitenkin ovat sekoitettuja, ei ravistettuja.

Gibson 

On periaatteessa sama kuin Dry Martini, siinä siis on giniä ja kuivaa Vermouthia mutta ginin suhde Vermouthiin on hieman suurempi. Oliivi taas on korvattu hillosipulilla eikä sen pinnalle puristeta sitruunaöljyä.

Vodka Martini

Ulkonäössä taas ei mikään erota sitä Dry Martinista, vaan se on sen maku ja se mistä se on valmistettu joka ratkaisee. Vodka Martini on periaatteessa samanlainen mutta siinä gini on korvattu vodkalla, oliivi ja sitruunaöljy samalla tavalla kuin Dry martinissa. Nykyään Vodka Martineja maustetaan vaikka millä likööreillä mutta tämä on se niiden alkuperä, se mistä ne ovat lähtöisin ja vuosien mittaan kehittyneet.

Sweet Martini 

Tässä taas on giniä ja makeata Vermouthia joka koristellaan kirsikalla oliivin sijaan, eikä siinäkään ole pinnalla sitruunan öljyä.

Naked Martini 

Tämä on kaikista helpoin Martini versio. Naked Martini, siis suomeksi alaston Martini. Se on koko drinkki pelkistettynä vain giniä ja jäitä Whiskylasissa.

Dirty martini

 Martini johon lisätään vähän oliivin nestettä kutsutaan Dirty Martiniksi, likaiseksi Martiniksi.

Täydellinen Dry Martini

4 cl korkealaatuista, hyvän makuista giniä
2 cl Noilly Prat vermouthia
oliivi
1 sitruuna
jäitä

Täytä cocktail-lasi jäillä jotta se jäähtyy. Kaada jäitä myös sekoituslasiin. Anna kummankin jäähtyä parisen minuuttia ennen kuin jatkat. Mittaa cocktailin ainekset ja kaada ne jäiden sekaan sekoituslasiin. Sekoita martinia lusikalla pari kolme kierrosta sekoituslasissa. Kaada cocktail-lasista jäät pois ja siivilöi martini lasiin sekoituslaista. Kiinnitä oliivi cocktailtikun kärkeen ja pane se lasiin. Leikkaa terävällä pikkuveitsellä sitruunankuoresta ohut noin 2 x 2 senttiä kokoinen pala. Ota pala etusormen ja peukalon väliin suorana niin että keltainen puoli on ulospäin. Sijoita sitruunankuori martinin pinnan lähelle ja purista kuoripalaa sen reunoista niin että valkoinen puoli litistyy ja kuoresta ruiskahtaa sitruunaöljyä juoman pinnalle. Heitä kuoripala pois, sitä ei koskaan panna lasiin, tämä ei ole mikään hedelmäsalaatti. Jotkut väittävät että kuoren pitää olla juoman seassa, jotta näkisi että se on tehty oikeaoppisesti. Sitruunan öljy on kuitenkin näkyvissä pinnalla, jollei ole sokea, mutta sokea taas varmasti tunteen sitruunan tuoksun joka sinulta voi jäädä huomaamatta. Ota nyt lasi käteen ja nuuhkaise Dry martiniasi, se tuoksuu vienosti sitruunalle. Nyt se on täydellinen, ja se on valmis nautittavaksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...