11. helmikuuta 2011

Pistaasipähkinöillä täytetyt kanankoivet


Aurinkokuivatuilla tomaateilla, valkosipulilla ja pistaasipähkinöillä täytettyjä ruskeaksi paahdettua kanankoipia Balsamikastikkeella.

Joskus saan idean ja aloitan sen toteuttamisen keittiössä ja vauhdin kiihtyessä unohdan miten väsynyt olen, ja kun olen saanut tämän jonkin loistavan idean jo puoleen väliin mustankin miten väsynyt olenkaan, mutta on vain paahdettava loppuun asti, eihän illallistaan voi jättää kesken ja tässä on oivallinen esimerkki siitä. Tämän ruoan valmistamista en suosittele kenellekään pitkän työpäivän jälkeen.

Näistä kanankoivista irrotetaan luut, ne täytetään ja rullataan rullalle, ruskistetaan pannulla ja kypsytetään uunissa. Kivaa askartelua lauantaipäivänä kun on vapaalla, ei niin kivaa rättiväsyneenä arki-iltana. Unohtamatta että jollet ole taitava paloittelemaan kanaa, tai veitsesi ei tällä hetkellä ole tarpeeksi teräviä jotta uskallat kokeilla, vie veitsesi teroitettavaksi ja jätä se koiven leikkeleminen lihakauppiaalle. Anna hänen irrottaa luut kanan koivista niin säästyt siltä vaivalta. Se on kuitenkin helppoa tehdä itse, vaatii vain vähän harjoitusta ja on hyvä haaste etevällekin kotikokille.

Yhdestä koivesta riittää yhdelle nälkäiselle syöjälle, muuten siitä voi saada jopa kaksikin syöjää jos lisukkeita on riittävästi. Täytettä ei kannata levittää likkaa koipien sisään, se valuu ulos kun koivet kieritään rullalle. Noin reilu tai puolitoista ruokalusikallista täytettä riittää yleensä, jolleivät koivet ole hyvin isoja. Hyvänä apuvälineenä tässä ruoassa on joko elintarvikenaru, tai cocktailtikut joilla kanankoivet kootaan yhteen niiden kypsennyksen ajaksi. Lisää koipien sitomisensta voit lukea tekstistäni paistin sitominen. Voit käyttää koipiin sekä tuoretta basilikaa, tai kuivattua mutta kuivatun yrtin tiivistyneet maut ovat tarpeen täytteessä jotta se pääsee oikeuksiinsa, koipien täytehän on tässä ruokalajissa se juju. Kaupan pakkauksissa on yleensä kolme koipi-reittä joten tällä reseptillä saat tavallisesta piketen ruokaa kolmelle.

Kanankoipia pistaasitäytteellä

3 kanan koipi-reittä

Pistaasi ja tomaattitäyte

½ dl pistaasipähkinöitä
5-6  aurinkokuivattua tomaattia
1 valkosipulinkynsi
2-3 rkl korppujauhoja
suolaa
mustaa pippuria
basilikaa
1 kananmuna

Balsamikastike

luut ja muut rippeet
1 sipuli
1 iso porkkana
1 laakerinlehti
(ylimääräinen täyte)
3 rkl tummaa Balsamietikkaa
1 kuivattu chili
3 neilikkaa

oliiviöljyä paistamiseen
voita kastikkeeseen

Ota kana ulos jääkaapista jotta se ehtii lämmetä, sitä on epämiellyttävä käsitellä aivan kylmänä. Leikkaa tomaatit pieniksi ja silppua valkosipuli. Sekoita tomaatti, valkosipuli ja korppujauhot kulhossa. Jos tomaatit ovat säilöttyjä oliiviöljyyn voit lorauttaa tilkan tätä kulhoon. Sekoita ja lisää muna. Tarkista täytteen maku itsellesi sopivaksi ja anna sen turvota hetki. Leikkaa kanankoiven takapuolelta (tai sisäpuolelta, riippuu vähän miten sen näkee) luun päälle viilto. Leikkaa lihaa irti luusta sitä seuraten kunnes luut ovat irti. Pane irrotetut luut kattilaan jossa ruskistat niitä silputun sipulin ja porkkanapalojen kera tilkassa oliiviöljyä. Lisää kattilaan vettä kunnes kaikki ainekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää myös mausteet paitsi viinietikka, ja anna liemen porista. Levitä kanankoivet nahkapuoli alaspäin leikkuulaudalle. Levitä koivelle ohuelti täytettä, rullaa se tiiviille rullalle ja sido se joko narulla, tai kiinnitä tikuilla. Mausta rullat suolalla ja pippurilla ja ruskista ne tilkassa öljyä kuumassa pannussa. Siirrä koivet joko vuokaan, tai siirrä ne paistinpannussa uuniin (jos sen kahva kestää uuninlämpöä) 175 asteeseen kypsymään valmiiksi. Koivet kypsyvät noin puolessa tunnissa, mutta tarkista varmuuden vuoksi niiden kypsyys pistämällä niitä tikulla. Kun rullat ovat kypsät ota ne ulos uunista ja anna niiden vetäytyä reilut kymmenen minuuttia ennen niiden leikkaamista. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja kaada sen sekaan aimo loraus Balsamietikkaa. Anna liemen kiehua kokoon vähän aikaa. Ota kastike lämmöltä ja lisää siihen voita jääkaappikylmänä pienissä. Anna voin sulaa sekaan itsestään, älä vispaa tai hämmennä, heiluttele kattilaa vain varovasti. Tällä tavalla kastike sakeutuu, ja samalla se maustuu suolalla. Kastikkeen pitää olla vähän ohutta. Tarkista kastikkeen maku, mausta se pippurilla ja lisää suolaa jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Leikkaa koivista irti narut, tai irrota tikut ja leikkaa rullat noin puolentoista parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kokoa annokset lämpimille lautasille. Viipaloitua koipirullaa, keitettyä riisiä, ja lusikoi kastiketta päälle ja tarjoile sen kera vesikrassi ja retiisisalaattia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...