28. helmikuuta 2011

Paistettua ankanrintaa Haricots verts'eillä


Paahdettua ankanrintaa, vihreitä rapeita valkosipulilla maustettuja tarhapapuja ja mehukasta pasitettua tomaattia. Voiko arkiruoka olla tämän nopeampaa tai herkullisempaa.

Yksinkertaiset maut ovat useimmiten myös herkullisimmat, ja tässä tapauksessa raaka-aineita ei ole montaa vaikka lopputulos on ihana, herkullinen tomaattinen kastike ankanrinnan ja vihreiden papujen lisukkeena.
Tämän annoksen voit hätätapauksessa nälän yllättämänä valmistaa suoraan pakastetusta ankanrinnasta, mutta se on kuitenkin helpompi valmistaa sulaneesta ankanrinnasta. Pakastetusta valmistaessa ei saa tehtyä kauniita kuvioita nahkaan. Sitä on myös vahdittava paremmin sen kärähtämisen varalta, sekä tarkistettava että se on tarpeeksi kypsä eikä ole jäänyt vielä kohmeiseksi sisältä joten käsittelen tässä nyt tuoreen, tai jääkaapissa sulaneen ankan rinnan valmistamisen. Ankan rinnan paistaminen aloitetaan aina kylmällä pannulla nahkapuoli alaspäin pannulla. Tämä siksi että tarpeeksi paljon rasvaa sulaa pannulle antamaan makua ruoalle, ja tässä koko ruoan juju on sen paistinliemi. Jos rasvaa valuu hyvin paljon pannulle, kannattaa sitä ottaa talteen. Ankan rasvassa paistetut perunat ovat taivaallista herkkua ja sopisivat tähänkin lisukkeeksi. Riittää kun pannuun jää noin 3-4 ruokalusikallista nestettä.

Ankka tarjoillaan useimmiten vaalean punaisena, siis medium miinuksena, mutta jollet pidä näin punaisesta linnusta, tai pelkäät vaikkapa salmonellatartuntaa, paista linnunliha kypsäksi. Linnun kypsyyden tietää kun sitä painaa, jos se joustaa paljon on se vielä raakaa. Jos se joustaa vähän on se medium ja jos se ei jousta ollenkaan se on läpikypsää. Ankanlihasta valuu sen kypsennyksen aikana nestettä, ja tämä lihaneste on myös osa tämän ruoan mausta, joten kun lintu lepää sivussa ennen sen leikkaamista, kaada siitä valuvat nesteet takaisin paistinpannuun.

Tämä ruoka on enemmän kesä- tai syysruokaa jolloin tomaatit ovat parhaimmillaan ja kun sitä valmistaa muina vuoden aikoina on huomioitava ettei talvitomaatit aina kypsy tarpeeksi jotta niissä olisi tarpeeksi makeutta. Ne voivat myös olla hieman kuivia ja niissä ei ole tarpeeksi nestettä. Vihreät pavut ovat tärkeä osa tätä ruokaa, ja ne ovat parhaimmillaan kesällä kun niitä saa tuoreena. Tuoreet pavut eivät välttämättä tarvitse mitään ryöppäystä ennen niiden paistamista. Pakastetut vihreät pavut taas ovat jo valmiiksi ryöpättyjä ennen niiden pakastamista, joten ne voi lisätä suoraan pannulle sulamaan ja paistumaan. Jos papuja on paljon voi olla tarpeellista nostaa ankka ja tomaatit sivuun siksi aikaa kunnes pavut ovat sulaneet, ja jatkaa paistamista vasta sen jälkeen. Tämän ruoan juju on tomaattien ja ankan rinnan rasvan ja siitä valuneiden nesteiden sekoitus, joka maustaa koko ruoan. Joten jos huomaat että tomaatit ovat hyvin kuivia, eikä niistä irtoa paljoakaan nestettä voi pannulle lisätä lorauksen valko- tai roseeviiniä jatkamaan lientä. Muista varata yksi tomaatti ja noin puolikas kaksi kolmas osaa ankanrintaa (riippuen niiden koosta) jokaista ruokailijaa kohden, joten tällä reseptillä ruokit neljän.

Paistettua ankanrintaa Haricots verts'eillä
2 ankanrintaa
400 g Haricots verts
1 valkosipulin kynsi
4 tomaattia
1 salottisipuli
3-4 oksaa tuoretta timjamia
merisuolaa
mustaa pippuria
patonkia

Kuivaa ankan rinnat talouspaperilla. Leikkaa terävällä veitsellä nahkaan viiltoja noin neljänkymmenenviiden asteen kulmaan sentin välein. Älä viillä liian syvää lihaan asti vaan leikkaa vain nahkaan viillot. Tee samoin toiseen suuntaan jotta nahkaan muodistuu ruudukkokuvio, kuten esimerkiksi reseptissäni Norsk juleribbe. Tämä kuvio tehdään jotta nahasta tulee kaunis, ja myös siksi että siihen imeytyisi paremmin mausteet. Mausta ankka suolalla ja pippurilla. Aseta rintapalat nahka alaspäin kylmälle pannulle ja anna lihan lämmitä pannulla sen kanssa. Paista miedolla lämmöllä kunnes lintu on saanut kauniin ruskean värin ja rasvaa on valunut pannulle. Jos rasvaa on valunut paljon pannulle, nyt on aika poistaa se. Pese tomaatit ja puolita ne vaakatasossa. Pane tomaatin pannulle leikkauspinta alaspäin paistumaan ja riivi timjamin oksista lehdet ja lisää ne tomaattien kanssa pannulle. Anna ankan rinnan nahan paistua rapeaksi ennen kuin käännät sen ja paistat toisenkin puolen. Käännä lintupalat ja paista kolmisen minuuttia toiseltakin puolelta. Lusikoi linnun päälle mausteista rasvaa paistamisen aikana ja muista myös valella tomaattejakin rasvalla. Käännä tomaatit kun ne ovat saaneet tumman paistopinnan. Kuori sipuli ja valkosipuli ja leikkaa kummatkin hienosti. Nosta lintupalat sivun odottamaan ja anna sen vetäytyä foliolla peitettynä ennen sen leikkaamista. Lisää sipuli pannulle ja anna niiden saada vähän väriä unohtamatta sekoittaa niitä. Lisää pavut pannulle ja paista niitä aikajoin niitä sekoittaen. Varo ettei pavut pala tummaksi mutta sulavat kunnolla, varsinkin jos käytät pakaste papuja. Kuori valkosipuli ja hienonna se, lisä pannulle papuja sekoittaen lopun paistoaikaa. Mausta pavut suolalla ja pippurilla. Leikkaa ankasta puolen sentin paksuja viipaleita viistoon. Asettele papuja keoksi lämpimälle lautaselle, ja asettele myös tomaatit papujen sekaan. Asettele päällimmäiseksi ankanrinnan viipaleet, lusikoin paistinlientä päälle ja koristele annos tuoreen timjamin oksilla. Tarjoile heti rapean ranskan leivän kera. Patongin palalla saat ranskalaiseen tapaan hyödynnettyä kaiken herkullisen kastikkeen lautaselta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...