12. helmikuuta 2011

Perinteinen bortskeitto keltajuurista


Perinteinen Borts, Borstshkeitto tällä kertaa keltainnen sellainen jossa punajuuren sijasta käytetty keltajuurta. Maultaan yhtä herkullinen kuin tavallinen Borts mutta kuitenkin erivärinen ruokakokemus.

Borts keitto valmistetaan useimiten punajuurista ja punajuuret ovat nimensä mukaan punaisia, mutta niillä on samaa lajia oleva toinen juures joka on keltainen, keltajuuri. Nämä keltajuuri ja punajuuri eroavat vain väriltään, muuten ne maistuvat aivan samalle, ja värjäävätkin melkein yhtä hyvin niitä käsitellessä. Uskomatonta mutta totta, tämä vaalea keitto maistuu aivan yhtä paljon aidolle Bortskeitolle kuin punainen serkkunsa! Kiehuessaan keltajuuri luovuttaa niin paljon väriä liemeen että se on yhtä vaaleata ja läpikuultavaa kuten kattilassa oleva vierustoverinsa kaali joten tässä taas kerran ruoka jolla voit yllättää ystäväsi. Tarjoile tätä vaaleata versiota Bortsista ja kysy heiltä osaavatko he arvata mitä se on. Keiton väri on niin hämäävä että vain hyvin harva osaa arvata mitä se on, edes sitä maistettuaan. Taas kerran hyvä esimerkki siitä miten me oletamme että asiat ovat määrätyllä tavalla.

Borts-keittoni on tähän asti aina ollut punaista mutta kun nyt viime aikoina olen muutenkin hellan ääressä leikkinyt ruoalla keltajuuren kanssa tuli mieleen tietenkin myös Borts-keitto.Bortsin ainekset leikataan ohuiksi suikaleiksi, joka sanotaan Julienneksi. Tämä on aika työläs tapa leikata paljon vihanneksia, vaikkapa 10 litran kattilan täydeltä, jollei ole harjaantunut veitsen käyttäjä, joten voi hyvin ottaa monitoimikoneen avuksesi, vaikka suikaleet tällöin useimmissa koneissa ovat paksumpia kuin Julienne, siis tikkuja. Toinen erittäin hyvä syy monitoimikoneen käyttöön on sormenpäiden varjelu. Minulla on valitettavana aika ajoin pahana tapana huolimattomuudessani leikata saman vasemman etusormen kynttä, (yleensähän niitä on vain se yksi) ja leikkaan aina samasta kohdasta viistosti kynnen pinnan suuntaisesti mutta vaihtelevan syvästi sormenpäähän.

Bortsia ei siis koskaan kannata valmistaa samalle päivälle, vaikka se silloinkin on hyvää, mutta herkullista se vasta on parin päivän jääkaapissa olon jälkeen. Ja pakastamisesta Borts vain kehittyy paremmaksi. Tämän keiton voi helposti säätään myös vegaanille, tai kasvissyöjälle, käytät vain kasvislientä alla mainitun kanaliemen sijaan. Valitsin tähän keittoon kanaliemen koska se ei ole yhtä tummaa kuin lihaliemi, ja sopii keittoon paremmin, keiton värin kun pitää tällä kertaa olla kullankeltainen.

Olen tällä kertaa myös jättänyt lisäämättä makkaran ja vaihdoin tavallisen mustan pippurin valkopippuriin, nekään ei kumpikaan sopisi tämän keiton värimaailmaan. Mahdollisesti kanalihaa voisi lisätä sen makkaran sijaan jos haluaa keitosta vähän lihaisamman. Muuten keiton valmistus tapahtuu muuten aivan samalla tavalla kuin Bortskeitto reseptissäni, paitsi tietenkin se soseuttaminen, sen voi joko tehdä tai olla tekemättä jollet sitten harrasta sosekeittoja laihduttamismielessä. Keitto on kummassakin tapauksessa herkullinen. Keltaiset porkkanat olisivat olleet oivallisia tämän keiton sekaan, jolloin värimaailma olisi pysynyt aivan haalean keltaisena mutta minulla ei ollut niitä kotona juuri nyt. Smetanan voit itse valmistaa helposti, löydät ohjeen reseptistäni pihvi Stroganoff.

Kuminaa, siis tavallista kuminaa, jota usein käytetään leivän maustamiseen, (ei siis tämä jeera tai juustokumina joka on aivan eri asia) on aina hyvä lisätä kaaliruokiin. Kumina tässä tapauksessa kyllä on osa mausteista joiden pitää maistua, mutta toisissa ruoissa sitä on hyvä lisätä, vaikkei sen maun pidä maistua vain sen vaikutuksen takia. Kumina vähentää mahdollisia ilmavaivoja, joita kaalilla on tapana joskus joillekin aiheuttaa. Käytän itse useimmiten kokonaisia mausteita keitoissa, mutta sinä voit hyvin käyttää jauhettua valkopippuria kokonaisen sijasta. Kuminan siemeniä kannattaa vähän murskata morttelissa ennen niiden keittoon lisäämistä.Tällä reseptillä saat lämmintä keittoa neljälle.

Keltainen Bortskeitto

300 g keltajuuria
pari keltaista porkkanaa
pala lanttua tai naurista
1 iso sipuli
200 g kaalia
1 valkosipulinkynsi
kanalientä
timjamia
laakerinlehti
kuminaa
valkopippuria
suolaa
omenaviinietikkaa

tarjoiluun:
smetanaa

Keltajuuret, porkkanat ja sipuli kuoritaan ja suikaloidaan kaalin kanssa ohuiksi suikaleiksi, tai tikuiksi. Freesaa sipuli kattilassa tilkassa oliiviöljyssä, se ei saa ollenkaan ottaa väriä eikä ruskistua vaan sen pitää olla läpikuultavaa. Hienonna valkosipuli niin pieneksi kuin vain voit ja lisää se pariksi minuutiksi sipulin sekaan pehmenemään, sekään ei saa ottaa väriä. Lisää kattilaan keiton muut vihannekset ja kaada vettä ja lientä päälle kunnes vihannekset peittyvät. Jos käytät lientä veden ja liemen suhde on noin 50–50. Lisää keiton sekaan vähän suolaa, kuminaa, kokonaisia valkopippureita, timjamia ja laakerinlehti. Tässä vaiheessa voit myös lisätä sitä mainitsemaani kananlihaa. Anna keiton kiehua pari kolme tuntia, tarkista mausteet ja lisää suolaa ja pippuria jos se mielestäsi sitä tarvitsee jonka jälkeen keitto saa jäähtyä. Pakasta keittoa sopivan kokoisissa erissä ja anna osan keittoa tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään ennen kuin tarjoilet sen. Lisää keittoon hiukan viinietikkaa ja lämmitä se miedolla lämmöllä. Annostele keitto syvälle lautaselle ja pane lusikallinen smetanan keiton pinnalle juuri ennen syömistä. Tarjoile keitto maukkaan hapanleivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...