Grillattua vihreää parsaa, saunapalvikinkkua ja salaattia kermaisessa
vanhan ajan salaattikastikkeessa.
Tämä salaatti sopii hyvin kun on jäänyt parsaa tähteeksi,
sekä keitetty että grillattu sopii tähän, sanoisin melkein että grillattu on vieläkin
parempaa. Jollei sinulla ole grillattua parsaa kannatta sinun ehdottomasti käyttää
savustettua kinkkua, joka antaa salaatille hieman savunmakua.
Salaatinkastike on perinteinen vanhan ajan salaattikastike
jossa on etikkaa, kovaksikeitetyn munan keltuaista sekä kermaa. Salaattikastike
kestää hivenen paremmin lämpöä kuin majoneesikastike, mutta ei
kermakastikettakaan voi pitää esillä ulkona jääkaapin viileää pitkiä aikoja.
Salaattina tähän käy mikä vain salaattilajike, mutta
suosittelisin parsan kanssa Rucolaa ja vesikrassia erityisesti, kummassakin on
hieman sinappia, Rucolahan on sinappikaali toiselta nimeltään, joten se
korostaa kivasti kastikkeen sisältämää sinappia. Jollei sinulla ole tähteeksi jäänyttä jo kypsennettyä parsaa
jota uusiokäyttää voit keittää sen salaattiin varta vasten seuraamalla
reseptiäni parsaa sitruunavoilla.
Keväinen parsasalaatti on oivallinen kylmä alkuruoka tai lounas,
alkuruokana se riittää noin kuudelle ja lounaaksi neljälle hengelle rapean
patongin kera tarjoiltuna. Salaatti sinällään sopii myös karppaajille, jollei
käytä liikaa sokeria kastikkeeseen, eikä myöskään syö niitä hiilareita leivän
muodossa salaatin sivussa. Tällä reseptillä saat lounasta kahdelle tai alkuruokaa
neljälle.
Kevään parsasalaatti
1 nippu vihreää parsaa
150 g kinkkua
salaattia
10 cm kurkkua
2 tomaattia
10 cm purjoa
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
Aloita valmistamalla Vanhan ajan salaattikastike ohjeen
mukaan. Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa puhtaan keittiöpyyhkeen päällä.
Halkaise purjo ja huuhtele sen sisusta pitelemällä sen valkoista juuripäätä
ylemmällä jotta lika valuu purjosta ulos ja alas viemäriin. Anna purjon
kuivahtaa lävikössä. Huuhtele tomaatti ja salaatti ja anna niiden kuivahtaa
lävikössä. Kuori kurkku ja halkaise se pituussuuntaan. Kaiverra lusikalla pois
sen siemenet ja leikkaa kurkku viipaleiksi. Leikkaa tomaatit kuuteen osaan ja puolita
jokainen tomaattilohko. Leikkaa savukinkku sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja
revi salaatinlehdet pienemmiksi paloiksi. Paloittele parsa suuhun sopiviksi
paloiksi, osa nuput sivuun viimeistelyä varten. Sekoita kaikki ainekset
keskenään kulhossa kastikkeen kanssa ja annostele annoskulhoihin tai
lautasille. Lisää parsanuput päällimmäiseksi ja viimeistele salaatti basilika
lehdillä. Tarjoile rapean patongin kera joko lounaaksi kahdelle tai alkuruoaksi
neljälle.