Toissapäiväistä hapanleipää rapeaksi paistettuna ja
valkosipulilla maustettuna, juustoa sekä kanalientä ja parista raaka-aineesta
syntyi herkullinen leipäkeitto Hävikistä herkuksi tempauksen hengessä.
Aloitin toukokuun hävikistä herkuksi tempauksen vahvasti ja
hyvillä ideoilla mitä ja mistä voisin kirjoitt,a tekstejäkin oli jo aluillaan,
ruokakuvia taas on tullut napsittua tämän parin vuoden aikana mutta viikonloppu
vietettiin hammaslääkärin, lääkärin ja keskussairaalan merkeissä, ja tuli eteen
pieni esti, sairauden takia soppadieetti, tai siis ainakin helposti ilman hampaita
syötävien herkkujen kausi, ja pullamössöä en suostu koko ajan syömään, en edes
sivustakatsojana joten oli heti keksittävä jotain mitä syödä helposti, leipäkeitto jonja inspiraationa on ollut italialaisten leipäkeitto mutta tässä se on suomalaisttain tietenkin valmistettu ruisleivästä, tummasta sellaisesta.
Leipäkuutiot juuston kera |
Tämän leipäkeitto reseptin lisäksi leipää ja juustoa voi käyttää
ja hyödyntää, siis niitä tähteitä, uusiokäyttöön monellakin tavalla. Itse raastan
juustojen loput ja pakastan ne. Merkitsen päivämäärän mutten välttämättä mitä juustoa se on, ja lisää samaan pussiin kun raastan lisää juuston loppuja. Tällä tavalla monen montaa juustolajiketta
antaa makunsa juustoraastetta vaativiin ruokiin. Pakastettuna juustoraaste
säilyy sen puolisen vuotta, ja raastettuna sitä on helppoa ottaa haluamansa
määrä esille pakkasesta. Juustoa voi jopa käyttää heti suoraan sitä sulattamatta tai
hyödynnän sen munakkaisiin ja omeletteihin sekä ruukkujuuston, Potkäsin
muodossa.
”Vanhan leivän”, siis kuivahtaneen muttei homeisen leivän
kuivaan paloissa ja jauhan erissä monitoimikoneessa korppujauhoiksi. Käytän
näitä korppujauhoja kakkuvuokien jauhottamiseen, jauhelihapihveihin, lihan
lievittämiseen sekä kalan kuten esimerkiksi silakoiden leivittämiseen. Erittelen tavallisen leivän ja hapanleivän, vaalean ja
tumman leivän ja jopa makeiden kakkujen muruset eri korppujauhoiksi.
Leipäkrutongit paahtumassa |
Tämä leipäkeitto on hyvä resepti kun kotoa ei löydy mitään
muuta kuin jonkun päivää vanhaa leipää ja juustoa. Hassun hyvää näin vähästä,
ja sitä voi syödä hampaitta. Keiton voi valmistaa myös ilman juustoa, jolloin
se sopii myös vegaaneille, mutta tässä oli tarkoitus saada mukaan jotain
proteiiniakin. Leipänä käytin tähän meillä jo klassikoksi tullutta laiskan
emännän tummaa mallasvuokaleipää ja sen puutteessa suosittelen jotain tummaan,
kokojyväruisleipää, mielellään hapanjuuresta leivottua sellaista. Hapanjuuresta
leivottu leivässä on enemmän sitä makua ja aromia.
Nesteenä voit myös käyttää
olutta kanaliemen sijaan jos leipäsi ole hapanjuuresta leivottua. Laske noin yksi
paksu leipäviipale, tai kaksi ohutta leipäviipaletta, jokaista syöjää kohden,
pikku tilkka sitä öljyä sekä pari kolme juustoviipaletta annosta kohden.
Yhdestä valkosipulinkynnestä riittää maku tarpeeksi jopa neljän hengen keittoon
koska keitossa on tarkoitus olla vain häivähdys valkoispulin makua ja tuoreena
yrttinä tähän sopii sekä timjami että basilika vihreiden herneenversojen lisäksi.
Leipäkeitto yhdelle
1 leipääviipale
1 valkosipulinkynsi
tilkka oliiviöljyä
2-3 viipaletta juustoa
3 dl kanalientä (tai olutta)
suolaa
mustaa pippuria
Leikkaa leipä tai revi se paloiksi ja paahda se kuumalla paistinpannulla
rapeaksi valkosipulin kanssa, jossa leipä saa ihanaa valkosipulista makua.
Heitä sekaan lientä ja juustoa ja annan kiehua viitisen minuuttia. Soseuta
keitto ja syö se heti kuumana.