Äidille äitienpäiväksi helposti leivottava gluteeniton ja
maidoton suklaakakku, toukukuun Hävikistä herkuksi tempauksen tapaan.
Tämä on tarina aivan totaalisesti pieleen menneestä,
epäonnistuneesta munkkitaikinasta josta ruman ankanpoikasen tavalla ruokahävikin sijaan kehkeytyi
aivan tajuttoman mahtavan mehevän herkullinen gluteeniton ja laktoositon suklaakakku.
Aloitin vappuna hillomunkkien valmistuksen ja jo heti alussa
sattui vahinko. Se alkoi heti menemällä mönkään. Joskus tämä suomenkielientaitoni
on erittäin huonoa, vai olisikohan se mahdollisesti jonkin lukihäirän oireilua lyhytmuistihäiriön
lisäksi. Sain kuitenkin mitattua munkkitaikinaan alkajaisiksi 250 grammaa
sokeria jotka sekoitinreseptissä mainittujen kahden munan kanssa. Reseptin
mukaan sinne olisi pitänyt panna vain 2 ruokalusikallista sokeria ja nämä 250
gramma olisi pitänyt olla vehnäjauhoja jotka olisi sekoitettu taikinaan vasta
sokerin, hiivan ja maidon jälkeen.
Päivä alkoi hyvin, tavarat lentelivät käsistä koko ajan
joten tulin siihen tulokseen etten sinä päivänä ainakaan minä ala leikkimään
tulikuuman kiehuvan öljyn kanssa, kun jo vadelmahillotkin menivät pitkin
lattiaa, (keittelin sitä samalla hillomunkeille) ja mietin mitä sitten tälle
sokerimunalle tekisin koska eihän sitä roskiinkaan voi laittaa. Ja kun nyt on
vielä tarkoitustoukokuun aikana saada hävikistä herkkuja joten kyllä se munaseos pitää hyödyntää johonkin,
mutta mihin?
Kahvit kakkutaikinaan |
En suoraan keksinyt mitään kakkureseptiä päästä, enkä
lähtenyt keittiöstä pois mitään koneelta etsimään, kone ei ole keittiössä
jottei siihen vahingossakaan kaatuisi mitään tahmeaa tms. Koin viime vuonna
kauheita kun koneeni kaatui kovalevyn kärähtäessä, joten improvisoin kakkua vähän
samaan tyyliin kuin Nanny Suen suklaakakussa konsanaan ja heitin lonkalta
ainekset, tai siis ruokakomerosta munien sekaan.
Mietin ettei tainnut vielä
tehnyt mitään gluteenitonta kakkua joten sokeripaljouden ja munien sekaan lensi
ensimmäisenä 100 % kaakaojauhetta ja riisijauhoja. Mietin vaihtoehtoja ja
olin vähällä lisätä kakkuun nesteeksi olutta, tai pikemminkin Guinnessiä. Mutta
tämähän olisi pilannut koko gluteenittoman suklaakakun ajatuksen, ja ehdin
keksiä sen juuri ennen oluen lisäämistä taikinaan. Mietin että samalla kun kakusta
tulee gluteeniton, voisi siitä samalla vaivalla saada laktoosittomankin, ja
tämän käyttämättä laktoositonta maitoa tai voita.
Tästä johtuen päätin voidella
kakun vuoan öljyssä tavallisen voin sijaan, ja jatkoin kakun nesteen pähkäilyn
kimpussa ja päädyin lopulta kahviin koska kahvinkeitin oli siinä aivan vieressä
ja siinä oli vielä vähän (tavallista) kahvia tallella aamukahvilta. Älkää nyt vaan
kertoko tätä rakkaalle puolisolleni, että käytin osan hänen keitettyä kahviaan
suklaakakkuun, vaikka kyllä hän sitä pisteli poskeensa ja oli erittäin yllättynyt
onnistumisen suhteen kun kakun alkuperä oli niin onneton. Kahvin korostaa
kivasti tumman kaakaojauheen makua.
Kakkutaikina piirakkavuoassa |
Voit korvata kahvin halutessasi maidolla
jollet välttämättä tarvitse laktoositonta kakkua, tai et jostain syystä halua
nauttia kofeiinia, etkä myöskään tarjoilla sitä lapsillesi mutta myös vesi tai esim.
appelsiinimehu olisi toiminut yhtä hyvin kakkuun nesteenä antamaan sille vähän
kosteutta. Pääsääntönä tässä vain ettei nesteessä kannata olla mitään sokeria,
koska kakussa jo on niin paljon sokeria.
Annan vain kahvin jäähtyä ennen sen lisäämistä taikinaan, jotteivät
munat turhaan juoksettuisi. Lisäsin tavallisen kahvin jälkeen myös leivinjauhetta,
suolaa ja vähän mausteita. Käytin mausteena tonkanpapu-uutetta koska se on
todettu toimivaksi suklaakakuissa, mutta jos sinulla ei ole sitä, etkä onnistu
sitä saamaan voit korvata sen ripauksella neilikkaa ja teelusikallisella vaniljasokeria.
Valitsin kakulle laakean piirakkavuona jotta se kypsyisi
nopeasti ajoissa iltapäiväkahveille kun oli tulossa lisäsuita niille herkuttelemaan.
Kun olin saanut kakun turvallisesti laitettua uuniin aloit harmitella sen laakean
matalan piirakkavuoan valitsemista kakulle, koska en tiennyt miten tämä taikina
käyttäytyisi uunissa. Matalassa vuoassa sillä olisi mahdollisuus hyvin saada
paisua ja valua yli reunojen uunin pohjalle. Kakku ei onneksi valunut pitkin
uunia, vaan kakku nousi kauniisti juuri ja juuri piirakkavuoan reunojen
tuntumiin ja jäi siihen, ja kakku vaati sen tavallisen kolme varttia uunissa
sen puolen tunnin sijaan kuin itse tuumailin.
Kypsä ei niin hillomunkit suklaakakku |
Kakku kypsyi ajoissa iltapäiväkahveille, olihan nyt vapaa
päivä ja joskus meillä aamukahvit jatkuvat iltapäivä kahvien merkeissä, varsinkin
jos puoliso on nukkunut hyvin pitkään viikonloppuna. Kakun onnistumisesta
toivorikkaana uskaltauduin myös keittämään ne hillomunkitkin, mutta senhän te
jo tiesittekin.
Viimeiset ei niin hillomunkit suklaakakun rippeet menivät
ihan omana itsenään makean nälkäisiin herkkusuihin, viimeiset muruset myöhään
yöllä siman kanssa. Koska tämä kakku syntyi onnettomuudesta, ja on niin helppo
valmistaa ajattelin että se sopisi äitienpäivän vähän kokemattomammille
leipureille. Kaikki vain sekaisin kulhossa ja voideltuun piirakkavuokaa uuniin
kypsymään.
Koska keittiössä samaan aikaan kiehui vadelmahilloa munkkien
täytteeksi tarjoilin tietenkin tähän gluteenittoman suklaakakun lämpimän
vadelmahillon kera. Muuta äidille leivottavaksi sopivaa ovat perinteiset englantilaiset kermaskonssit sekä
piimäskonssit jos on tarvetta vähän enemmän leiväntyyppiselle aamiaiselle.
Tällä reseptillä saat leivottua älyttämän helpon mahtavan makean ja
gluteenittoman suklaakakun alta tunnissa.
Ei niin hillomunkit suklaakakku
2 kananmunaa
250 s sokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta (100 %)
2 dl riisijauhoja
1 dl oliiviöljyä
1 dl kahvia
1 tl suolaa
1 tl tonkanpapu-uutetta
1 tl leivinjauhoja
Riko kulhoon kananmunat ja mittaa sinne myös sokeri. Lisää kahvia ja sekoita
vispilällä. Lisää taikinaan tonkanpapu-uute, kaakaojauhe, riisijauhe, suola
sekä leivinjauhe. Sekoita kaikki kunnolla tasaiseksi kakkutaikinaksi. Voitele
uunivuoka ja kaada taikina uunivuokaan. Paista kakkua 200 asteen lämmössä
uunissa keksitasolla noin 35–45 minuuttia. Paistoaika riippuu vähän uunistasi.
Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä siitä tikulla. Jos tikku on kuiva sen pois
vedettäessä on kakku kypsä, muuten paista lisää kunnes tikku pysyy kuivana
kakun kypsyyttä kokeiltaessa. Anna kakun jäähtyä viitisen minuuttia ennen kuin
kumoat sen ritilälle asetetulla voipaperille. Anna kakun jäähtyä, se irtoaa
itsestään piirakkavuoasta. Käännä kakku oikeinpäin, siis yläpuoli ylös kun
kakku on irronnut piirakkavuoasta ja anna sen jäähtyä. Leikkaa kakusta
viipaleita, tomuta päälle sokeria ja tarjoile lämpimän vadelmahillon kera.