Keitettyä lohta, tonnikalaa, kirjolohta, haukea tai siikaa, joko tähteeksi
jäänyttä keitettyä kalaa tai kalaa suoraan säilykepurkista sipulin ja eilisten
keitettyjen perunoiden lisäksi muodostaen maukkaita kalapihvejä, jotka tajoillaa raikkaan ananassalsan kanssa.
Nämä olivat alkujaan Australialaiset tonnikalapihvit jonka
valmistamisen opin opiskelijakaverilta mutta vuosien mittaan niitä on kerrasta
toiseen muunneltu kalapihveiksi riippuen siitä mitä kalaa on milloinkin ollut
tarjolla valmiiksi kypsytettynä. Tämä on hyvä tapa hyödyntää ne eiliset
keitetyt perunat ja se kylmä kala jääkaapista.
Salsaa tekeytymässä |
Tärkein asia tämän ruoan onnistumisessa on ettei paista
pihvejä liian kuumalla, muttei liian matalallakaan lämmöllä. Pannun on oltava
kuuma ennen kuin sinne lisätään rasva ja tämän jälkeen vasta kalapihvit. Itse
paistan voissa johon lisään öljyä, ja pihvi paistetaan vain kerran kummaltakin
puolelta, sitä liikaa edes takaisin käännellessä se menee hyvin helposti rikki.
Riippuen minkä koostumuksen pihveilleen haluaa, survotaan ainekset vain karkeasti
sekaisin, tai soseutetaan joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Mutta mitä
hienommaksi pihvitaikina on soseutettu, sitä huonommin se pysyy koossa. Meillä
kaikki sattuneesta syystä soseutettiin sauvasekoittimella hienon hienoksi,
mutta on kivaa kun pihveissä on hieman pureskeltavaa, joten suosittelen sipulin
lisäämistä vasta soseuttamisen jälkeen, tai sekoittaa pihvitaikinan käsipelillä
niin saa tarpeeksi karkean koostumuksen.
Kalamureketaikina |
Muna on pihvien sitova ainesosa ja käytän tähän yleensä vehnäjauhoja
leivittämiseen, samalla tavalla kuten reseptissäni risottopihvit, mutta ne voi
korvata riisijauhoilla tai maissijauhoilla jos haluaa välttää gluteenia. Jauhojen
määrä riippuu tietenkin kalasta, mitä lajiketta se on ja miten se on kypsennetty,
joten niiden määrä vaihtelee kerrasta toiseen. Kokeile oletko saanut oikean
koostumuksen pihveille koepaistamalla pieni pihvi, ja lisää jauhoja pihvitaikinaan
jollei pihvi pysy koossa.
FIleoidut tomaatia |
Ananassalsan taas valmistin grillikauden avaukseen
valmistetun ananaschutneyn lopusta lisäämällä sinne tomaattifileekuutioita, sipulia
sekä kuutioitua kurkkua jotka saivat maustua mausteliemessä huoneenlämmössä
noin puolisen tuntia ennen tarjoilua. Tämä
jotta raaka sipuli hieman kypsyy ja siitä tulee miellyttävämpää syödä. Tällä reseptillä saat kalapihvejä oli ne
sitten tähteeksi jääneestä lohesta tai suoraan tonnikalapurkista neljälle
hengelle tuttuun tapaan.
Kalapihvit
200 g keitettyä lohta
2 isoa perunaa
1 sipuli
1-2 tl korianterinsiemeniä
1 kananmuna
1-2 dl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen
Ananassalsa
3 dl ananaschutneytä liemineen
½ sipuli
5 valkosipulinkynttä
1 iso tomaatti
20 cm kurkkua
tuoretta korianteria
Ananassalsa:
Huutele korianterin varret ja anna niiden kuivahtaa. Pese tomaatit
ja anna niiden kuivahtaa. Kuori kurkku ja leikkaa se noin peukalon pään
kokoisiksi kuutioiksi. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja poista niiden siemenet
joko veitsellä leikkaamalla tai lusikalla kaapimalla. Kuori sipuli ja hienonne
se pieniksi kuutikoiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi
viipaleiksi. Lisää tomaatti, kurkku, sipuli ja valkosipuli ananaschutneyn
sekaan ja sekoita. Anna tekeytyä puolisen tuntia, tai peitä muovilla ja säilytä
jääkaapissa kunnes on aika tarjoilla ananassalsa. Lisää viimetipassa
hienonnettuja korianterinlehtiä ja tarjoile salsa.
Kalapihvit:
Kuori sipuli ja hienonna se. Hienonna korianterin siemenet
morttelissa. Pane kala kulhoon perunan kanssa ja survo ne hienoksi jos haluat
karkeampia pihvejä. Lisää kulhoon ripaus suolaa ja pippuria, sipulisilppu,
korianteri ja kananmuna ja sekoita kunnolla. Jos haluat hienojakoisia pihvejä
soseuta kaikki vasta nyt sauvasekoittimella. Lisää pihvitaikinaan jauhoja sitä
sekoittaen kunnes se on tarpeeksi paksua ja pysyy koossa sitä paistettaessa. Koepaista
pieni kalapihvi ja lisää jauhoja kunnes pihvit pysyvät koossa. Paista
kalapihvit kummaltakin puolelta kullanruskeiksi ja tarjoile ne ananassalsan ja
raikkaan vihreän salaatin kera.